Perspresentatie

Lieve Kitty mijn naam is Anne Frank

Vandaag vond de perspresentatie plaats van de musical Je Anne, de nieuwste voorstelling van Mark Vijn Theaterproducties. En waar beter dan op de 6e Montessorischool Anne Frank in Amsterdam, dé school waar Anne zelf ook op heeft gezeten. Met gefilmde reportage van Musicalworld TV.

Producent Mark Vijn is blij dat we op deze locatie de perspresentatie kunnen doen. “Dit is de school waar Anne in 1934 haar schoolcarrière begon , sterker nog zelfs in deze klas. In de gang hangt nog de foto van de hele klas die in dit lokaal gemaakt is maar ook de foto dat Anne achter haar dagboekje zit en erin schrijft(zie foto’s). We hebben ervoor gekozen om steeds zo dicht mogelijk bij de situatie van Anne Frank te komen en bij de bewoners van het achterhuis, en dichterbij dan de locaties waar zij een belangrijk deel van haar jeugd heeft doorgebracht kun je met deze school niet komen. Daarnaast heeft de familie Frank hier vlakbij gewoond, op het Merwedeplein 37, zo’n 5 minuten vandaan. In deze buurt heeft ze dus 9 jaar lang rondgezworven voordat ze voordat ze met de familie op 6 juli 1942 moest onderduiken”, aldus Mark.

Het is niet de eerste keer dat de musical Je Anne in het theater te zien is. In 1994 kwam de Musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen met een productie en vorig theaterseizoen was het het Vlaamse Judas Theaterproducties die de voorstelling op de planken bracht. Toch is het de 1e keer in Nederland dat er een musicalversie van het dagboek van Anne Frank op de planken wordt gebracht.
“De idealen van Anne Frank die zij zo treffend kon opschrijven in haar dagboekje die moeten we levendig houden,  want er bijna niemand die zo mooi en treffend kon noteren als Anne”, aldus Mark.
“We zijn er als producent de afgelopen anderhalf jaar heel veel mee bezig geweest en het is bijna onvoorstelbaar wat zich toen heeft afgespeeld. Het is dan al wel 65 jaar geleden maar wat er toen met de mensen is gebeurd is iets wat nooit en te nimmer vergeten mag worden. Het klinkt clichématig maar als je er zo mee bezig bent dan denk je gewoon ‘wat er toen is gebeurd dat verzin je als normaal mens niet’, maar het is wel gebeurd. En misschien is het wel heel actueel op het moment. Wat er zich nu in Nederland afspeelt neigt wel heel erg naar wat er destijds is gebeurd, dat is ook niet van de een op de andere dag gebeurd maar daar zijn jaren overheen gegaan. De familie Frank is gevlucht vanuit Duitsland omdat ze daar niet meer konden leven en dachten hier in Nederland weer een bestaan te kunnen opbouwen. Maar ook hier werd de Joodse gemeenschap op een gegeven moment aan banden gelegd. Anne heeft dan wel op deze school gezeten maar moest op een gegeven moment naar het Joods Lyceum vlakbij theater Carré omdat Joden niet meer naar gewone scholen mochten. Ook mochten ze alleen nog maar boodschappen doen tussen 15.00 en 17.00 en zo kan ik nog wel meer voorbeelden noemen.”
” Haar dagboek, haar meest intieme gesprekspartner. Een levensverhaal van een meisje dat op weg naar een vroege dood snel volwassen moest worden. Haar dagboek is van onschatbare historische en politieke waarde. Een instrument voor de toekomst, een handboek over de gevolgen van fascisme, discriminatie en rascisme. Een verhaal dat begint als die van zovele meisjes maar plots is er die grote ommezwaai die van het verslag een dialoog maakt met de wereld, aldus Frank van Laecke, regisseur van de voorstelling.

In overleg met de Anne Frank stichting in Amsterdam en het Anne Frank fonds in Basel zijn er diverse manieren om dat verhaal levendig te houden: boeken over Anne, films, stripboek, zelfs een rockopera. En Mark Vijn Theaterproducties denkt dat een musical prima in dit rijtje past.

Het idee voor Je Anne is volgens Mark ontstaan in de periode van Anatevka (seizoen 2008-2009). “Tijdens die voorstelling werkte we voor het eerst samen met Frank van Laecke en ik dacht oprecht dat we na Anatevka nooit meer samen zo’n mooie voorstelling zouden maken. Maar Frank dacht daar anders over. Die vertelde me dat hij in 1994 al de voorstelling had gemaakt voor de Musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en hij wilde het graag met ons bedrijf nogmaals maken. Ik ben me er toen in gaan verdiepen en wist al vrij snel dat ik dit stuk na Chicago wilde gaan doen.”
Frank van Laecke vult aan: “Ik had de voorsteling kunnen maken zoals in 1994 maar ik heb hier bewust een andere voorstelling willen maken. Deze voorstelling laat het Achterhuis zien met de voorkennis van de dag van vandaag. Als een soort naakte wachtkamer naar het gruwelijk lot zoals zovele onschuldige mensen te wachten stonden en nog steeds staat. Slachtoffers van haat en georganiseerde etnische zuiverheden. Verwacht dus vooral geen miniatuur versie van het huis aan de Prinsengracht, al had dat wel gekund want dat hebben eerdere versies van dit verhaal wel bewezen. Maar het was mijn oprechte overtuiging dat de muziek in onze versie de sleutel moest zijn naar het oproepen van een sfeer. Net als bij de muzikale bewerking van Enid Futterman en Michael Cohen. Hun subtiele muzikale invulling beschrijft haarscherp de emoties waar worden te kort schieten. Ik geloofde absoluut dat de realistische architectuur van het Achterhuis moest worden vervangen door de komst van muziek. En Mark Vijn had in mij het vertrouwen die ideeën uit te werken .”

Verwacht bij Je Anne geen enorm decor, trappen, kroonluchters, helicopters en een showbalet. Het gaat back to basic worden met de acteurs, een volgens van Laecke ‘een gezonde mix van jong en rijper talent zijn’, die het stuk gaan dragen. Maar wat is Je Anne nu precies voor een voorstelling? Is het musical, muziektheater, theater met muziek? Wellicht is deze vraag helemaal niet relevant. Wellicht is het in hokjes plaatsen helemaal niet relevant, misschien gaat het helemaal niet om de vorm of benaming maar misschien gaat het alleen over wat de voorstelling uiteindelijk met je doet.

Je Anne is vanaf 21 oktober in de diverse theaters in Nederland te zien. Kijk voor de volledige speellijst op http://www.mvtp.nl

N.v.t.
Amsterdam
Montessorischool Anne Frank
http://www.mvtp.nl
anne frank, amsterdam, thom hoffman, mark vijn, anatevka, chicago, the producers, dagboek, school, boom, anne frank huis, levi van kempen, abke bruins, frank van laecke