Recensie

Voor één keertje maar.

In een goed gevuld Castellum vond gisteren Just Once plaats, een concert door een groot aantal musicalartiesten.

Om maar met het belangrijkste met de deur in huis te vallen. 16.000 euro. Dat is het bedrag dat gisteren bij elkaar werd gezongen in het Castellum-theater in Alphen aan de Rijn. Daar vond het benefietconcert ‘Just Once’plaats. Het initiatief kwam van Jasper Taconis en Nicky van der Kuyp, en het goede doel werd Stichting Amal. Een onbekend goed doel voor de gemiddelde Nederlander, maar niet voor Nicky. Haar moeder leidt het, en de kleinschaligheid zorgt ervoor dat al het geld ook dáár belandt, bij een weeshuis in Somalië.

Een benefiet heeft altijd al van aanvang af een prettige sfeer. De duopresentatie van Jasper en Nicky, die af en toe tussen de nummers door een praatje doen, heeft iets charmants kneuterigs en onwennigs, een beetje als we vroeger bij het Songfestival zagen.
De optredens zijn zeer gevarieerd van aard. Een mengeling van populaire muziek en musicalsongs, een mix van nummers die we de artiesten al eerder hoorden zingen, en nieuw repertoire. Soms levert dat een verrassend fraai resultaat op, maar meer dan eens vertillen artiesten zich aan songs die groter zijn dan zijzelf (of ze hebben gewoon te weinig geoefend). Verrassend sterk zijn de uitvoeringen van Uninvited door Laura Vlasblom en het sologedeelte van Halo door Pearl Jozefzoon. Ook de medleys gaan er goed in. Een medley van Nederlandse liedjes door Cindy Bell en Vincent de Lucenet dat uitmondt in Rob de Nijs’ Zonder jou’ klinkt lekker, terwijl de Hazes —medley (Tony Neef en William Spaaij) het publiek al verder in vervoering bracht. Met de Abba-medley, de Jantjes-medley (Mariska van Kolck) en het afsluitende Proud Mary (o.a. Kim-Lian van der Meij) wordt de avond feestelijk afgesloten.

Bij de musicalnummers vallen vooral As long as you’re mine (Tony Neef en Linda Wagenmakers) en Think of me van Joke de Kruif op. Deze twee klassiekers verliezen hun kracht na al die jaren nog steeds niet.
Bijzonder zijn de kleine 30 kinderen van Net4Kids (High School Musical/Ain’t no mountain high enough) met hun aanstekelijk en vertederend enthousiasme en Forte, de Nederlandse Il Divo bestaande uit Rein Kolpa, Jeroen Phaff en Rob van Rijsbergen, die Van Dik Hout en Nick & Simon op z’n Italiaans doen.

Na het finalenummer van Musicalworld Live, een persiflage op Les Miserables’ Nog 1 dag valt het nummer niet meer te horen zonder automatisch ‘Toch niet weer’ te zingen.  Zeker niet als het slechts twee weken later is. De rest van het publiek zal hier ongetwijfeld geen last van hebben gehad en na deze finale met een goed gevoel de zaal hebben verlaten.

21 May 2012
Musicalconcert
Alphen aan de Rijn
Castellum
just once, benefiet

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen