Recensie

Simone, Songs from the Heart

Dat Simone Kleinsma een veelzijdig vakvrouw is, bewijst ze maar weer met haar nieuwste theatervoorstelling ‘ Simone’s Songs from the Heart’.

In haar carrière stond ze in diverse grote musicalproducties als ‘Les Misérables’,’ Sweet Charity’,’ Joe, de Musical’, ‘Chicago’ en ‘Mamma Mia’. Daarnaast was Simone ook in de toneelstukken ‘One Flew Over the Cuckoo’s Nest’ en ‘ Aan het einde van de Regenboog’  te zien.  In 2004 kwam ze met ‘Simone Kleinsma sings Doris Day’, een theaterconcert waarin ze alle grootste en mooiste hits van Doris Day ten gehore bracht. In dit theaterseizoen zal zij het publiek meenemen langs een muzikaal wereldrepertoire in haar eigen show ‘ Simone’s Songs from the Heart’.  Samen met haar PA’s Joost de Jong en Daan Wijnands en een orkest onder leiding van Kino Haitsma zingt zij evergreens en musicalhits, maar ook easy listening en Nederlandse nummers. 

De opening van de voorstelling mag er meteen zijn. Begint deze nog zeer relaxed met het nummer ‘Onderweg’ (in de vertaling van het Kander en Ebb nummer I don’t care much), daarna volgen de nummers een kwartier lang elkaar in hoog tempo op en laat Simone meteen zien wat ze vocaal in huis heeft.  Het valt op dat ze zeer ontspannen op het podium staat, van première zenuwen is totaal niks te merken. In deze voorstelling zingt Simone allerlei nummers die haar persoonlijk aanspreken. Dat kunnen liedjes zijn die ze eerder in haar carrière heeft gezongen, maar ook nummers waarvan ze vindt dat ze bij haar passen.  Aan de hand van anekdotes, een gedicht of het verhaal achter het nummer presenteert ze deze persoonlijke favorieten aan het publiek. Ook worden nummers of intro’s naar nummers toe   regelmatig ondersteund door beelden op een projectiescherm.

Zo blikken we hierdoor terug op Simone haar liefdesleven en leren we haar eerste grote liefdes kennen waarna het nummer ‘Voor het eerst verliefd’ (My cherie Amour van Stevie Wonder) ingezet wordt. Maar ook haar ontdekking in de theaterwereld wordt ondersteund door het projectiescherm. Gerard Cox, André van Duin en Paul de Leeuw verschijnen op het scherm, alle 3 bewerende dat zij Simone Kleinsma ontdekt en groot gemaakt hebben. Gerard Cox door Simone tijdens haar 1e auditie aan te nemen, André van Duin die haar naar Carré bracht en Paul de Leeuw die het nummer ‘Zonder Jou’ met haar zong wat maar liefst 30.000 keer verkocht werd.  Die discussie tussen deze heren zorgt absoluut voor een komische noot in de voorstelling. Humor is sowieso een belangrijk onderdeel van Simone haar carrière en mag dus in deze voorstelling ook zeker niet ontbreken. Hoogtepunt hiervan in de 1e acte is de ‘Trauma medley’ waarin in een razend tempo verschillende Songfestival nummers uit binnen en buitenland de revue passeren.

Uiteraard mag een musical blok niet ontbreken. In de 2e acte wordt hier dan ook ruimschoots aandacht aan besteed. Met als hoogtepunt toch wel ‘De Winnaar krijgt de Macht’ uit ‘Mamma Mia!’. Maar we krijgen ook een voorproefje van wat we in het najaar van Simone kunnen verwachten. Dan is zij namelijk te zien in de Andrew Lloyd Webber musical ‘Sunset Boulevard’. Zij zal de rol van Norma Desmond gaan vertolken en zingt daarom in deze voorstelling al het nummer ‘As if we never said Goodbye’.
Simone staat overigens niet helemaal alleen op het podium, zij wordt ondersteund door haar 2 PA’s Joost de Jong en Daan Wijnands. Dat we de term ‘PA’ niet helemaal serieus moeten nemen blijkt wel uit het nummer ‘Ik en m’n PA’s’ (vertaling van het Kander en Ebb nummer Me and my Baby). Maar Joost en Daan mogen gelukkig laten zien wat ze allemaal in huis hebben. In het musical blokje laten ze de verschillende dansstijlen zien uit musicals die in Nederland te zien zijn geweest. Maar vocaal gezien krijgen zij ook de spotlight, niet alleen in de ondersteuning van Simone maar ook in solo stukjes.

Met ‘Simone, songs from the Heart’ wil Simone duidelijk een wat ouder en breder publiek bereiken dan dat ze bij een musical voorstelling doet.  Het zijn vooral mooie luisterliedjes die ze ten gehore brengt zoals ‘Somewhere over the Rainbow’ als eerbetoon aan Judy Garland. Maar ook een van de meest bijzondere liefdesliedjes die ze kent, Mon Emouvant Amour van Charles Aznavour, mag niet ontbreken.

‘Simone, Songs from the Heart’ is nog tot half juni in verschillende theaters in Nederland te zien.

25 February 2008
Première
Bussum
't Spant
http://www.musicals.nl
simone kleinsma, joop van den ende, guus verstraete, andré van duin, pia douwes, gerard cox, chantal janzen, joost de jong, paul de leeuw, judy garland, mamma mia, chicago, saturday night fever