Reportage

In de schaduw van Prikkebeen

Theater Terra is er met 'De Wonderlijke Reis van Mijnheer Prikkebeen' weer in geslaagd een leuke voorstelling te combineren met fraaie vormgeving: het schaduwtheater.

De naam Prikkebeen, en die van zuster Ursula zijn in het collectieve geheugen blijven hangen. Beiden hebben dit waarschijnlijk te danken aan de teksten van Lennaert Nijgh: Meester Prikkebeen gezongen door Boudewijn de Groot, en Zuster Ursula die door Rob de Nijs de Nederlandse pop-historie ingezongen is. Het verhaal is oorspronkelijk geschreven (of moeten we zeggen vertaald) door J.J.A. Goeverneur in 1858 en wordt beschouwd als het eerste Nederlandse stripverhaal. Met deze voorstelling wordt mijnheer Prikkebeen nieuw leven ingeblazen.

Mijnheer Prikkebeen is een vlindervanger, maar voelt zich zelf gevangen door zijn zus, zuster Ursula, die hem de wet voorschrijft. Hij wil weg, naar Amerika, om de vrijheid te vinden. Hoewel zijn zus het hem verbiedt ontvlucht hij zijn thuis en scheept hij toch in op een schip richting Amerika. Daar ontmoet hij meester Dik, die vlucht voor de wet, een boerenvader en zijn dochter Pieternel, de twee bemanningsleden en tot zijn schrik ook weer zijn zuster. Hij besluit over boord te springen en beleeft zo een aantal avonturen. Om uiteindelijk tot een schokkende conclusie te komen…
Het verhaal van Prikkebeen wordt verteld door de vlinders, die conform het oorspronkelijke boek op rijm verhalen. Alle karakters zijn, op een kleine uitzondering na, net als Prikkebeen levensechte mensfiguren. Alleen de vlinders zijn handpoppen en geven een vertrouwd Terra gevoel.
Mijnheer Prikkebeen wordt vertolkt door de Vlaamse cabaretier Begijn le Blue. Het is even wennen aan zijn tongval; daarna is het makkelijk meeleven met deze vreemde snuiter die zo geïnteresseerd is in vlinders en er alles van weet. Zijn zuster Ursula straalt strengheid uit in alles, zeker en profil. Mareille Labohm vertolkt deze Prikkebeen-nachtmerrie vol vuur. De kleurrijke bijfiguren worden voornamelijk gespeeld door Boy Ooteman (kapitein en meester Dik), Babbe Groenhagen (huwbare boerendochter) en Theun Plantinga (boerenvader en zeeman). Daarnaast komen we ook nog etterige Arabische scholieren, Grenadiers die op water kunnen lopen en Eskimo’s die de aangespoelde Prikkebeen en meester Dik aan het spit rijgen tegen. Allen kunnen op een vette lach rekenen.

Anders dan bij de meeste voorstelling van Theater Terra is Prikkebeen voor 7 jaar en ouder. Gezien de soms wel lastige bewoordingen en het feit dat niet ieder personage het slot haalt een verstandige keuze. Het taalgebruik is dan weer heel klassiek (voornamelijk als de vlinders al rijmend aan het woord zijn) dan weer heel eigentijds werelds (als de zeeman het over een mokkel heeft). Sommige humor zal boven het petje van de jonge bezoeker gaan:  “deze walvis kan wel een klysma gebruiken” en ook de hilarische conversatie tussen twee Eskimo’s (poppenkastpoppen) die door een vlinder wordt vertaald lijkt bij volwassenen meer te scoren dan bij de kinderen.

Muzikaal is de voorstelling weer een streling voor het oor. Fons Merkies heeft de voorstelling voorzien van een aantal fraaie liedjes, waarvan Blindeman weer een van de lekkerste is. Maar zowel muziek als de humor is ondergeschikt aan de fraaie en bijzondere vormgeving van de show. De finale is de ultieme climax, waarbij alle elementen samensmelten. Een passend slot van een verbluffend mooie show.

De voorstelling die wij zagen was een eerste try-out, en kende kleine euveltjes die gewoon zijn bij een show die zijn draai nog niet helemaal heeft gevonden. Zeker waar techniek en spelers zo van elkaar afhankelijk zijn gaat er wel eens iets niet helemaal goed. Tegelijkertijd gaf het een mooi beeld van een fraaie show met een veelbelovende toekomst. Theater Terra is een synoniem voor kwaliteit. Zo is ook “De wonderlijke reis van mijnheer Prikkebeen” genieten voor (niet te) jong en vooral ook oud.

Na afloop spraken we met Boy Ooteman en Babbe Groenhagen:

Scenefotos: Boy Hazes

06 December 2009
Try-out
Veenendaal
De Lampegiet
http://www.theaterterra.nl
theater terra, recensie, prikkebeen, mijnheer prikkebeen, zuster ursula, boy ooteman, babbe groenhagen, Theun Plantinga, Mareille Labohm, Begijn le Blue, Fons Merkies

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen