Musicalreport

Palazzo in Hamburg

Het initiatief om Palazzo te beginnen, ontstond 4 jaar geleden in Duitsland met als doel een eenheid te cre�ren tussen theater & magie aan de ene kant en cullinair eten in een spiegeltent aan de andere kant.

“Beste Dames en Heren,
Mag ik mij aan u voorstellen. Mijn naam is Voronin, Graaf Voronin.
Mijn tijdgenoten noemen mij ‘excentriek’, ik noem mijzelf liever…..‘stil’

Vanaf februari 2005 zal er op de kop van Java in Amsterdam voor gedurende 2 maanden een uniek theater komen. Een theater dat op alle mogelijke manieren interactief zal zijn.
MusicalWorld reisde af naar Hamburg, naar Palazzo. Een show die kan worden omschreven als een kruising tussen Cirque Eloize en een restaurant met Michelinster.

Het initiatief om Palazzo te beginnen, ontstond 4 jaar geleden in Duitsland met als doel een eenheid te cre�ren tussen theater & magie aan de ene kant en cullinair eten in een spiegeltent aan de andere kant. Folkert Koopmans was degene die de show naar Hamburg haalde waar hij elk jaar voor een paar maanden terugkeert.
Naast Hamburg is de show ook in Munchen, Wenen, Stutgart, Manheim en Basel te zien. In totaal hebben al meer dan 220.000 mensen Palazzo gezien en volgend jaar is het de beurt aan Amsterdam om kennis te gaan maken met Graaf Voronin en zijn familie.

De voorstelling in Hamburg was al een aangename verassing, in Amsterdam kunnen we de overtreffende trap verwachten. Verschillende top-acts uit binnen-en buitenland zullen de piste betreden en top kok Ron Blaauw gaat het menu verzorgen. Bijzonder is wel dat hij ‘carte blanche’ heeft gekregen in deze samenstelling.
“Een groot verschil is dat de Duitse Palazzo een 4-gangen diner heeft en in Nederland gaan we een 6-gangen diner verzorgen. Mijn stijl is ook meer de wat kleinere hapjes, vandaar deze verandering” aldus Ron.
Een 6-gangen diner, bestemd voor 350 mensen die tegelijkertijd het eten ontvangen, vraagt om een enorme planning. Ron: “Momenteel zijn we nog dingen aan het uitproberen voor het menu. Een menu samenstellen is niet zo moeilijk, maar de uitdaging ligt hem vooral in feit om het mooi, warm en snel op het bord bij de gasten te krijgen”.

Naast het menu zal ook de show veranderingen ondergaan want elke Palazzo-voorstelling wordt op maat gesneden voor de stad waar zij staat. Nederlandse producent Rob Overman: “In Amsterdam zullen we meer acts à  Denise Randol (onderste foto) gaan zien, waarschijnlijk een stuk of 7. Daarnaast zit er minder humor in de show verwerkt als in Hamburg. Wel zal de Graaf en zijn familie ook bij ons centraal staan, maar ze zullen minder ‘dom’ zijn als we vanavond gezien hebben”.

De acts die Musicalworld te zien kreeg, deden op momenten sterk denken aan Cirque Eloize. De piste is echter maar enkele meters breed, waardoor je direct in de actie van de voorstelling wordt meegenomen. Palazzo is ook een sociale voorstelling. Er zijn een x aantal tafels neergezet en de kans is dus groot dat je naast onbekende gasten komt te zitten. Gelukkig is er tijdens de voorstelling ruimte om met elkaar te toasten en elkaar beter te leren kennen. Dat maakt de gehele productie meer een belevenis dan een schouwspel.

Tijdloze elegantie, de weerkaatsing van het kaarslicht in de ontelbare spiegels en een intiem interieur, maken van de spiegeltent een ideale lokatie voor een feestelijke avond. Treedt binnen in de wereld van de fantasie, de magie en gastronomie.

Enkele leuke feitjes over Palazzo:

  • Palazzo stamt af van het Italiaanse Palazzi, een venetiaans herenhuis voor rijke edellieden.

  • Elke dag werken er meer dan 80 mensen mee aan de show, dit zijn natuurlijk de cast, maar ook het orkest, de bediening, de kok, de garderobe dame enz.

  • De spiegeltent bestaat uit meer dan 1000 spiegels die elke dag gepoetst worden.

  • Een ober legt tijdens elke vorostelling zo’n 20 kilometer af om alle tafels te bedienen.

  • In de tijd dat Palazzo bestaat zijn er al meer dan 21.000 flessen mineraalwater, 15.600 flessen witte wijn, 10.500 flessen rode wijn en 18.000 koppen koffie er doorheen gegaan. Ook zijn er in al die jaren bijna 40.000 kaarsen opgebrand.

  • Reguliere voorstelling
    Hamburg
    Spigeltent
    Officiële website

    Ron Blaauw