Reportage

Musical top 50: Het stemmen kan beginnen

Na de matinee-voorstelling van de musical de Jantjes op zondag 8 mei is het startsein gegeven voor een nieuw Radio 2 initiatief, de musical top 50. Deze top 50 kan door de luisteraars en liefhebbers worden samengesteld.

Het aansnijden van een taart is een musicaltraditie. Het was dan ook deze traditie die bij de aftrap van dit Radio2 intiatief in ere werd gehouden. In aanwezigheid van de voltallige cast van de Jantjes sneed Carry Tefsen, samen met Rinske Wels, een grote Musical Top 50 taart aan.

Na het succes van eerdere “lijstjes”, waarvan de top 2000 aan het einde van het jaar de meest succesvolle ooit is, is het dan nu mogelijk te stemmen op de favoriete Nederlandstalige musical-liedjes uit de periode 1960 (het jaar van Sonneveld’s My Fair Lady”) tot nu. Op zondag 4 juni wordt de top 50 uitgezonden, van acht uur ‘s avonds tot middernacht. Het eerste uur van de nieuwe dag wordt de top 50 nabeschouwd met gasten en gesprekken. De presentatie is in handen van Rinske Wels en Hijlco Span.

Stemmen is heel eenvoudig. Er is een voorselectie gemaakt van 330 titels. Hieruit kun je je 10 favoriete songs uitkiezen. Is dat bijvoorbeeld “De koningen” uit Romeo & Julia, die niet in de lijst staat, dan is het mogelijk deze keuze zelf in te voeren, als eigen keuze+ de elfde stem dus. Mocht deze toch voldoende stemmen halen zal het nummer toch in de lijst verschijnen. Steeds opnieuw stemmen heeft geen zin; eerdere pogingen tot fraude in radio 2 lijstjes hebben geleid tot een waterdicht systeem om dit tegen te gaan. Stemmen kan tot 1 juni.

Het initiatief voor deze top 50 werd genomen door de makers van de twee theaterprogramma’s op Radio 2, Volgspot(NCRV) en Uitgelicht(VARA), die beiden op zondagavond worden uitgezonden. Er zal op radio 2 veel aandacht worden geschonken aan de lijst. Ook zal de musical-verzamelcd van Joop van den Ende, voorzien van een speciale musical-top-50 sticker, opnieuw onder de aandacht worden gebracht.

Direct stemmen kan via de site van radio2, maar ook door het drukken op onderstaande link:
.image

N.v.t.

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen