Perspresentatie

Op Hoop van Zegen

Dit theaterseizoen komt Ruud de Graaf en Cornelissen producties met de nieuwe oer-Hollandse musical 'Op Hoop van Zegen’. Inclusief gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

De videoreportages van Musicalworld.TV zijn in hoge kwaliteit. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HD-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.

Vandaag kwamen cast en creatives bij een in het toepasselijke Zuiderzee museum in Enkhuizen om de aanwezige pers te trakteren op een voorproefje van wat komen gaat.
Op Hoop van Zegen is een oer-Hollandse musical gebaseerd op het onverwoestbare toneelstuk van Herman Heijermans. Sinds de première in 1900 is deze klassieker met enorm succes over de gehele wereld gespeeld. Het wel en wee van van de vissersweduwe Kniertje die man en zonen aan de zee verloor niemand onberoerd. Haar gevecht om te overleven te midden van sociale misstanden leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald.

Na 108 jaar is er dan deze musical versie. “Eindelijk zou je zeggen”, aldus Hans Cornelissen. “ Ik heb zo’n 6 jaar geleden het eerste voorstel voor deze productie geaan. Maar soms blijken andere plannen meer levensvatbaar in een bepaalde periode (Wat Zien Ik?!  en de Fabeltjeskrant red.)te zijn. Twee jaar geleden hebben Paul (van Ewijk, regie red.) en ik het 1e concept voor deze voorstelling ontwikkeld. Daarna zijn Allard Blom (script en liedteksten), Tom Bakker (muziek) en Arno Bremers (kostuums en decor) erbij betrokken. Het was nog best moeilijk om hiermee aan de slag te gaan. Aan de ene kant wil je het werk van Heijermans met groot respect behandelen, maar aan de andere kant wil je ook niet té voorzichtig zijn.”

De hoofdrol van vissersvrouw Kniertje wordt gespeeld door Ellen Pieters. “Kniertje is een vrouw van ongeveer mijn leeftijd, 45, ze leeft in grote armoede en is een echte vissersvrouw die gehard is door het bestaan. Ze houdt van haar kinderen, maar haar voornaamste zorg is brood op de plank en overleven”, aldus Ellen.
Het was voor Ellen niet vanzelfsprekend om meteen ‘ja’ te zeggen op dit project.” Ik heb er lang over na moeten denken en heb getwijfeld of ik het wel moest doen. Eerlijk gezegd zag ik een beetje op tegen de rol want het is geen vrolijke rol. Nu hoeft dat natuurlijk ook niet altijd, vandaar dat ik op een gegeven moment ook wel op het punt kwam dat ik het wilde proberen. Paul en Hans hebben me uiteindelijk weten over te halen, ook vanwege het feit dat ik de creatives die waren aangetrokken volledig vertrouw in hun artistieke oordeel. Nu we lekker bezig zijn met de repetities en ik zie hoe iedereen zich er voor de volle 100% voor inzet, ben ik erg blij dat ik toch heb toegezegd.”

De andere hoofdrol, die van Reder Bos, is voor veteraan Ben Cramer. “Reder Bos is een man van klasse en stand die een rederij heeft die niet goed loopt. Zijn eigen vrouw weet dat overigens niet. Hij komt er achter dat als het zo doorgaat, de zaak over de kop gaat. Er moet dus iets gebeuren maar hij weet zelf de oplossing niet. Zijn boekhouder brengt hem op een bepaald spoor waar hij zelf nooit aan gedacht zou hebben, maar uiteindelijk moet hij toch noodgedwongen die ,extreme, kant uit. Neemt overigens niet weg dat hij niet menselijk is, want dat is hij zeker. In het verleden, met name in de filmversies, is ervoor gekozen om hem als een onmenselijk persoon neer te zetten. De regisseur heeft in deze voorstelling er juist voor gekozen om ook zijn mensenlijke kant te benadrukken.”

10 November 2008
N.v.t.
Enkhuizen
Zuiderzee Museum
http://www.ophoopvanzegendemusical.nl/
op hoop van zegen, ben cramer, charly luske, ellen pieters, hilke bierman, ruud de graaf, hans cornelissen, zeg eens aaa, the phantom of the opera, aida, joop van den ende, tanya jess, we will rock you, queen, les miserables, carlo boshard, jamai