musical
Biografie

Rob heeft Nederlandse Taal-en Letterkunde aan de Universiteit in Amsterdam gestudeerd. Volgde zanglessen van Kees Taal, Simon Baddi en Ina Draaijer. Volgde Grosschalk acteurtraining van Hennie Kaan en kreeg drama en spellessen van Mara Otten, Tom van…
Start > Acteurs > Pelzer > Rob Pelzer
Over...

 
Geboortedatum:
17-4-1972
Website:


Premiere the Producers in Wenen


Artikel: Special
Voorstelling: N.v.t.
Datum: 02 jul 2008
Theater: Ronacher Theater
Lokatie: Wenen
Website: http://www.musicalvienna.at
Auteur: Rob Pelzer

Maandag 30 juni was het eindelijk zover! Na ruim 8 weken repetitie en 5 try-outs ging in het gerenoveerde Ronacher theater in hartje Wenen de musical the Producers -voor het eerst in het duits- in premiere.

De weg naar die bijzondere avond is voor veel mensen heel lang geweest. Allereerst voor Kathrin Zecher, de intendant van de Vereinigte Bühnen Wien, die na lang en stevig onderhandelen van Mel Brooks persoonlijk een groen licht kreeg om de voorstelling in Wenen te produceren. Maar ook voor het Ronacher theater zelf. Dat jarenlang onderworpen is aan een intensieve verbouwing om het theater speelklaar te maken voor de grote musicals met alle technische eisen die daarbij horen. Het Ronacher is een van de drie theaters in Wenen die de Vereinigte Bühnen Wien beheren, maar werd steeds maar voor kortere tijd gebruikt.

Toen het Theater an der Wien (waar ik 2 jaar lang Mozart! speelde) uiteindelijk weer opera-huis werd, ontstond het idee om het prachtige 19e eeuwse Ronacher te moderniseren. En dat is gebeurd! De zaal bleef onveranderd, want valt onder monumentenzorg, maar kleedkamers, kantoren, toneel en coulissen zijn volledig verbouwd voor een kleine 50 miljoen euro. 2 weken voor de try-outs begonnen, betrokken wij het Ronacher. Tot die tijd repeteerden wij buiten de stad, in de ruime Rosenhügelstudios, de filmstudios van Wenen waar ook de Sissi-films met Romy Schneider werden opgenomen.

Aangekomen in het Ronacher liepen bouwvakkers die de laatste klussen afhandelden ons omver en werden we gek van al het stof en het geboor om ons heen. Maar dat is dan ook de enige valse toon tijdens onze repetitietijd. Want het is zo bijzonder geweest. Fantastische, heel getalenteerde collega’s en vooral een regie-team onder leiding van Nigel West (die namens de originele regisseuse -Susan Stroman- de voorstelling regisseerde) met zoveel ervaring en geduld, zoals je zelden
meemaakt. En hoewel ik heel blij was met ook de hele ontwikkeling van Carmen Ghia, de rol die ik speel in the Producers, werd het pas echt opwindend toen na de generale repetitie in het Ronacher op woensdag 25 juni Susan Stroman hoogstpersoonlijk het toneel opwandelde.
Zij heeft daarna 5 dagen lang intensief met ons gewerkt, de puntjes op de spreekwoordelijke i gezet en vooral ook met mij nog flink aan de rol van Carmen gesleuteld. Dat was een ongelooflijke ervaring. Stroman geldt inmiddels als een van de belangrijkste dames in dit vak. En nu weet ik ook waarom…

Op de voorpremiere-dag kregen wij vervolgens nog hoog bezoek van Thomas Meehan, de originele scenarioschrijver van the Producers, maar ook de schrijver van o.a. Hairspray en Young Frankenstein en alle Brooks-films. Genoeg opwinding dus.
Daarnaast heeft natuurlijk ook de discussie over het onderwerp van de musical ons de hele repetitietijd achtervolgd. In The Producers wordt Hitler en nazi-Duitsland flink op de hak genomen en de vraag was maar steeds of Wenen en Oostenrijk daar klaar voor was. Inmiddels is die vraag beantwoord, denk ik. Want na 5 heel enthousiaste try-outs, werden wij na de premiere overladen met complimenten en een staande ovatie (wat in Wenen een stuk ongebruikelijker is dan in Nederland!). Met een zaal vol Oostenrijkse en Duitse prominenten en critici is die avond wel bewezen dat ook in Wenen Mel Brooks’ humor werkt en het beladen thema inmiddels ook de nodige ironie kan verdragen.
En ook de eerste kritieken zijn unaniem lovend. Het premiere-feest was even verderop in stad. Publiek en cast werden met bussen naar het stadhuis gereden en in de binnenhof werden wij nogmaals officieel begroet door Kathrin Zechner en Susan Stroman. Daarna werd er onder een stralende sterrenhemel tot laat gefeest.
En mijn moeder en mijn vriendin, Jennifer, waren erbij. Wat wil ik nog meer…

the Producers is een reisje naar Wenen meer dan waard en loopt in het Ronacher theater tot 14 augustus 2008 en na de zomerstop weer vanaf 4 september 2008 zeker tot en met mei 2009. Kaarten zijn te boeken via http://www.theproducersdasmusical.at of kijk op http://www.musicalvienna.at

Groeten, Rob Pelzer
ps: foto’s volgen later


Fotos

musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)