Interview

Narnia de musical - De voorbereidingen

Over een klein tweetal weken zal de musical Narnia de musical de Nederlandse podia bestormen. Het is de nieuwste voorstelling van het Nationaal Jeugd Musical Theater en als zodanig de opvolger van Assepoester en zal op 10 september in Amstelveen officieel in première gaan. We spraken alvast met enkele castleden.

Uiteraard wordt er op dit moment hard gewerkt aan de voorstelling. Alleen de volwassenen spelen (nagenoeg) alle voorstellingen; verder zijn er twee separate casts (er komen er op een later moment nog 2 bij) die hun beste beentje voor zullen zetten.

Nog voor de release van de film heeft NJMT de rechten van deze musical binnen kunnen slepen. Nu mogen we er van uit gaan dat het verhaal de meeste mensen wel bekend zal zijn. Het verhaal rond de 4 Pevensie-kinderen die tijdens de Tweede wereldoorlog door de ouders uit de stad richting het relatief veilige platteland worden gestuurd. Daar belanden ze in een huis, en via een kast in een andere wereld: Narnia.

De casts voor de voorstellingen worden geselecteerd uit eigen gelederen.
Het NJMT heeft eigen opleidingen (met eindvoorstelling) en iedereen uit die opleidingen die wil kan auditie doen. Alleen voor deze ene voorstelling moest voor 1 rol een uitzondering worden gemaakt omdat er in eigen gelederen geen geschikte speler te vinden was.
Hoewel de teksten en liedjes natuurlijk gelijk zijn zijn de twee casts ook wel weer verschillend. Er is bij de samenstelling duidelijk gekeken wie het beste bij elkaar pasten. En zo zal de ene familie net even wat anders uitstralen dan de andere.

In één van de casts worden de rollen van de Pevensies gespeeld door: Vittoria Robijns (Lucy, de jongste dochter), Max van Waard (Edmund), Susan Joyce (Susan) en Roel Felius (Peter). Ik sprak met hen, voordat ze gingen repeteren met Harold Verwoert, die de rol van de goede leeuw Aslan speelt.
Kijkend naar de cijfers is Vittoria Robijns het meest bevoorrecht. Zij behoorde tot de 2 Lucy’s die gekozen werden uit 80 kandidaten. Het is haar eerste grote rol. Een prachtige rol vindt ze zelf; zij is het tenslotte die als eerste in de kast Narnia ontdekt.

Susan heeft met Narnia haar eerste tekstrol. Wel speelde ze al in 3 musicals van het NJMT. De rol die ze speelt is een tegenpool van wat ze zelf is: de bedachtzame rustige Susan tegenover de flapuit Susan.

Max speelde in twee eerdere voorstellingen. Nu mag hij het ettertje Edmund spelen. “De vorige rollen waren erg braaf, dus dit is erg leuke ervaring.” Een moeilijk moment zal ongetwijfeld zijn solo zijn, als hij helemaal alleen op ’t podium staat, precies zoals Edmund zich dan ook voelt. Geen deel van de groep.

Het buitenbeentje in het gezelschap is Roel. Toen bleek dat er intern geen geschikte kandidaat meer was heeft hij begin dit jaar auditie gedaan voor de rol en gekregen. Hij werd echter goed in de groep opgenomen. Sommigen zullen hem nog kennen van zijn deelname aan het Junior Songfestival van 3 jaar geleden. Hij wil graag verder in de musicalwereld en deze rol is daar een eerste stap in. Hij ziet in zichzelf wel een Peter, die het uiteindelijk tegen de wolf moet opnemen.

Harold Verwoert speelt Aslan, de rol waar de schrijver vrijwel zeker een godsdienstig tintje aan heeft gegeven. Kinderen zullen hem waarschijnlijk gewoon als held zien en voor sommige volwassenen zal de boodschap van de schrijver helder zijn. “Ik ben atheist, dus ik speel hem gewoon als held.” Hij wel is blij dat hij als leeuw toch op twee benen mag lopen.

Omdat de leeuw de komende dagen moet zwoegen in Spanje is het inmiddels de hoogste tijd om te gaan repeteren en is het gesprek ten einde. Hoe deze cast de verdere voorbereidingen voor de musical ervaart zullen ze met ons delen. Een aantal maal zal Roel samen met zijn medespelers verslag doen van de stand van zaken.

Een week voor de eerste voorstellingen en vlak voor de eerste presentatie aan het grote publiek op de uitmarkt laten Peter en Lucy wat van zich horen:

Vittoria Robijns (Lucy Pevensie):
‘’Deze week hebben we de kostuums gepast. Ze zijn echt heel erg mooi. Vooral deze week krijgen we het erg druk omdat we in het theater gaan oefenen, met decors, kostuums en props (dat zijn spullen die we gebruiken in de musical). Het word echt een gezellige, maar ook zware week! Omdat Lucy in de Disney film ‘Narnia’ kort haar heeft, moet het in de musical ook. Daarom werd er aan de Lucy’s uit de musical gevraagd om hun haar te knippen. Nou, daar moesten wij wel even over nadenken, maar uiteindelijk wilden we het wel. We gaan woensdag naar de kapper. Ik heb zelf heel lang haar, dus er moet wel tenminste 20 cm eraf. Help!’’

Roel Felius (Peter Pevensie):
‘’De afgelopen weken hebben we elke dag hard gewerkt om alles zo mooi mogelijk te maken. De dagen waren zo verdeeld, dat elke dag weer een stukje van de musical werd gezet (dat betekent dat je je plek op het podium weet, waar je heen moet lopen op dat moment, enz.), en dat elke dag ook een andere discipline werd behandeld De ene dag was dat tekstscènes instuderen (acteer aanwijzingen krijgen we van Rogier, de regisseur), de andere dag choreografie instuderen, zoals de scène met de kerstman, en het grote gevecht aan het einde van de musical (dat leren we van danslerares Dayna). Ook is er elke dag wel tijd voor wat grapjes, voor pauzes, voor plezier, maar ook om te leren. Voor mij is deze musical vooral een leerproces, op alle gebieden. Elke dag leer ik weer iets, wat heel goed is voor mijn toekomst, want ik wil het vak van musicalzanger/acteur in. Voor mij is dit een grote praktijkschool, ook als we straks de tour gaan spelen. De groep is 1 grote familie, en ik hoor er, ondanks dat ik pas een paar maanden meedoe met de groep, echt al wel bij! Ik heb erg zin in de theatertour, om voor publiek te spelen, om reacties te zien van mensen, om mezelf te ontwikkelen, om iets moois neer te zetten met z’n allen, en om veel plezier met de hele crew en cast te hebben. Op naar de toekomst!’’

Voor meer informatie over de musical: bezoek dan de Narnia, de musical website

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen