Recensie

Tita Tovenaar

Voor het 3e jaar op rij brengt De Efteling in de winterperiode een familiemusical in het Efteling Theater. Werd er voor de vorige producties nog samengewerkt met het Belgische Studio 100 voor de musicals "Doornroosje" en "De Kleine Zeemeermin", voor deze productie werd niet alleen een samenwerking dichter bij huis gezocht, ook werd er een compleet nieuwe productie gemaakt. In februari van dit jaar ondertekende de Efteling en V&V Entertainment het contract voor deze samenwerking en voor de musical "Tita Tovenaar".

Wie kent het niet; “Mijn vader is een tovenaar, een TiTa Tovenaar…dan doe ik dit…en alles staat stil… TiTa Tovenaar vertelt het verhaal van Tika en haar vader die in een luchtkasteel wonen en kunnen toveren. Tika wil graag nog veel meer leren toveren en andere mensen leren kennen, want het is best eenzaam in het luchtkasteel. Maar haar vader heeft het veel te druk met het omtoveren van aardbezieën in kamelen. Gelukkig zijn er de Grobbebollen en de tovenaarsleerling Kwark. Hij kan vliegen en dat zou Tika ook wel graag willen leren. Waneer hij haar vliegbezemlessen geeft gaat het mis en maken ze een noodlanding in het Grobbedal. Daar ontmoeten ze niet alleen de boosaardige heksen Grobelia en Grobbema, maar ook een merkwaardig volkje; de Grobbedaelers. En dat is de start van een spannend avontuur dat Tika en Kwark beleven. Tita Tovenaar is gebaseerd op de populaire tv serie uit de jaren ‘70. Voor de musical zijn de bestaande verhalen van de serie, dé geesteskinderen van Lo Hartog van Banda, herschreven door Koen van Dijk tot een geheel eigentijdse musicalversie.

Mijn vader is een tovenaar
Opmerkelijk aan de cast van Tita Tovenaar is dat voor sommige van de hoofdrollen gekozen is voor mensen die je niet direct in een musical zou verwachten. Zo zien we Harry Slinger als Opa Tovenaar, Joris Lutz als Tom de Tuinman en Jette van der Meij als Grobbema.
De rol van Tita Tovenaar wordt gespeeld door Eric Brey. Een op zich niet zo’n hele grote rol waar zelfs de Grobbebollen op een gegeven moment een grapje over maken: “Jij komt wel erg weinig voor in dit stuk hé. De musical heet Tita Tovenaar maar je komt er nauwelijks in voor”.  Gelukkig wordt in de 2e acte zijn rol wat groter. Brey zet een goede Tita neer,  net zoals ik me die kan herinneren uit de tv serie; houterig, beetje onbenullig en iemand die volledig opgaat in zijn werk en totaal geen besef heeft van de wereld om zich heen.  Ook qua zang is hij erg sterk.
De rol van Tika wordt gespeeld door Manon Novak. Voor Manon is dit haar 1e hoofdrol, maar van zenuwen is niks te merken. Ze zet een uitstekende performance neer. Haar stem is loepzuiver en ook haar spel is goed. Ik verwacht dat we in de toekomst nog veel van haar zullen gaan horen en zien!
Iemand die enorm opviel was Rop Verheijen in de rol van Kwark. De meeste mensen zullen hem kennen van Goede Tijden, Slechte Tijden en hem niet zo snel associëren met theater, maar daar heeft hij zijn sporen toch al wel in verdiend met producties als “Schudden tot het Sneeuwt” en “De Zevensprong”.  Rop zet een onbevangen, grappige en enthousiaste Kwark neer. Zijn zang is zuiver en hij laat ook nog een knap staaltje tapdansen zien in het nummer “Tum Tum Toveren”. Zijn personage is ook degene die de musical naar het heden brengt met bruggetjes als “je hoeft tegenwoordig niet meer naar de winkel om iets te kopen, dat kan ook via internet”.

27 November 2005
Première
Kaatsheuvel
Efteling Theater
Officiële website

Eric Brey, Manon Novak, Rop Verheijen, Thijs van Aken,  Dieter Jansen, Harry Slinger, Joris Lutz, Jette van der Meij, Koen van Dijk