musical
Synopsis

Een spannend nieuw avontuur begint voor Sophie. Vandaag gaat ze verhuizen! Maar voor ze vertrekt, keert ze nog één keer terug naar haar favoriete plek: de rommelzolder. Op zoek naar een oud kinderboek, ziet Sophie plots een hele oude, mysterieuze koffer.…
Start > Producties > 2019 > Familie > Sesaamstraat Live! (2019)
Over...

 
producent:
Van Hoorne Theaterproducties
jaar:
2019
duur:
60
pauze:
Nee
genre:
Familie
score:
3star


Sesamstraat Live! in het theater


Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 10 nov 2019
Theater: Theater Gooiland
Lokatie: Hilversum
Website: https://www.vanhoorne.com/theater/sesamstraat-live-1/
Auteur: Jeroen

50 jaar begon Sesamstraat in de Verenigde Staten. Het is een mooie gelegenheid om de bekende figuren ten tonele te voeren, en de kinderen te laten zingen en dansen en terloops nog iets te leren.

Het is vervelend als je moet verhuizen. Voor Sophie staat dat op het punt van gebeuren als ze, zoals ze wel vaker deed, op de zolder van het huis in allerlei dozen en koffers snuffelt. Als je dan je fantasie gebruikt, kun je nog snel een avontuur beleven. Als ze in een koffer bijvoorbeeld het troeteleendje van Ernie en een boek van Bert vindt, en vervolgens een snowglobe met Bert en Ernie, gaat het los. Na een paar keer stevig schudden krijgt ze op zolder bezoek op van het bekendste duo uit Sesamstraat. Bert en Ernie. Ook Elmo, Tommy en Pino, en Koekiemonster komt langs.
De theatervoorstelling kent de bekende leerelementen van de televisie. Bert en Ernie doen een spelletje, waarbij je moet raden of het een cijfer of een letter is. Er volgt dan een liedje met woorden met die specifieke letter (wie dit kan lezen kan het ook zien, dus we laten het spoileralert hier maar weg). Later presenteert Elmo nog een quiz met vormen en kleuren, waarbij Pino en Tommy duidelijk moeite hebben het goede antwoord niet te verklappen. Het zijn maar een paar van de interactieve momenten. Aangespoord door Sophie kan er veel worden meegedaan.

Voor de voorstelling zijn speciale liedjes geschreven, maar ook een aantal klassiekers komen langs. Aan het einde het thema, maar bijvoorbeeld ook “Elmo’s lied”, en “Pluizig en Blauw”. Verder is er nog een groot blok met bekende kinderliedjes, die uit volle borst kunnen worden meegezongen. Meedansen hebben de kinderen dan al gedaan: Een enthousiaste Ernie kreeg de zaal, en zelfs Bert in beweging.
De levensgrote poppen bewegen en dansen energiek en het is dan ook weinig verwonderlijk dat de kinderen volledig in de voorstelling opgaan. Uiteraard staan de stemmen van de bekende Sesamstraat-bewoners op band, en ondanks dat dit niet de echte televisiestemmen zijn, benaderen ze deze goed genoeg om dit niet storend te laten zijn. Alleen Janouk Kelderman als Sophie zingt en praat live. Dat de techniek het zelfs met een microfoon even kan laten afweten blijkt tijdens deze première: er is een korte showstop, met voor de kinderen als bijkomend extraatje: een deel van de show wordt zo twee keer gespeeld. Janouk Kelderman presenteert nu Klokhuis en werd bekend als de tweede Keet! In deze show laat ze zien dat ze ook met de jongste theaterbezoekers overweg kan.
Deze première wordt afgesloten met een fotoshoot op het podium, waarbij de kinderen met alle figuren (nou ja, 4 is het maximaal mogelijke aantal) en Sophie samen op de foto kunnen. Bij de reguliere voorstellingen kunnen achteraf in de foyer de foto’s worden gemaakt.

Zo biedt deze Sesamstraat precies wat je kunt verwachten. Een paar leerzame blokken, energie en liedjes, en lekker meedoen. Het maakt het alleen maar jammer dat dit televisieprogramma niet zijn vaste uitzendtijd behouden heeft en alleen nog maar te zien is op bijzondere tijden als 10 voor zeven ‘s ochtends. Je zou kunnen zeggen dat de producent met de bijzondere aanvangstijd voor de première van 11 uur deze trend heeft gevolgd.

Fotograaf poster: Nick van OrmondtFotos
musical musical musical musical musical musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)