Backstage

I want to break free

Het is niet ongebruikelijk voor Nederlandse musical acteurs en actrices om in het buitenland te gaan werken. Met name producties in de Duitstalige landen zijn erg in trek; zo ook de musical ‘We Will Rock You’, met muziek van de populaire engelse rockband Queen. Musicalworld bezocht opnieuw de duitse Domstad voor een backstage tour en uiteraard een update van de Nederlandse in de cast: sinds maart is Charly Luske al te zien als Galileo en Amber Schoop speelt nu een maand de rol van Killer Queen.

Hoe zijn jullie bij deze productie terecht gekomen?
Charly Via Kemna Casting hoorde ik dat er een open auditie zou zijn voor de nieuwe hoofdrolspeler en er werd aan mij gevraagd of ik daar auditie voor wilde doen. Uiteraard wilde ik dat want de nummers van Queen zijn te gek. Ik heb auditie gedaan en hoorde eigenlijk de volgende dag al dat ik het geworden was.
Amber: Ik deed in Berlijn de musical ‘King of Love’, over het leven van Martin Luther King, toen ik op Stage Pool (een auditiepagina voor heel europa red.) de auditie voor de productie in Zurich zag staan. Ik heb gedurende mijn theateropleiding Selma Susanna al een Queen-programma gedaan dus de muziek was voor mij al bekend. Ik ben naar Keulen gekomen om in eerste instantie auditie te doen voor de rol van Ozzy in Zurich. Tijdens de tweede auditie zat de regisseuse van Keulen in de zaal en aangezien Willemijn Verkaik bijna weg zou gaan, waren ze hier op zoek naar iemand voor de rol van Killer Queen. Ik heb toen wat teksten ingestudeerd en ben op auditie voor Killer Queen gegaan. Op de première avond van Hair, waarmee ik inmiddels in Munchen stond, kreeg ik te horen dat ik deze rol had gekregen. Een mooier première cadeau konden ze me niet geven!
Maar Brian May en Ben Elton beslissen uiteindelijk toch of je de rol krijgt?
Amber: Ja dat klopt! Dat is toch super, ik bedoel, hoe dicht bij Queen kun je komen!
Charly Het team van hier kiest de 5 beste uit de hele auditie. Die worden dan gefilmd en de tape gaat naar Brian en Ben en zij maken die beslissing. Zelf vind ik het wel een gaaf idee hoor dat Brian je persoonlijk heeft uitgekozen.

Jullie zijn ook werkzaam in Nederland geweest, vanwaar de keuze om naar het buitenland te gaan?
Charly: Ik heb ook auditie gedaan voor de rol van Berger voor de Nederlandse versie van ‘Hair’ en die auditie liep synchroon met de auditie voor ‘We Will Rock You’. Voor mij was het aan de ene kant een keuze wat ik inhoudelijk liever wilde. Bij ‘Hair’ ligt de focus meer op spel terwijl dat hier op zang is. Maar ook de keuze van het land speelde mee. Ik zag Duitsland als een nieuwe kans, een nieuw begin. Samen met de voorkeur voor zang over spel gaf ‘We Will Rock You’ de doorslag en toen was de keuze snel gemaakt.
Amber: Voor mij was het geen bewuste keuze. Het enige wat er bewust aan was, is dat ik wilde werken en spelen. Ik zag toen een auditie voor een Amerikaanse ‘zwarte’ musical over een landarbeider in Missisipi halverwege de vorige eeuw. Ik heb auditie gedaan en werd meteen aangenomen. Zo is het balletje voor mij gaan rollen.
Je ziet veel Nederlandse acteurs naar het buitenland gaan, met name naar Duitsland
Amber: Er is hier ook veel werk en Nederlanders zijn ook goed. Wij worden goed opgeleid. De opleidingen in Duitsland zijn kwalitatief een stuk minder. Niet zozeer op het gebied van toneel maar wel voor musicals. Maar wat ik ook heb gemerkt is dat Nederlanders de mouwen opstropen. In Nederland krijg je niet zo snel een hoofdrol dus je bent blij dat je hier wel kunt laten zien wie je bent en wat je kunt.

Is het in Nederland anders werken dan in Duitsland?
Charly: Wat mij opvalt is dat het preciezer is en meer op tijd; 7 uur hier zijn is ook echt 7 uur hier zijn. Ik persoonlijk vind dat erg prettig dus het bevalt me hier prima. Verder hebben we een hele internationale cast wat ik ook wel erg leuk vind.
Amber: Ik heb in Nederland nog niet in een grote productie gestaan vandaar dat voor mij alles in Duitsland groter aanvoelt.

Hoe zit het taaltechnisch, hebben jullie daar moeite mee?
Amber: Ik had voor mijn Havo eindexamen Duits mondeling een 5 haha. Maar je ziet het, het is goed gekomen. Hier hebben we elke week een lerares die ons helpt met de uitspraak. Ik heb ook geen probleem met de overgangen van Duits naar Engels, ik sta daar eigenlijk niet echt bij stil. Ik vind zowel Engels als Duits een prettige taal om in te zingen want het zit allemaal voor in de mond dus zangtechnisch is het heel fijn.
Charly: Ik ook niet echt, ik spreek zowel engels als Duits dusdanig dat ik me overal verstaanbaar kan maken en dat ik alles versta wat er tegen mij gezegd wordt. Ik heb ook wel aanleg voor talen dus het gaat me vrij gemakkelijk af. Mijn voordeel is dat al mijn nummers in het engels zijn en alle gesproken teksten in het Duits. In het begin had ik nog wel eens dat ik halverwege de show een nummer had en mezelf erop betrapte dat ik het met een licht Duits accent stond te zingen, maar nu gaat die switch eigenlijk vanzelf.

Hoe hebben jullie je voorbereid op je rol?
Charly: Tijdens de repetities van ‘We Will Rock You’ stond ik in Utrecht nog in ‘the Wiz’ wat het wel heel zwaar maakte want het zijn 2 hele verschillende manieren van zingen. Ik noem ‘the Wiz’ altijd maar een kruising tussen René Froger en Opera omdat je echt een stem moet opzetten om dat zware en donkere te krijgen. Deze voorstelling is toch meer mijn eigen stem maar dan wel in het hoogste niveau. Ik zit echt op het limiet van wat mijn stem aankan. Je moet de nummers ook in deze hoogte zingen, ze kunnen het voor jou niet een terts naar beneden zetten want dan verliezen de liedjes iets van hun kracht. Ik heb er niet iets speciaals voor gedaan als in andere zanglessen ofzo. Mijn stem is eigenlijk langzaam aan gaan wennen aan de rol en nu gaat het prima.
Amber: Voor mij waren de voorbereidingen wel vrij hectisch. Ze wilden eigenlijk al dat ik op 2 juli zou beginnen maar ik had mijn première van ‘Hair’ op 20 juni gehad dus dat ging niet lukken. Ik ben toen op 31 juli begonnen met de repetities en had op 18 augustus al mijn première. Een vrij korte voorbereidingsperiode dus.

Charly, Ik heb de show 2x eerder gezien en het valt me op dat jij meer de komische kant in het personage belicht. Is dat een bewuste keuze?
Charly: Niet zozeer, het is ook wel iets waar je naar toegroeit. Alex Melcher en Serkan Kaya bijvoorbeeld hebben de rol voor mij gespeeld en die spelen hem heel anders. Het punt met Gallileo is dat het een jongen van 18 is en Alex bijvoorbeeld is 36. Ik ben 28 dus het is voor mij makkelijker om een jong iemand te spelen. Ik heb 4 verschillende mannen de rol zien spelen. De een speelt hem half autistisch, de andere speelt hem net zo als Alex, en Serkan speelt de rol ook heel komisch maar dat is meer een Serkan show en heeft weinig met Gallileo te maken. Hij is zo populair hier in Duitsland dat men speciaal voor hem naar de show komt en men wil dan ook Serkan zien. Hij gooit er bijvoorbeeld ook af en toe een Turks accent door en komt daar ook mee weg.
Ik heb meer een expressief gezicht, vooral met mijn wenkbrauwen, dus ik kan op een bepaalde manier naar Vera Bolton (in de rol van Scaramouche red.) kijken waardoor de grap die ik maak heel goed overkomt. Het is de afgelopen maanden ook zoeken geweest hoor naar wat wel werkt en wat juist niet, dat verandert ook continue. Waar ik wel op moet letten is dat het niet té grappig wordt want Scaramouche is degene met de droge grappen en ik ben meer de aangever en het bokje.
Hoe zit het met de humor in jouw rol Amber?
Amber: Het gevaarlijke bij deze rol is dat ondanks dat het een typetje is, je het niet als een typetje moet spelen. De grap zit hem namelijk al in de tekst, je moet dus niet de grap gaan maken. Waardeer de tekst waarmee je werkt en vergeet niet dat je een pruik op hebt en een waanzinnig kostuum aan hebt. Hou het klein door het groot te voelen zeg maar.

Hoe zouden jullie de voorstelling willen omschrijven? De Duitse krant Die Welt omschreef het bijvoorbeeld als een ‘science-fiction-rock-revue’
Charly: Nou dat vind ik eigenlijk wel een hele goede omschrijving. Het is een soort komische rock opera, het is niet echt zwaar op de hand en dingen worden een beetje op de hak genomen. Zowel artiesten als gebeurtenissen als kledingstijl. Het laat je terugdenken aan die tijd en je kunt daar dan de goede dingen uithalen, maar het relativeert de boel ook wel.
Amber: Het verhaal is misschien niet zo diep maar de humor is geweldig en het is goed geschreven en vertaald. Het is gewoon een rockshow en zoals Ben Elton zelf heeft gezegd ‘We Will Rock You is not a title, it’s a promise!’.

‘We Will Rock You’ is officieel nog tot maart 2008 in Keulen te zien, maar er wordt al gesproken over een verlenging naar juni. De kans is zelfs zeer groot dat de verlenging naar eind 2008 wordt doorgetrokken. Mocht je zelf de korte reis naar Keulen willen maken, worden er op de officiële site interessante package-deals aangeboden. En uiteraard is drop, hagelslag en gevulde koek welkom bij de Nederlandse cast-leden!
13 September 2007
Reguliere voorstelling
Keulen
Musical Dome
Officiele Site
We will rock you, queen, musical, koln, keulen, zurich, Willemijn Verkaik, Charly Luske, Amber Schoop, Killer Queen