Perspresentatie

Lady sings the Blues

V&V Entertainment komt dit seizoen met de nieuwe Nederlandse musical ‘Billie Holiday’. Musicalworld reisde af naar Amsterdam voor een voorproefje van deze productie en sprak onder andere met Ruth Jacott over het tragische leven van de legendarische blues en jazz zangeres Billie Holiday.

In deze intieme musical gaan we mee in het veelbewogen leven van Billie Holiday We zien hoe ze weet door te breken als zangeres en hoe ze tegelijkertijd niet weet om te gaan met de roem die haar ten deel valt. Sex, drugs en een uitbundig nachtleven branden haar op en leiden tot de vroegtijdige dood.

Billie Holiday is niet de eerste grootheid waaraan V&V Entertainment een musical wijdt. Albert Verlinde legt uit: “We hebben met ons bedrijf inmiddels een traditie opgebouwd door producties te maken over sterren met sterren in de hoofdrol. Denk daarbij aan de musical ‘Piaf’ met Liesbeth List en ‘Marlène Dietrich’  met Jasperina de Jong. Toen we met het idee kwamen voor een musical over Billie Holiday, moesten we meteen aan Ruth Jacott denken voor de hoofdrol.”

Het script voor deze productie is geschreven door Pieter van de Waterbeemd. Hij was was eerder verantwoordelijk voor het script van de popmusical ‘Doe Maar’ waarvoor hij een John Kraaijkamp Musical Award in ontvangt mocht nemen.
“Mijn eerste reactie, toen Albert en Roel mij vroegen voor dit script, was ‘mooi’ maar ook ‘tragisch’. Ik ben me in haar leven gaan verdiepen en gekeken wat het personage nou met mij deed want dat ga je vertalen naar een script. Ik ben er achter gekomen dat ik haar een ‘beminnelijke bitch’ vind. Aan de ene kant ben ik van haar gaan houden en heb ik medelijden met haar omdat ze zo’n ongelukkig leven heeft gehad. Maar aan de andere kant zocht ze dat ook zelf op en wist ze tot haar dood de volledige controle over haar eigen lijf te houden”, aldus Pieter.

Ruth Jacott zal in de huid van Billie Holiday kruipen. “Ik voel me enorm vereerd dat ik hiervoor gevraagd ben, maar ik moet ook toegeven dat ik het wel eng vind want we hebben het hier wel over dé Billie Holiday. Zelf kom ik uit een warm nest dus het valt me best zwaar om haar neer te zetten. Afgelopen week tijdens de repetities werd ik zelfs behoorlijk emotioneel want ze heeft echt een hoop ellende meegemaakt”, aldus Ruth.
Met Billie Holiday maakt Ruth haar rentree in het theater. Twintig jaar geleden was zij voor het laatst in de musical ‘Cats’ te zien. Ruth:”Ik ben de afgelopen jaren meerdere keren gevraagd voor een musical, maar heb altijd de boot afgehouden omdat ik mijn eigen dingen ook erg leuk vind om te doen. Maar goed, af een toe een uitstapje maken kan geen kwaad en nu is daar het goede moment voor. Er zijn weinig rollen voor zwarte vrouwen dus ik kon en wilde deze kans gewoonweg niet voorbij laten gaan.”

Naast Ruth Jacott zullen we ook Edwin Jonker in deze voorstelling gaan zien. Hij zal maar liefst 7 of 8 verschillende rollen gaan spelen. “Ik speel de vader van Billie en ook Lester Young. Hij was zo’n beetje de enige fatsoenlijke man in haar leven. Daarnaast ga ik ook alle echtgenotes spelen en daar zit voor mij de grootste uitdaging in. Het is algemeen bekend dat zij geen lieverdjes waren, het waren pimps die hun vrouw sloegen. Maar alleen dat benadrukken is voor mij niet interessant. Ik wil die mannen karakters meegeven en door kleine details de karakters laten verschillen. Ook het snelle switchen van karakters, en dat kan al binnen een nummer gebeuren, gaat een leuke uitdaging worden”, aldus Edwin.
Na ‘the Lion King’ is ook Edwin een tijdje niet in het theater te zien geweest maar was hij druk bezig met de zanggroep ‘All Music’.  Toch hoefde hij niet lang na te denken over de terugkeer naar het theater. Edwin: “Ik stond na ‘the Lion King’ inderdaad niet te popelen om weer 8 voorstellingen in de week te moeten gaan spelen, vandaar dat ik die kant van mijn carrière even op een lager pitje had gezet. Maar voor deze productie ben ik gevraagd en eerlijk gezegd was de keuze vrij snel gemaakt. Het feit dat het een originele productie is, dat ik meerdere rollen mag gaan spelen en dat Ruth Jacott in de huid van Billie gaat kruipen, waren voor mij redenen genoeg om mijn toezegging te doen.”

Als je je in het leven van Billie Holiday verdiept, dan wordt je niet vrolijk. Die donkere en sombere kanten zullen dan ook zeker niet geschuwd worden in deze voorstelling. Toch is het niet alleen kommer en kwel wat we te zien gaan krijgen. Peter de Baan, regisseur van de voorstelling, vertelt:” Het gaat een transparante voorstelling worden. Alles wat ze heeft meegemaakt heeft ze consequent vertaald naar haar songs. Billie had genadeloze zelfspot en zelfkennis en een zeer aparte vorm van humor. Ook dat ga je straks terugzien in het theater.”
Edwin vult aan: “Ik hoop dat we de mensen ‘mee kunnen nemen’ naar de Jazz scène van de jaren ’50. Maar ik hoop ook dat mensen, als ze na de voorstelling een plaat van haar opzetten, de teksten beter zullen begrijpen omdat ze haar leven beter begrijpen.”

Vanaf 23 november is Billie Holiday in het theater te zien. Op maandag 17 december is de première in de schouwburg in Leiden. Voor meer informatie en de volledige speellijst ga naar http://www.theaterhits.nl

05 November 2007
N.v.t.
Amsterdam
CMA Zaal
http://www.theaterhits.nl
billie holiday, edwin jonker, ruth jacott, albert verlinde, v&v entertainment, jazz, blues