Recensie

Nijntje op vakantie

Op 2e paasdag ging de 3e Nijntje musical in première genaamd ‘Nijntje op vakantie’. En waar kan dat beter dan in Utrecht, de geboortestad van de geestelijk vader van Nijntje Dick Bruna. Musicalworld pakte de koffers en ging mee op avontuur.

Het is zomer en Nijntje hoeft niet naar school. Vader en moeder Pluis willen een grote vakantiereis gaan maken en Nijntje en haar vriendin Nina gaan natuurlijk mee. Ze belanden op vreemde plekken en ontmoeten wonderlijke dieren en ’s nachts mogen Nijntje en Nina zelfs in hui eigen tentje slapen. De reis is een groot succes, maar onverwachts komt er bericht van opa Pluis. De familie moet zo snel mogelijk terugkomen want het gaat niet goed met oma Pluis.

Met de zomervakantie voor de deur is het thema voor deze musical natuurlijk zeer goed gekozen. Alle spannende dingen rondom een vakantie komen voorbij; van het inpakken van de koffers tot de reis in de auto naar de bestemming tot het slapen in je eigen tentje. Maar naast dit luchtige thema wordt het publiek in de zaal ook geconfronteerd met een behoorlijk zwaar thema, namelijk ‘de dood’. Schrijver Ivo de Wijs had van te voren niet gedacht dat hij dit thema in de musical zou gaan gebruiken. “Omdat er al 2 musicals zijn geweest raak je snel door de boekjes heen en dan kom je automatisch terecht bij de zwaardere thema’s. Aangezien Dick (Bruna red.) wilde dat ik de boekjes aanhield als leidraad voor het verhaal, ontkom je er dus niet aan om zo’n thema aan te snijden. Voor mij zit er ook wel een beetje het shockeren van de ouders achter. Ik wil niet alleen de kinderen bereiken maar ook de ouders een beetje prikkelen zodat ze zich gaan afvragen waar het verhaal naar toe zal gaan. Overigens heb ik het verhaal niet helemaal letterlijk gebruikt want in het boekje gaat oma Pluis dood, maar dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen”, aldus Ivo.

Voor het kroost in de zaal is Nijntje visueel gezien weer heerlijk om naar te kijken. Veel primaire kleuren en ronde vormen. Het decor doet je geloven dat je midden in het boekje zelf zit. Ook de dieren uit de jungle zorgen voor veel leuke scènes, al is het wat onduidelijk waarom er in het nummer over de schilpadrace ineens gerapt moet worden. Dit valt wat uit de toon en voegt eigenlijk niks toe.

Aan de cast van deze Nijntje musical is niks veranderd ten opzichte van de vorige producties. Eve Poppink kruipt wederom in de huid van Nijntje en ook Morgot van Doorn, Pim van Alten, Annemarie Henselmans, Vanessa Werkhoven en Don van Dijke keren terug naar de voor hen o zo bekende personages.

Groot pluspunt aan deze voorstelling is absoluut de interactie met de zaal. Niet alleen groeten de kinderen luidruchtig terug als Nijntje en Nina ‘gedag’ komen zeggen, ook gaan bij het nummer ‘Tenen naar je neus’ de zaallichten aan en wordt iedereen geacht mee te doen.
Kortom, met ‘Nijntje op vakantie’ heeft de stichting S.I.P. weer een hele leuke kindervoorstelling op de planken gezet. Wil je naar deze voorstelling toe, kijk dan op http://www.nijntje.nl voor de volledige speellijst.

09 April 2007
Première
Utrecht
Schouwburg
Officiele website
nijntje, vakantie, dick bruna, pluis, nina, ivo de wijs, joop stokkermans