Perspresentatie

Tom’s Magische Speelgoedwinkel, de derde van I&L

Een wintervoorstelling, die vanaf 8 december in de theaters te zien is. Tom’s Magische Speelgoedwinkel werd afgelopen week gepresenteerd. Musicalworld sprak met Maikel, Jeroen en Marleen, en ontdekte dat de dochter van de laatste twee een behoorlijke invloed heeft.

Twee Musicalworld Award nominaties voor beste jeugdproductie. Het is de oogst van twee op twee voor het nog jonge I&L Entertainment, gestart in 2012 door Leon van Uden
en Ilse Spruijt . Daar zijn ze enorm trots op, zo laten ze weten tijdens de presentatie van de voorstellingen van dit jaar. De eerste een grote motivatie om door te gaan. Dat doorgaan bestaat dit jaar, na de buitenvoorstelling Het Piratenavontuur deze zomer, niet alleen uit de jeugdmusical “Tom’s Magische Speelgoedwinkel”, maar ook uit een toneelstuk voor volwassenen, ”Een zomer zonder vrouw… in Grou”. Een voorstelling die ze kregen van hun nieuwe theaterpromotor en sparring partner Triple T Agency, toen de oorspronkelijke producent moest afhaken.

Dit toneelstuk, gespeeld door Ernst Daniël Smid en Bartho Braat, gaat over twee mannen die, allebei dit jaar weduwnaar geworden, toch terugkeren naar de plek waar ze voorheen als koppel gingen. Tussen de vrouwen was een klik, tussen de mannen niet. Een tragikomedie, waarvan de eerste preview verrassend leuk uitpakte.
Uiteraard waren wij aanwezig om wat te zien en te horen over, en uit de nieuwe familiemusical Tom’s Magische Speelgoedwinkel. Uitgangspunt van Leon van Uden is het volgende:
Ik wil als I&L Entertainment uitdragen dat de mensen een te gekke tijd hebben in het theater. Ik wil dat ze van het begin tot het eind op het puntje van hun stoel zitten, ademloos aan het kijken . Niet te veel interactie. Niet te veel “dans maar mee, huppel maar mee, doe maar mee”. Ik wil echt in het verhaal blijven. En als het lukt: als ze vervolgen naar buiten gaan, dat we thema’s hebben weten aan te snijden die ze met een ander gevoel het theater laten verlaten. Dat geldt voor de kinderen én de volwassenen. Want ik zeg familiemusical en dat meen ik oprecht. Ik hoor zo vaak: “Mijn kind had het leuk, en dus heb ik het ook leuk.” Eigenlijk wil ik het andersom. Dat volwassenen zeggen: “Wat was dit gaaf, en mijn kind vindt dat ook.” Ik heb tijdens het schrijven van Tom’s Magische Speelgoedwinkel geprobeerd de magie van een lekkere Disneyfilm te combineren met het mysterieuze van een Harry Potter, het duistere ook van die films. Het gaat over een jongen die door vervelende omstandigheden terecht is gekomen in een speelgoedwinkel. Hij kan niet naar buiten, want hij zit daar om verborgen te blijven voor het kwaad daarbuiten. En ’s nachts komt hij tot leven, en met zijn speelgoedvrienden maakt hij allemaal fantastische avonturen mee. Een van zijn beste vrienden is de superheld Hercules, en zelf wil hij heel graag ook een superheld worden. Er is een moment in de voorstelling dat ook Hades van de onderwereld tot leven komt, en dan is het zijn taak om de wereld van Hades te gaan redden. En er zijn ook nog andere vijanden.

De songs die ten gehore werden gebracht zijn fraai, de uitvoering al uitstekend. Of het nu de powerballad ‘Mijn bestemming” is, het salsa-dansnummer Leef voor jezelf of het boyband-poprock-nummer “Cool om een superheld te zijn” .
De cast bestaat uit Maikel Nieuwenhuis, Jeroen Phaff, Marleen van der Loo, Bartho Braat, Michelle Smit, Rubin van Gent, Flore Koopen, Erwin Dekker en Ilse Hamminga. Leuk om te melden dat er bij deze voorstelling een cast-album is gemaakt (en ook elektronisch beschikbaar). Deze wordt aan de componist Bas van den Heuvel uitgereikt.
De voorstelling speelt vanaf 8 december door heel Nederland.

Tenslotte spraken we nog met drie van de acteurs uit de voorstelling. En vragen ons af of Ilse en Leon weten hoe belangrijk de dochter van Jeroen en Marleen is geweest…

>>>

10 November 2017
N.v.t.
's Hertogenbosch
http://www.il-entertainment.nl

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen