Recensie

Telkens weer het dorp

Vorig jaar werd het boek "Telkens Weer Het Dorp" gelezen door Maarten Vogel en Frans Schraven van Opus One Theaterproducties. De vonk sloeg bij hun over en zij maakten de plannen voor een muzikale productie omtrent deze man achter deze teksten.

Muziek
Ruud Bos tekende voor de muzikale leiding van “Telkens Weer Het Dorp”. Bos, geboren in 1936, behaalde in 1957 zijn staatsdiploma muziek en ging werken als pianist bij het Leidsplein-cabaret en vervolgens werd hij begeleider van Rudi Carrell en werkte hij voor het Lurelei-cabaret. Steeds verder in zijn loopbaan ging Bos zich meer en meer toeleggen op het componeren en arrangeren. Ruud Bos heeft ontelbare bijdragen geleverd aan de Nederlandse muziek. O.a. muzikale thema’s voor o.a. de televisieseries “De Fabriek”, “De Fabeltjeskrant”, “Dagboek van een Herdershond” en “Zeg eens Aaa”. Ook de composities voor o.a Willem Nijholt, Willke Alberti en Wim Sonnevelt zijn memorabel.
De basis van “Telkens Weer Het Dorp” zijn de teksten van Friso Wiegersma. In eerste instantie wilde Bos een frisse wind door de composities laten gaan. Gaandeweg bleek dat hij was het sleutelen aan iets goeds. Iets wat al goed is hoeft niet meer te worden veranderd of aangepast dus is ervoor gekozen om het werk voor het grootste deel ongewijzigd te laten. Hier en daar is het ritme aangepast of de harmonie iets verandert.

De Show
Gekozen is om 26 liedjes in het programma op te nemen. Gezongen en aan elkaar gepraat door 4 performers die de liedjes van Friso Wiegersma nog nooit hebben gezongen.
Jenny Arean, Joke de Kruif, Marnix Kappers en Tony Neef onder muzikale leiding van combo Ruud Bos. Het podium is eenvoudig met geen poespas: Een witte achtergrond met op een verhoging 4 bandleden en op het podium Ruud Bos met piano. Alle 4 de performers stralen werkelijk van het podium af en de hele voorstelling is echt een genot om te bezoeken. Voor de ouderen onder ons is het een feest van herkenning; voor de jongeren een nieuwe ontdekkingsreis in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Hilarische en zeer grappige momenten beleef je met Jenny en Marnix (in o.a. Nikkelen Nelis en Moeder.) Zelfs enige satire richting koningshuis (Mabel) komt langs. Gevoelige momenten met Tony en Joke (Slaap kindje slaap, Josefien). De muziek is werkelijk prachtig en het is werkelijk heerlijk om naar te luisteren. Tony zingt fantastisch en ook Joke mag er zijn. Als laatste wordt “Het Dorp” gezongen; eerst door Wim Sonneveld (geprojecteerde filmfragment) en daarna door het 4tal overgenomen, een zeer mooi einde van de avond wat wordt beloond met een waanzinnig applaus.

Op het einde wordt de man geëerd waar het allemaal om draait: Friso Wiegersma komt het podium op en een minutenlange staande ovatie is het gevolg. Een bijzondere theateravond is mijn gevoel bij deze voorstelling.

11 December 2003
Première
Amstelveen
Schouwburg
Officiële website

Jenny Arean, Marnix Kappers, Joke de Kruijf, Tony Neef, Friso Wiegersma , Opus One