Perspresentatie

I want to make Magic

Vanaf september is de Engelstalige versie van de musical ‘Fame’ in de Nederlandse theaters te zien. Op 20 augustus starten de repetities maar vandaag kwam een gedeelte van de cast in Amsterdam bijeen om onder leiding van regisseur Barrie Stevens het een en ander toe te lichten over het fenomeen ‘Fame’.

Barrie Stevens, zelf nog in de vorige Engelstalige productie van ‘Fame’ te zien in de rol van Mr. Meyers, vertelt: “Aangezien Fame tijdloos is hebben we ervoor gekozen om er een moderne versie van te maken. Dit zul je bijvoorbeeld terug gaan zien in de muziek. Als je de cd van de serie en film beluistert dan is dat echt uit de jaren ’80. Je hoort een voorzichtige en soms passieve opvatting van de nummers terwijl ik voor deze versie me heel erg heb laten inspireren door o.a. Justin Timberlake en Alicia Keys. Ook zal er vrij veel Latin muziek gebruikt worden. Daarnaast zal de muziek aangepast gaan worden op de stemmen van de cast. Zo wordt het nummer van Mabel bijvoorbeeld uitgebreid van anderhalve minuut naar 4 minuten en krijgt het een meer gospelachtige feeling mee. Dit omdat gospel gewoon heel goed past bij Casey.”
Maar nieuwe muziek is niet het enige wat deze productie nieuw en verfrissend zal gaan maken. “Dramaturgisch gezien ga ik het ook heel anders benaderen. Ik denk namelijk dat er veel meer in de musical zit dan er bijvoorbeeld anderhalf jaar geleden uitgehaald werd. Toen had ik het gevoel dat het maar om 2 of 3 mensen draaide. Ik vind dat er op een academie een bepaald soort drukt en levendigheid moet zijn. Uiteraard moet de aandacht uitgaan naar de personen die op dat moment de scène spelen, maar daar omheen heb je wel de dagelijkse gang van zaken van zo’n academie en dat wil ik meer naar de voorgrond brengen”, aldus Barrie.

De cast van ‘Fame’ bestaat in totaal uit 25 personen. Voor 3 van hen zal het hun musical debuut gaan worden. Jody Bernal zal de rol van dramastudent Joe gaan spelen, Donna Lynton de rol van Mrs. Shermann en Hans van der Togt zal als Mr. Myers te zien zijn. Naast hen zullen geroutineerde nationale en internationale musicalacteurs en actrices te zien zijn. Zo zal Ivo Chundro de rol van Tyrone op zich gaan nemen. Een rol die hem niet onbekend is aangezien hij zo’n 2 en half jaar geleden in dezelfde rol in Wenen te zien was. “Wat voor mij de komende weken een belangrijk punt gaat worden is het oude loslaten en dit weer als een hele nieuwe productie zien. Vooral zo min mogelijk vergelijken dus. Wat nu wel in mijn voordeel werkt, is dat je toen al een rol gecreëerd hebt, en de basis blijft toch hetzelfde, het blijft een jongen uit de ghetto. Omdat die basis er al is kun je de rol nu veel meer gaan uitdiepen op zoek gaan naar een andere kant van je personage. Daarbij komt ook nog dat het script hier en daar wat anders zal zijn dus ik zal wellicht ook andere keuzes moeten gaan maken in de uitvoering.

Een paar weken geleden werd bekend gemaakt dat Casey Francisco aan de lijst van castleden was toegevoegd. Zij gaat de rol van Mabel spelen en daarmee krijgen we in Nederland een andere kant van Casey te zien.”Mabel is een komische rol. Het grappige is dat sinds ik in Nederland woon ik alleen maar vrij zware shows heb gedaan zoals Jesus Christ Superstar, Rent en Miss Saigon. Maar wat mensen niet van mij weten is dat voordat ik naar Nederland kwam, ik alleen maar comedy shows gedaan heb in de Filippijnen. De pers vond het zelfs vreemd dat ik voor Miss Saigon gecast was want ze kennen mij daar alleen als comédienne.
Naast de komische noot ga ik ook dansen in deze productie want Mabel zit op de dansafdeling binnen de academie. Dat gaat ook nog behoorlijk pittig worden want ik ben niet echt van de 3 dubbele pirouettes en benen in mijn nek leggen. Maar ik kan gelukkig wel bewegen dus ik hoop dat ik het bij kan benen”, aldus Casey.

Volgende week begint de cast met de repetities die in totaal zo’n 5 weken zal gaan duren.
Barrie: “We beginnen de 1e dag met een lezing van het script. Daarna ligt er voor mij een behoorlijke klus als het gaat om de taal. De voorstelling is geheel in het Engels en ik zal echt een paar weken nodig hebben om bij bepaalde personen de taal goed over te brengen qua uitspraak en gevoel. Daarnaast is zo’n periode voor Hans, Donna en Jody iets nieuws dus ik moet ze aan de hand meenemen en ervoor zorgen dat ze niet verzuipen in het geheel. Gelukkig zijn er mensen zoals Ivo en Casey en de dansers uit Engeland. Zij kennen het proces en dat zal toch een dynamiek aan het geheel geven dat hopelijk de anderen zal meetrekken. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat ik heel goed moet weten wat ik wil en welke kant ik wil opgaan en dat ik rustig blijf.”

Over de Engelse taal maken Ivo en Casey zich geen zorgen. “Ik vind het echt heel leuk dat de show in het Engels is want dat is mijn moedertaal. Alle vakken op school werden in het engels gegeven dus het voelt voor mij echt als thuiskomen. Ook het leren van het script gaat een stuk makkelijker”, aldus Casey. Ivo vult aan: “Ik heb al een voorsprong als het gaat om de nummers. In de Weense productie was de gesproken tekst wel in het Duits, maar de nummers in het Engels. Ik ben opgegroeid in Curaà§ao en ging daar naar een Amerikaanse school dus over de taal maak ik me geen zorgen.”

Van september tot en met december zal deze productie door heel Nederland te zien zijn. “De Engelse versie is zo’n begrip over de hele wereld dus ik streef ernaar om dat te evenaren. Maar als ik zie wat voor enthousiasme en drive en spirit de cast heeft, weet ik zeker dat dit helemaal goed gaat komen”, aldus Barrie.

Voor meer informatie over de Engelstalige Fame, en de speellijst ga naar http://www.famedemusical.nl

14 August 2007
N.v.t.
Amsterdam
Brasa Zouk Dance Studio
http://www.famedemusical.nl