Recensie

Ollie B. Bommel en de Trullenhoedster

Vanaf zondag 2 april speelt Jon van Eerd de rol van Ollie B. Bommel in de Opus One musical 'Ollie B. Bommel en de Trullenhoedster'. Jon neemt de hoofdrol over van Frans Mulder die de rol heeft gespeeld vanaf de première eerder dit seizoen. Ter gelegenheid van deze castwissel was er een feestelijke voorstelling in de schouwburg in Gouda. Musicalworld woonde de voorstelling bij en sprak na afloop met Jon over zijn rol als 'de heer van stand'.

Vanaf zondag 2 april speelt Jon van Eerd de rol van Ollie B. Bommel in de Opus One musical ‘Ollie B. Bommel en de Trullenhoedster’. Jon neemt de hoofdrol over van Frans Mulder die de rol heeft gespeeld vanaf de première eerder dit seizoen. Ter gelegenheid van deze castwissel was er een feestelijke voorstelling in de schouwburg in Gouda. Musicalworld woonde de voorstelling bij en sprak na afloop met Jon over zijn rol als ‘de heer van stand’ net als de eerste warme hapjes langskomen:

Allereerst gefeliciteerd met je première. Hoe heb je het beleefd vandaag?
Jon Ik heb hem ervaren als een warme zachte kaassoufflé haha! (Er komt een blad met hapjes voorbij en Jon zet net zijn 1e hap in een kaassoufflé)
Daar ga ik je op quoten!
Jon: Ja dat is goed haha
Maar hoe zat het met de zenuwen?
Jon: Nou het rare was dat ik de afgelopen dagen en vanochtend niet echt zenuwachtig was, want ik heb de show natuurlijk ook al eens eerder gedaan. Daarbij hing er bij de rest van de groep vandaag ook geen première sfeer, want zij hebben hun première vorig jaar december al gespeeld. Maar vlak voordat ik opging vond ik het toch wel spannend, er zitten wel een hoop vrienden en bekenden in de zaal die zich afvragen hoe ik het zal gaan doen.

Hoe is het om na 8 jaar weer in de huid van Ollie B. Bommel te kruipen?
Jon: Het rare is dat zodra je het pak aantrekt alles weer helemaal terugkomt. Natuurlijk moest ik mijn tekst wel weer opnieuw leren, maar dat ging ook veel sneller dan normaal. Ook het fysieke van die beer heb je al heel snel weer te pakken, ik heb dan ook vrij weinig repetities nodig gehad.
Is er ten opzichte van 8 jaar geleden nog iets veranderd aan de voorstelling?
Jon: Voor zover ik me kan herinneren is het dezelfde show als toen, er zullen misschien wat kleine dingen veranderd zijn die ik niet meer weet van de vorige keer, maar qua teksten en muziek is het dezelfde show. Het enige wat wel anders is, is het decor.

Hoe zou je Ollie. B. Bommel omschrijven?
Jon: Dat is een leuke vraag…...Als een lieve maar wel eigenwijze, drammerige beer die heel erg graag meer wil zijn dan hij is. Hij is wel heel lief hoor, maar ik denk dat je niet met hem moet trouwen, ik vrees dat het wel een lastige man is, denk je niet?
Nou juffrouw Doddel (gespeeld door Maaike Widdershoven red.) ziet hem anders wel zitten
Jon: Juffrouw Doddel wil inderdaad wel, maar ik weet niet of Ollie daar zou blij mee is haha

Het verhaal is geschreven door Marten Toonder. Helaas is hij vorig jaar overleden, hoe is het voor jou om in zijn stuk te staan, voelt dat als een soort eerbetoon?
Jon: 8 jaar geleden was hij heel actief bij de productie betrokken, hij kwam zelfs bij de repetities kijken. Ik vond dat toen een hele grote eer omdat je toch iets mocht maken wat Nederlands gemeengoed is. Je mocht hem ook vragen stellen, ik vroeg hem bijvoorbeeld waarom Juffrouw Doddel weduwe was en met wie ze dan getrouwd was geweest. Het leuke was dat je dan wel antwoord op je vragen kreeg, maar dat waren altijd van die mystieke antwoorden zo van ‘oh dat is al zolang geleden, dat weet ik niet meer’.
Het is jammer dat hij er nu niet meer is, maar door middel van deze voorstelling blijft zijn werk wel voortbestaan. En je ziet ook in het land hoe ontzettend veel mensen fan zijn van Ollie B. Bommel en Tom Poes. Wat ik leuk vind aan deze show is dat je voor zowel kinderen als volwassenen 1 voorstelling kunt maken die voor beide generaties leuk is.

Hoe is het voor jou om in een familie voorstelling te staan. De laatste jaren heb je met de musical en de klucht toch voor een ander publiek gespeeld. Is dit een andere manier van werken voor jou?
Jon: Ik benader elke rol eigenlijk heel eerlijk, vanuit een soort oprechtheid. Dan maakt het opzich niet zoveel uit voor wie je speelt. Je merkt het alleen aan de reacties vanuit de zaal. Bijvoorbeeld als mijn autootje een lekke band krijgt, dan moeten de kinderen enorm lachen en soms heeft dat wel effect op je spel en pas je wat dingen aan. Maar ik ben er wel een voorstander van om het zo echt mogelijk te houden voor hun zodat je niet kinderlijker gaat spelen. Ze gaan toch wel mee in het stuk. Maar kinderen zijn heel leuk om voor te spelen, die leven zo met je mee, die waarschuwen je bijvoorbeeld ook als er achter je iets gebeurd. Maar dat heb ik met volwassenen die naar de klucht kwamen kijken ook wel eens meegemaakt hoor.

Om even over te gaan naar de klucht; de tour van ‘Een Rits te Ver’ heb je pas afgesloten, hoe is die gegaan?
Jon: Het is een waanzinnig succes geweest, het was een tophit, het zat overal stampvol! Het was natuurlijk het 1e stuk dat ikzelf geschreven heb, maar het was echt een droom. Het is wel een zware tour geweest en dan met name vanwege mijn rol. Ik kan gerust zeggen dat het de zwaarste rol is geweest die ik ooit gespeeld heb omdat zoveel afhing van mijn aanwezigheid op het podium. Je staat toch 2 uur lang die zaal vast te houden en dat was zowel fysiek als mentaal behoorlijk zwaar. Maar als je de mensen hoort gieren van het lachen elke avond, dan is dat het zeker waard!

Wat ga je volgend seizoen doen, ik had begrepen dat je met een comedy bezig bent.
Jon: Ik ben inderdaad met een comedy voor tv bezig en binnenkort nemen we een pilot op, maar het staat allemaal nog een beetje in de steigers, maar voor de zomer zal in ieder geval de opname van de pilot gaan plaatsvinden.
Verder ben ik weer aan het schrijven voor een nieuwe klucht voor V&V Entertainment en die gaat ‘Dubbel Op’ heten. Daar ga ik zelf 2 rollen in spelen, vandaar de naam ‘Dubbel Op’ en het speelt zich af in een Botox kliniek en ik speel zowel de gemene, louche, niet te vertrouwen plastisch chirurg als zijn onvoorstelbaar domme tweelingbroer. En aangezien 1 van de 2 broers altijd op het toneel is zal het denk ik weer een zware, maar enorm leuke tour gaan worden.

Wil je Jon van Eerd in de rol van Ollie B. Bommel zien, dan heb je nog tot eind juni de tijd. Kijk voor actuele speeldata op www.opusone.nl

02 April 2006
Alternate première
Gouda
Schouwburg
Officiele Website

Jon van Eerd, Maaike Widdershoven, Opus One