Musicalreport

Kuifje en de Zonnetempel

De liedjes zijn niet van topkwaliteit, maar het schouwspel is zeker de moeite waard.

Een musical van een stripverhaal, zou dat wat kunnen worden? Dat was de grote vraag waarmee ik richting Antwerpen reisde. Suske en Wiske-musicals had ik altijd vermeden, maar Kuifje, ach, dat wilde ik toch wel zien.

Het bleek een verstandige beslissing, en niet voor niets zal de musical dit jaar door Frankrijk gaan toeren, en dus niet door Nederland. Misschien zijn we daarna aan de beurt.

De decors en decorwisselingen zijn prachtig. Hoogtepunt voor mij is de scene met de 7 kristellen bollen, een enorm draaiend rad met bollen en daarin de prfessoren, maar ook de scene met de waterval, waar Kuifje en zijn vrienden door een touw over moeten, is zeer fraai gedaan. Soms deden de effecten me denken aan andere musicals, als the Phantom, maar het zag er allemaal fantastisch uit.

Voor de Kuifje freaks zal het fijn in de oren klinken dat het verhaal weinig geweld is aangedaan. De boeken worden vrij stikt gevold, hoewel bij de ontknoping Bobby in de musical niet de essentiele rol krijgt die hij in het verhaal heeft. De boeken uiteraard kennend betekent het dat er weinig verrassing meer in het verhaal zit; behalve dan af en toe de vraag of ze het volgende deel van het verhaal ook in de musical hebben verwerkt.

De cast is niet een super-cast, maar kon er zeker mee door. De leukste rollen waren die van Zonnebloem en de Jansen en Janssen, de laatste tot mijn grote verbazing vertolkt door de persoon die op de belgische televisie furure maakte als Kamiel Spiessens, namelijk Chris van den Durpel. Ik vond Henk Poort als kapitein Haddock aanmerkelijk minder goed uit de verf komen. Ook die rol moet een komische zijn, als ik van de boeken uitga, maar dat komt in de musical niet goed tot zijn recht. De kinderrollen, toch vaak een kritiek punt, zijn wel uitstekend vertolkt. Kuifje is net als in de boeken een beetje kleurloos, de alternate Hogepriester deed het uitstekend.
De muziek van de musical is goed, en tegelijkertijd eigenlijk ook weer niet. Ik wil hier eigenlijk mee zeggen dat het allemaal prachtig klinkt, maar dat het niet blijft hangen. Een uur na de voorstelling is er geen liedje meer dat door je hoofd spookt, maar als je dan de CD weer op zet, dan komt alles weer terug. Enige nummers die nog wel een beetje die aanstekelijkheid hebben is ‘Duizend bommen en granaten’ en ‘De Slinger’, maar de rest heeft die kracht minder.

Al met al is Kuifje een top-musical die ik graag wil aanraden mocht hij alsnog op Nederlandse bodem gaan rondreizen

Reguliere voorstelling
Antwerpen
Stadsschouwburg
Officiele website

kuifje, hergé, henk poort, jelle cleymans, richard spijkers, dick cohen

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen