Perspresentatie

Passion

Het idee om 'Passion' naar Nederland te halen kwam van Vera Mann:" Ik vond dat in Nederland de tijd rijp was om een meer inhoudelijke voorstelling te maken dan dat we hier gewend waren. Musical is een palet van vele kleuren maar er wordt vaak maar een aantal kleuren naar Nederland gehaald. Dat vond ik zonde, dus wilde ik dat daar eens verandering in zou komen".

“Passie is een emotie en aantrekkingskracht tot iets wat zo sterk
is dat je heel erg je best moet doen om er niet aan toe te geven.”

Stanley Burleson


Komend theaterseizoen slaat Joop van den Ende theaterproducties met de musical Passion een andere weg in dan we tot nu toe gewend waren.. Een gewaagde zet, want niet iedereen is bekend met de schrijver van deze musical, Stephen Sondheim.

‘Passion’ vertelt het verhaal van de mysterieuze en onaantrekkelijke Fosca, die een dwangmatige maar onvoorwaardelijke passie ontwikkelt voor de jonge militair Giorgio. Een passie die hem afstoot, maar tegelijkertijd diep raakt waardoor hij begint te twijfelen aan zijn liefde voor zijn minnares Clara. Het idee om ‘Passion’ naar Nederland te halen kwam van Vera Mann:” Ik vond dat in Nederland de tijd rijp was om een meer inhoudelijke voorstelling te maken dan dat we hier gewend waren. Musical is een palet van vele kleuren maar er wordt vaak maar een aantal kleuren naar Nederland gehaald. Dat vond ik zonde, dus wilde ik dat daar eens verandering in zou komen”.

Joop van den Ende, Erwin van Lambaart en Jacque Senf hadden het lef om te geloven in deze musical.
Vera Mann: “Voor mij is het fantastisch dat Joop van den Ende theaterproducties dit willen doen. Zij hebben toch de ‘knowhow’ en de middelen op het op deze manier te verkopen. De manier waarop Joop van den Ende deze musical liefdevol omarmt en de wijze waarop Erwin van Lambaart zo enthousiast over Sondheim praat, kan niet anders betekenen dat het straks goed zal gaan met deze productie”.

Regisseur Paul Eenens heeft de klus om ‘Passion’ de komende 4 weken in de steigers te gaan zetten. Paul: “Het proces van de afgelopen maanden was voor mij om een manier te vinden om met de moeilijke materie aan de slag te gaan.Het werk van Sondheim is namelijk behoorlijk eigenzinnig; grenzen worden steeds opnieuw gedefinieerd. De repetitieperiode zal dan ook heftig gaan worden, het zullen weken zijn waarin de ‘passion’ zwaar op de proef gesteld wordt”.

Cast
Voor de hoofdrolspelers is dit wel een mogelijkheid om andere kwaliteiten te ontplooien. Pia Douwes: ” Ik ga andere facetten van mezelf laten zien. Ik had eigenlijk nooit aan deze rol gedacht. Vera speelt de rol van Fosca, een dramatische rol. Vaak ook rollen die ik doe. Toen ik hiervoor gevraagd werd, ben ik ernaar gaan kijken en realiseerde me dat ik nu een andere kant van mezelf naar voren kan brengen, ook op het gebied van stemgeluid. Ik ga een wat aardsere, zachte vorm van een vrouw spelen.”
Stanley Burleson: ” Een voorwaarde voor mij is dat elke rol anders is dan wat ik gedaan heb. Ik zoek dingen waar het in eerste instantie voor mij een verassing is hoe het wordt. Ik wil mezelf verassen, uitdagen en verbreden. Als dat mijn doel is, dan krijgt het publiek dat namelijk ook”.
Vera:” Ik kan een hele donkere, zware melancholische kant van mijzelf hierin kwijt. De voorstelling staat of valt met de geloofwaardigheid van spelen. Als actrice moet ik dus de balans vinden tussen zeer zwaar drama spelen en geloofwaardig overkomen. Dat vind ik een enorme uitdaging”.

Niet alleen voor de cast en creatives zal deze musical een uitdaging gaan worden, maar ook zeker voor het publiek. Pia: ” Ik vind dat Sondheim intellectueel net iets meer prikkelt. Hij prikkelt mensen om meer stil te staan bij de inhoud van het stuk, bij zichzelf en bij het leven. Wat wel is, is dat de muziek niet altijd even toegankelijk is voor het gros mensen. Maar zijn muziek is net als zijn woorden. Bij de moeilijke dingen moet je altijd even wennen en je eraan aanpassen”.

Decor
‘Passion’ bevat geen groot decor of technische snufjes. Decor ontwerper Jos Groenier: “Het decor van deze productie is niet statisch, maar als een soort droom waarin je je bevindt. Je weet nooit of zich iets nu echt afspeelt of niet. Ook hebben we gezocht naar bewegingen in de ruimte. Dit door middel van gordijnen. Deze beweging moet de nerveuze trilling en de onrust van Giorgio gaan uitbeelden. Om dit op deze manier te doen is een hele zoektocht geweest, het is toch moeilijk om zoiets te visualiseren”.

Vorige Sondheim producties zijn in Nederland niet altijd even goed ontvangen. Bij ‘A little night’s music’ en ‘Merrily we roll along’, beide door het Koninklijk ballet van Vlaanderen, waren de zalen niet altijd helemaal gevuld. Volgens Pia Douwes komt daar met Passion verandering in: Mensen zullen zeker gaan komen. Het zal verassend zijn hoeveel mensen je ermee bereikt. Alleen de titel ‘Passion’ zal al publiek aantrekken. Maar uiteindelijk zullen mensen verbaasd zijn hoeveel ze mee naar huis krijgen en wat dit stuk allemaal met ze gaat doen”.
Erwin van Lambaart: ” De afgelopen tijd hebben Joop en ik inderdaad van dit soort vragen en opmerkingen te horen gekregen. Ik vind het zo’n ongelofelijke onzin! Musical kent vele facetten. Er bestaat niet 1 stijl, maar meerderen. Natuurlijk heb je de klassieke musicals die je moet laten zien, maar daarnaast heb je dus ook de kleinere musicals die je het publiek niet mag onthouden. Uiteindelijk gaat het in de musical maar om 1 ding en dat is het publiek een prachtig verhaal vertellen. Ze iets meegeven waar ze na afloop nog over praten, of dit nu een uur is of 3 jaar”.

Met passie
Passion is in alle opzichten een uitdaging, ook op Sondheim gebied. Deze musical behoort namelijk tot een van de minst geproduceerde werken van Sondheim. Daarbij komt ook nog het feit dat Joop van den Ende Theaterproducties bij deze musical ‘hoofdrolgarantie’ gaat geven. De nuances en intimiteit van deze voorstelling zijn namelijk zo belangrijk dat het werken met alternates bijna onmogelijk is. Is een van de 3 hoofdrollen ziek, dan wordt de voorstelling afgezegd en verplaatst naar een latere datum.

Op maandag 30 augustus is de premiere van Passion in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De hartstochtelijke wijze waarop de cast en creatives vandaag over deze musical praatte, geeft wat mij betreft al aan dat het met de passie voor dit stuk wel goed komt. Hopelijk wordt die passie later ook in de nederlandse theaters goed vertaald, want het is absoluut een uitdaging om deze productie goed neer te zetten.

06 June 2004
N.v.t.
Amstelveen
Cultureel Centrum "De Griffoen"
Officiële website

Vera Man, Stanley Burlesson, Pia Dowes, Sondheim, Paul Eenens, Joop van den Ende Theaterproducties,