Perspresentatie

M-Lab brengt Into the Woods

Sinds 10 april jl. zijn de deuren van het M-Lab geopend; een theater in Amsterdam dat als hoofddoel heeft om nieuw Nederlands muziektheater en talent te ontwikkelen. Daarnaast wordt er 1 of 2 keer per jaar een bestaande show opgevoerd die ‘té artistiek’ voor het grote publiek zou zijn.

Door juist deze producties op te voeren wil het M-Lab bewijzen dat dit eigenlijk een belachelijke redenering is en dat de producties gewoon op tournee zou moeten zodat ook de rest van Nederland de voorstelling kan zien. ‘Into the Woods’ van Stephen Sondheim is zo’n voorstelling en heeft de eer om in september het M-Lab officieel te openen.

Volgens Koen van Dijk, artistiek leider van het M-lab en tevens verantwoordelijk voor de vertaling en de regie van ‘Into the Woods’, bestaat ‘Into the Woods’ uit 2 verhalen.
“Je hebt een simpel verhaal en je hebt een dieper verhaal wat je wilt vertellen. Het simpele verhaal is dat de bakker en de bakkersvrouw (gespeeld door Dick Cohen en Wieneke Remmers red.) graag een kind willen maar dat dit niet lukt. De heks (gespeeld door Vera Mann red.) heeft een vloek over hun huis geroepen waardoor ze geen kinderen kunnen krijgen. Pas als zij 4 bepaalde voorwerpen uit het bos verzamelen voor de heks wordt de vloek opgeheven. Ze moeten op zoek gaan naar een bloedrode cape, een koe zo wit als melk, haar zo geel als stro en een schoentje zo puur als goud”. Eenmaal in het bos komen zij allerlei sprookjesfiguren tegen die ieder hun eigen wens graag vervuld willen zien en dat kan tot hilarische momenten leiden”,  aldus Koen.

Het diepere verhaal zit hem dan vooral in de 2e acte.
Koen van Dijk: “Als je de voorstelling ziet, dan denk je eigenlijk dat deze bij de pauze al is afgelopen. Vooral omdat de 1e acte eindigt met ‘en zij leefde nog lang en gelukkig’. Maar de 2e acte is eigenlijk het meest interessant. Deze moet je goed vertellen want je kunt er gigantisch mee de mist in gaan. In de 2e acte worden alle karakters geconfronteerd met de keuzes die ze in de 1e acte gemaakt hebben en dwingt het tot nadenken over je eigen verantwoordelijkheden.”
“Het heeft een beetje een Boeddhistisch tintje”, aldus Vera Mann. “Elke elke daad die je uitvoert, elke stap die je zet in je leven, elke keuze die je maakt heeft concequenties. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving.”

Van 4 tot en met 29 september in ‘Into the Woods’ in het M-Lab te zien. Het gaat een voorstelling zonder toeters en bellen worden, met een minimaal decor maar wel met mooie kostuums (gemaakt door Maya Schroder red.). De aandacht komt dus op de acteurs, teksten, muziek en spel te liggen. Ook zal er onversterkt gespeeld gaan worden en volgens Koen van Dijk moet dat absoluut geen probleem zijn want als publiek zit je echt bovenop de spelers.
René van Kooten maakt met ‘Into the Woods’ na 3 maanden van afwezigheid weer zijn opwachting in het theater. “Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik heb de afgelopen maanden veel moeten missen. ‘Beauty and the Beast’ is vanwege mijn enkelbreuk op een hele vervelende en abrubte manier afgelopen. Daardoor heb ik ook ‘Cats’ en het Musical Awards Gala niet kunnen doen dus ik ben blij dat ik weer aan de slag kan. Daarbij spreekt het kleinschalige me ook enorm aan. We staan straks in een klein theater voor zo’n 150 man te spelen met weinig middelen. Het komt dus voornamelijk opmezelf aan en ik zie het wel als een uitdaging om daar invulling aan te geven”, aldus René

25 June 2007
N.v.t.
Amsterdam
M-Lab
http://www.m-lab.nl