Recensie

Peppa Pig weer in het theater ⭐⭐⭐⭐

De voor jonge kinderen bekende televisiefiguur Peppa Pig is weer terug in het theater. Ditmaal is het feest, want Peppa is jarig, en natuurlijk mag dat niet ongemerkt voorbij gaan.

Na ‘de grote plons’is Peppa Pig terug met ‘Verrassingsfeest!’. Alle ingrediënten die je mag verwachten zitten in deze voorstelling. Peppa Pig en zijn familie en papegaai Polly, zijn vriendjes, meneer Stier en meneer Aardappel. Die laatste is een vreemde eend in de bijt, want als enige verdwijnt daar een hele acteur in, in plaats van dat de karakters in de hand worden genomen. Het enige karakter ook dat een beetje onbeholpen overkomt, ondanks de grappige door regisseur Mark Haayema ingesproken stem.

Peppa Pig is jarig, en uiteraard moet zij worden verrast. Eerst door de ouders en broertje George. Als Peppa treurt dat het zaterdag is, en ze niet naar school kan om haar vriendjes te zien, houden zij zich ook van de domme. Voor de picknick van die middag zijn zij allang uitgenodigd. Maar eerst mag Peppa ontbijt kiezen: pannenkoeken. Het gooien met de pannenkoek levert een klein probleempje op, dat uiteraard ook weer opgelost kan worden. Zo ontstaan er wel meer problemen: de weg naar het bos is geblokkeerd door een omgevallen boom, en een speurtocht naar de schat met het cadeau voor Peppa dreigt ook de mist in te lopen. Maar gelukkig is er dan altijd wel weer een goed idee.

Waar de vorige productie een importvoorstelling uit Groot Brittanië was (waar de tekenfilm Peppa Pig zijn oorsprong vindt), heeft Van Hoorne Entertainment ditmaal zelf een voorstelling mogen maken. Daarin zijn ze goed geslaagd; deze doet zeker niet onder voor zijn voorganger. Dat Nederland goed is in het maken van theater voor kinderen wordt wederom bewezen. De doelgroep is 2+, dus uiteraard worden de verhalen simpel gehouden, en is er veel herhaling. Ook meedoen is regelmatig mogelijk, als er wat geroepen moet worden, of op en neer gesprongen. Ook de meet en greet achteraf is weer van de partij. Wel een pittige opgave voor ouders die er een foto van willen maken. De aaibare figuren achter hen zijn veel interessanter dan de fotograaf voor hen, dus verwisselen zij voor en achter. Maar de kinderen hebben het in ieder geval prachtig gevonden.

Er wordt geen moeite gedaan de poppen op de grond te laten lopen. Meestal zweven ze in de lucht. Toch slagen de spelers er goed in de focus op de karakters te krijgen. De stemmetjes zijn goed te verstaan, en verschillend genoeg om niet in de war te raken. Leuk is dat de schrijver van het stuk, René Noordervliet, ook een rol in het stuk heeft, en dit heel sterk doet. Een vette plus dus voor en achter de schermen. Maar ook Joris Gootjes, Eva-Marijn de Vries en Janneke Hetharia, die meerdere rollen vertolken, en Carlijn van Hoof als Peppa doen het prima. Voor de muziek is een beroep gedaan op Floris de Haan, die ook verantwoordelijk is voor een aantal sterke soundtracks van de sprookjesmusicals. Ook ditmaal liggen de songs lekker in het gehoor.


Bij voorstellingen als deze is het lastig om zowel het jonge als het oudere publiek te vermaken. De focus ligt ook hier duidelijk op de jongsten, met enorm veel herhaling, en nogal voorspelbare wendingen. Toch zijn er momenten die voor allebei leuk zijn. De absurdistische vormgeving van de autorit bijvoorbeeld, of de soms erg droge opmerkingen van Pedro Pony. Een moment lijkt in ieder geval speciaal voor hen erin te zitten: als mama Pig toch wel erg onder de indruk is van het kordate optreden van de stoere meneer Stier, en even totaal afgeleid is (inclusief de reactie van Papa Pig dat hij ook wel heel handig is). Hier lijkt de hand van regisseur Mark Haayema goed zichtbaar.

Verrassingsfeest! is dus een voorstelling die uitstekend geschikt is voor de doelgroep. De kleintjes genieten, tijdens en na de show, van hun favoriete figuren. Voor degenen die met hen meegaan is er ook wel wat leuks te zien, al zal de hoeveelheid herhalen (had ik de papegaai al genoemd) wel een beetje op de zenuwen gaan werken. Ik ben benieuwd of deze voorstelling later ook aan de andere kant van het kanaal te zien zal zijn. Het zou een goede zet zijn. 

 

03 February 2019
Première
Zaandam
Zaantheater
https://www.vanhoorne.com/theater/peppa-en-de-grote-plons/

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen