Interview

Theater Popcorn presenteert De Theater Revue

Een avond onbekommerd lachen bij ouderwets amusement in een nieuw jasje. Maaike Widdershoven, Amber Teterissa, Daniël Staakman en Sven Polak hebben samen Theater Popcorn opgericht.

Op 13 en 14 december zijn ze met hun 1e voorstelling ‘Theater Revue’  in theater de Meervaart in Amsterdam te zien. Musicalworld sprak met Maaike Widdershoven over deze voorstelling.

Theater Popcorn, een nieuw theaterproject. Hoe zijn jullie op het idee gekomen?
Maaike: We hebben het met z’n 4-en opgericht maar het hele idee om een Revue te maken komt van Sven Polak. Hij heeft destijds Amber gevraagd om dat met hem op te gaan zetten, maar ze kwamen samen tot de conclussie dat ze graag nog 2 anderen erbij wilde hebben omdat het met 2-en gewoon te weinig was om het echt goed vorm te geven. Sven kende Daniël al van the Actor Factory want daar werken zij freelance voor. (the Actor Factory BV produceert inhoudelijk entertainment voor bedrijfsevenementen en actie-marketing campagnes red.) En Sven kende mij weer omdat ik destijds de voorstelling ‘La Vie Parisiènne’ heb gedaan waarin ook zijn vrouw danste. Zo kwamen ze dus bij Daniël en mij uit.
Op een dag besluit je dan dat je een theatergroep bent en dan moet je een naam verzinnen. We waren bij Sven thuis en hij had hele leuke Amerikaanse popcorn bakken waar ‘Popcorn’  op stond en ik riep voor de grap ‘Theater Popcorn’ en dat vonden we eigenlijk wel een leuke naam.  Ons streven is om met elkaar theater te maken voor een breed publiek. Zeker nu met deze crisis, gewoon iets leuks en luchtigs. De Revue is al een tijdje niet meer in Nederland te zien geweest en we wilden dat ouderwetse gevoel weer terugbrengen, maar dan wel in een nieuw jasje.

4 mensen met ieder een andere achtergrond. Werken jullie dan ook met bepaalde rollen binnen dit theaterstuk?
Maaike: In de Revue werkt het zo dat je iemand hebt die de grappen erin ketst en je hebt de zogenaamde aangever. Dan heb je ook nog het serieuzere typetje waar de grappen meer vanuit het serieuze en de geloofwaardigheid worden gespeeld. Omdat wij als groep nog niet zolang bezig zijn kun je het nog niet helemaal vastzetten, maar Sven heeft heel erg zijn hoofd mee. Hij heeft echt zo’n Rowan Atkinson (mr. Bean red.) hoofd en is dus een beetje de André van Duin in het stuk die de grappen erin kopt. Amber is echt de serieuze en geloofwaardige actrice en haar overkomt van alles. Daniël is ook wel meer het serieuzere type, maar allemaal hebben we scènes waarin we weer een ander soort humor naar voren laten komen.
En wat is jouw bijdrage?
Maaike: Sowieso heb ik 1 solonummer geschreven door Ruud Bos,  en zing ik natuurlijk in elk ander lied mee behalve in een heel mooi duet tussen Daniël en Sven. Daarnaast zullen mensen een andere kant van mij gaan zien dan dat ze gewend zijn. Veel meer humor en veel verschillende typetjes die natuurlijk lekker uitvergroot worden.

Op je website heb je neergezet dat je in tijden van crisis soms het heft in eigen handen moet nemen en je dromen najagen. In wat voor opzicht is theater Popcorn dan een droom voor jou (geweest)?
Maaike: Wat ik heel leuk vind is theater maken en als je een grote productie doet dan kom je daar gewoon niet aan toe. Mijn droom is in dat opzicht dan met een aantal mensen zelf een voorstelling in elkaar zetten en spelen. Ik hou heel erg van creatief bezig zijn, ik heb bijvoorbeeld voor deze voorstelling de liedteksten van de opening en de finale geschreven. Maar ook het verzinnen van de sketches doe je met elkaar. Normaal is er een regisseur en een verhaal of musical die al redelijk vast staat en dan heb je vrij weinig eigen inbreng. Nu doen we dus alles zelf maar hebben we natuurlijk wel een regisseur om alles in goede banen te leiden (Victor van Swaay red.).

Jullie zijn al even aan het repeteren, kun je iets meer vertellen over de voorstelling? Het bestaat vooral uit sketches en liedjes, zit er bijvoorbeeld ook een rode draad door het hele stuk?
Maaike: Het is de ouderwetse Revue dus het zijn losstaande fragmenten en wij met z’n 4-en zijn de rode draad in het geheel. De sketches hebben dus eigenlijk niks met elkaar te maken, maar we proberen wel af en toe een soort logische overgang neer te zetten.

Je zei net al dat je het ouderwetse gevoel weer wilt terugbrengen, maar dan in een nieuw jasje. Waar zit dat nieuwe dan precies in?
Maaike: Met name in de moderne teksten en de technieken van nu zoals mobiele telefoons en internet. Maar ook verwijzingen naar tv programma’s van nu zoals bijvoorbeeld Dancing with the Stars.
Toch vinden jullie het wel belangrijk om dat nostalgische gevoel over te brengen, waarom willen jullie dat zo graag?
Maaike: Mensen zijn tegenwoordig steeds meer op zich zelf, het is veel individualistischer en egoistischer.  Het lijkt wel of mensen veel meer op zoek naar waar ze zich prettig en thuis bij voelen en met alle ellende in de wereld is dat bij sommigen zelfs ver te zoeken. Men springt ook enorm van de hak op de tak tegenwoordig. Een rare vergelijking misschien maar als je vroeger fan was van the Beatles dan was je dat voor je leven. Nu ben je zo goed als je laatste hit en springt men veel meer van het een naar het ander. Met onze voorstelling hopen we dat nostalgische, traditionele en gezellige gevoel weer mee te geven aan de mensen.

Zijn de sketches en liedjes in deze voorstelling overigens door jullie zelf geschreven?
Maaike: De sketches hebben we zelf geschreven en een aantal opzetten voor scènes, bijvoorbeeld de doktersscène, zijn door caberatier Philip Walkate gemaakt en door ons wat aangepast. De liedjes en muziek zijn door zowel onszelf als door een aantal anderen (o.a. Ruud Bos red.) geschreven en we hebben nog een lied van Doktorandus P in de voorstelling zitten. De opening en de finalenummers zijn bekende nummers geschreven door Tonny Eyk en daar heb ik dan een nieuwe tekst op geschreven.

Op 13 en 14 december hebben jullie showcases in de Meervaart in Amsterdam, wat verwacht je daarvan?
Maaike: Je kunt het een beetje gaan vergelijken met het M-Lab. Het is, naast het spelen, ook zeker een moment om onze show ‘te verkopen’ want er zitten straks ook producenten in de zaal. We hebben nu een voorstelling van 1 uur gemaakt en we hopen dat producenten er iets mee willen en kunnen in de toekomst. Zij komen in principe in een gespreid bedje terecht want wij willen heel graag deze show uitwerken tot een volwaardige voorstelling.  We hopen de komende anderhalf jaar dan een aantal momenten te kunnen try-outen en het streven is om dan in seizoen 2011-2012 aan een tournee te kunnen beginnen.  We zijn de afgelopen periode erg druk bezig geweest met het schrijven, het maken, bedenken maar ook produceren van de voorstelling. Omdat we alles zelf doen gaat dat van onze repetitietijd af en dat is iets waar we wel tegenaan hikken. We hopen dan ook dat we bij die showcases een producent zullen vinden die net zo enthousiast is als ons en die dat stukje voor ons kan overnemen.

Wat gaat de toekomst brengen voor Theater Popcorn?
Maaike: We willen regelmatig met een voorstelling gaan komen en daarnaast ook wat andere dingen gaan produceren. Er zitten al wat dingen in de pen, maar door de drukte van Theater Revue komen we daar nu gewoon niet aan toe. Ook hebben we al een aantal leuke ideeën voor de toekomst om uit te gaan werken, maar daar kan ik nu nog niet zoveel over zeggen…

Voor de showcases op 13 en 14 december zijn nog kaarten te koop. Je kunt deze bestellen bij het theater via http://www.meervaart.nl

27 November 2009
N.v.t.
http://www.maaikewiddershoven.nl
maaike widdershoven, theater, revue, sound of music, joop van den ende, stage entertainment, the phantom of the opera, tonny eyk, andre van duin, snip en snap, the mounties, piet bambergen, klucht, showballet, nostalgie,