Perspresentatie

the fantasticks, een musical comedy

‘s Werelds langstlopende musical ooit, the Fantasticks, is vanaf 17 april voor bijna 3 maanden exclusief in Amsterdam en Den Haag te zien.

In New York ging deze voorstelling op 3 mei 1960 in het Sullivan Street Playhouse, een klein theater op Off Broadway, in première met Jerry Orbach, Rita Gardner en Kenneth Nelson in de hoofdrollen. Na 42 jaar en in totaal 17.162 voorstellingen viel op 13 januari 2002 het doek voor de originele productie. Dat New York nog lang geen genoeg had van deze voorstelling, bleek uit het feit dat op 28 juli 2006 in het Snapple Theatre Centre een revival van start ging. Deze was bijna 2 jaar lang te zien en speelde haar laatste voorstelling op 28 februari jongstleden.  Vele bekende (musical)acteurs en tv persoonlijkheden als F.Murray Abraham, Liza Minelli, Kristen Chenoweth, Bert Convy, Dick Latessa, Julie Craig, Burke Moses en Martin Vidnovic waren in the Fantasticks (zowel in het theater als in de filmversie) te zien.

En vanaf april komt deze productie allereerst voor 6 weken naar de Westergasfabriek in Amsterdam waar het Transformatorhuis wordt omgezet tot een speciale theaterlokatie.  Aansluitend speelt de voorstelling - voorlopig - 4weken in het Haagse Theater aan het Spui, van 28 mei tot en met 22 juni, met hetzelfde weekschema als in Amsterdam.  Onder de regie van John Yost en in een nieuwe vertaling van Coot van Doesburgh zullen Arjan Ederveen en Jonny Kraaijkamp Jr. de hoofdrollen in Amsterdam op zich gaan nemen. De bedoeling van het concept is overigens dat in elke stad waar deze productie te zien zal gaan zijn (ook Rotterdam, Groningen en Heereveen staan in de planningred.) er 2 andere heren voor de rollen van de vaders gecast gaan worden.
The Fantasticks vertelt het verhaal van 2 vaders die via manipulatie en een in scène gezette ontvoering hun zoon en dochter aan elkaar proberen te koppelen. Dit leidt tot hilarische taferelen vooral ook omdat ze menen dat, als je kinderen iets verbiedt, ze het juist wél doen. Het verhaal ontwikkelt zich vervolgens als een tijdloos liefdesverhaal over twee jonge mensen, die door vallen en opstaan de weg naar volwassenheid vinden. Romantiek, mysterie en humor zijn de ingrediënten voor deze variant op Romeo & Julia met uiteraard een gelukkig einde.

Arjan Ederveen gaat de rol van de Huckelbee, de vader van Matt, spelen. De andere vader zal gespeeld gaan worden door Johnny Kraaijkamp jr. “De vaders zijn eigenlijk elkaars tegenpolen. Ze houden bijvoorbeeld allebei van tuinieren maar als de 1 zegt dat een plant veel water nodig heeft dan zegt de ander standaard dat dit niet klopt. Ondanks dat ze tegenpolen zijn proberen ze wel een plan te smeden om ervoor te zorgen dat hun kinderen samenkomen. De rol van de vaders wordt daarom ook neergezet als duo, de meeste scènes die ze hebben zijn dus samen. Ondanks dat ze de komische noot in het stuk zijn is dat niet het belangrijkste in de voorstelling, dat is de romantiek tussen de zoon en dochter. De vaders hebben trouwens niet eens zo’n hele grote rol. De hoofdrollen zijn de zoon en dochter en de verteller van het verhaal”, aldus Arjan.
Een van die hoofdrollen, die van zoon Matt,  is voor Jeroen Robben. Een personage wat volgens Jeroen dicht bij hem ligt. “Het is een jong, leuk, onschuldig en romantisch type. Het heeft een bepaalde frisheid en ligt qua leeftijd erg dicht bij me. Ik kan dus behoorlijk mezelf zijn in deze voorstelling en dat is wel lekker spelen.Daarnaast mag ik ook ‘lelijk’ zijn want sommige scènes zijn heel groots, bijna slapstick-achtig en met een knipoog, opgezet.”
Het feit dat the Fantasticks, ondanks het enorme succes in New York, nog nooit in Nederland te zien is geweest verbaast zowel Jeroen als Arjan. “De simpelheid en de romantiek van de muziek (de muziek is geschreven door Harvey Schmidt en teksten door Tom Jones red.) is geweldig”, aldus Arjan. “We hebben straks een bijzondere muzikale ondersteuning van enkel percussie, een vleugel en een harp. Daardoor krijg je een uniek geluid.”
Jeroen vult aan: “De muziek is zo geniaal geschreven, daar kunnen volgens mij maar weinig producties tegenop. Toen ik het voor het eerst hoorde was ik er meteen verliefd op, het is namelijk heerlijk lyrisch en romantisch. Als je van Sondheim houdt dan zul je het helemaal fantastisch vinden, al ligt deze muziek wel wat gemakkelijker in het gehoor. Er valt veel in te ontdekken en het triggert heel erg om naar te luisteren.”
The Fantasticks is vana 17 april in het Transformatorhuis op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam te zien. Voor de speeldata en tijd en voor kaartverkoop ga naar http://www.fantasticks.nl

31 March 2008
N.v.t.
Amsterdam
Westergasterras
http://www.fantasticks.nl
fantasticks, arjan ederveen, johnny kraaijkamp jr, opus one, musicals to the max, frans schraven, roberto de groot, evita, joop van den ende, avro, frits sissing, westergasfabriek, amsterdam, den haag