Perspresentatie

Son of Man

Na "Aida", "the Lion King" en "Beauty and the Beast" komt Joop van den Ende Theaterproducties wederom met een Disney musical voor het Circus Theater in Scheveningen. Ditmaal is gekozen voor de nieuwste Disney productie "Tarzan". Deze voorstelling ging in mei 2006 op Broadway in première en zal haar Europse première nog geen jaar later, op 15 april 2007 om precies te zijn, in Scheveningen gaan beleven.

Vandaag kwamen Directeur van Disney Theatrical Productions, Thomas Schumacher, en enkele andere leden van het creatieve team, alsmede een aantal castleden van de originele Broadway cast naar Aalsmeerderbrug om toelichting te geven over hoe de musicalversie van ‘Tarzan’ mogelijk werd gemaakt.

Het originele verhaal van “Tarzan” stamt uit 1912 en werd geschreven door Edgar Rice.
“Tarzan” vertelt het verhaal van een Engels jongetje dat na een schipbreuk wees wordt. Hij wordt geadopteerd door een gorillamoeder die hem opvoed als haar eigen zoon. Na vele jaren in de jungle ontmoet Tarzan als een jong volwassen man voor het eerst een medemens, Jane Porter. Vanaf deze onverwachte ontmoeting veranderen hun beide levens voorgoed.

Thomas Schumacher opent zijn verhaal met het antwoord op de vraag die hem al vaker is gesteld: “Waarom Tarzan?” Thomas: “In 1994 ben ik benaderd of ik een film over Tarzan wilde maken. Ik kende het verhaal eigenlijk niet en ben toen het originele boek van Rice gaan lezen en ontdekte dat het een verhaal vol met geweldige karakters was. Maar de essentie van het verhaal werd eigenlijk nooit verteld en dat is ‘familie’. Want wat is familie, is dat het gezin waarin je bent geboren of het gezin waarin je bent opgevoed? Met die gedachte hebben we destijds de tekenfilm gemaakt en nu ook de musical versie”.

Nog geen jaar na de wereldpremière in New York aan Nederland de eer om de Europese première van Tarzan te verzorgen. Volgens Erwin van Lambaart, directeur Joop van den Ende Theaterproducties, was dit een bewuste keuze. “We zijn al vanaf het allereerste begin bij het creatieve proces van deze musical betrokken omdat wij het een ontzettend mooi verhaal vonden. Het gaat over adoptie, over vriendschap, over je 1e liefde en over je weg vinden in het leven. Daarbij komt de muziek van Phil Collins en hij heeft ook een speciale band met Nederland. Niet alleen werd hij hier heel goed ontvangen tijdens de 1e Genesis tour jaren geleden, ook zijn schoonzoon komt uit Nederland. Maar er is nog een belangrijk element. Op Broadway staat ‘Tarzan’ in een kleiner theater dan het Circus Theater in Scheveningen. Voor de Nederlandse productie zal de voorstelling wat worden aangepast omdat er gewoonweg meer mogelijkheden zijn in het Circus Theater. Zo zal de show worden ‘klaar gestoomd’ als internationale productie voor grote theaters in Europa en de rest van de wereld”, aldus van Lambaart.

Op dit moment is het casting proces voor de Nederlandse productie in volle gang. Erwin van Lambaart had vandaag graag met wat namen van castleden gekomen, maar moet daarin helaas teleurstellen. Erwin: “Het proces bij die keuzes moet zorgvuldig gebeuren, je moet alle plussen en minnen afwegen en banden keer op keer bekijken. Wij zijn daar, samen met Disney Theatrical Productions, druk mee bezig en hopen deze week of anders volgende week nog met namen naar buiten te komen.”

Om de aanwezige pers en genodigden alvast een indruk te geven van wat we van “Tarzan” kunnen gaan verwachten, waren de 3 hoofdrolspelers van de Broadway cast, Josh Strikland (Tarzan), Jen Gambatese (Jane) en Chester Gregory (Terk) overgevlogen naar Nederland. Zij brachten 4 nummers ten gehore: “Who Better Than Me”, “You’ll be in my Heart”, “For The First Time”, en “Son of Man”. Na afloop van het optreden sprak Musicalworld kort met Josh, Jen en Chester over hun ervaringen tot nu toe met Tarzan.
Chester Gregory: “Een van de leuke dingen aan deze voorstelling is dat je er al vanaf het begin bij bent geweest en onderdeel bent van het creatieve proces. Maar het was ook hard werken omdat er nieuwe technieken, en dan met name voor het vliegen, ontwikkeld moesten worden. Een hele uitdaging dus, niet alleen voor het creatieve team, maar ook voor ons want wij hebben moeten leren vliegen. Normaal gesproken repeteer je zo’n 8 weken voor een show, hier hebben we 5 maanden gerepeteerd! “
“Ik had de ervaring van een nieuwe show al eens eerder meegemaakt omdat ik ook in de musical ‘All Shook Up’ te zien ben geweest, maar dit was wel veel intenser vanwege het leren vliegen. Daarbij heb je ook momenten in de voorstelling waarbij je zowel moet vliegen als moet zingen en dat vergt ook behoorlijk wat kracht”, aldus Jen Gambatese.
“Voor mij voelt het echt als een eer om de originele Tarzan te zijn. Het is een geweldig karakter om te spelen want het is net een kind. Je kunt je eigen ervaringen van je kindertijd dus heel gemakkelijk meenemen en dat maakt een goede basis voor de rol”, aldus Josh Strikland.

Op Broadway kreeg de voorstelling lovende kritieken en zit de zaal avond aan avond vol. Wat kan het Nederlands publiek straks van “Tarzan” verwachten? Jen: “Een visueel spektakel vanaf het begin van de voorstelling. Maar daarnaast ook een verhaal wat je in je hart raakt.”
“En vergeet de geweldige muziek van Phil Collins niet natuurlijk”, aldus Josh.
“Ik denk dat mensen eigenlijk niets moeten verwachten, ga er gewoon blanco heen en laat alles over je heen komen en geniet van de dingen die je ziet”, aldus Chester.

Tot slot nog tips voor de Nederlandse collega’s die straks in Tarzan te zien zullen zijn?
Chester:“Ontspan! In het begin van de repetitieperiode ligt er natuurlijk veel druk op je, maar hoe meer je gestresst bent, hoe pijnlijk het harnas is”.
Jen: “Geef je over aan het proces want het is heel anders dan de producties die je tot nu toe gewend bent om te doen. Oh ja, en niet eten kort voordat de voorstelling begint, anders zit je harnas in de weg”.

Op 15 april 2007 zal Tarzan haar Eurpese première beleven, met een vertaling van wederom Martine Bijl. Voor meer informatie over Tarzan ga naar musicals.nl

09 October 2006
N.v.t.
Aalsmeer
De Aarendshoeve
Officiële website

Tarzan, Chaira Borderslee, Arie Rustenburg, Clayton Peroti, Addo Kruizinga, Phil Collins, Disney