Interview

Willemijn Verkaik over the Wicked Witch

Half augustus werd officieel bekend gemaakt dat Willemijn Verkaik de rol van Elphaba in de Duitse productie van Wicked gaat spelen. Afgelopen week was Willemijn voor een paar dagen in Nederland en Musicalworld had een exclusief interview met haar over de meest begeerde vrouwelijke hoofdrol van dit moment.

Ter introductie, wie is Willemijn Verkaik?
Willemijn: Ik ben 32, heb aan het conservatorium in Rotterdam gestudeerd en heb daarna altijd in diverse pop cover bandjes gezongen. Op een gegeven moment wilde ik me toch meer gaan verdiepen in musical. Dat wilde ik eigenlijk altijd al, maar in mijn tijd was het best lastig om daar een goede opleiding in te vinden. Ik heb op een gegeven moment audities gedaan voor ‘Elisabeth’ in Scheveningen en ben daar aangenomen. Zo is het balletje gaan rollen.

De laatste jaren ben je voornamelijk werkzaam geweest in Duitsland en Zwitserland. Was dat een bewuste keuze?
Willemijn: Echt bewust niet, maar in Amsterdam hadden ze een auditiedag voor ‘We Will Rock You’ in Keulen en aangezien ik op dat moment werk zocht, ben ik er naar toe gegaan. Voor dat ik het wist had ik daar een super job te pakken met allerlei understudy rollen. Voor de rol van ‘Elisabeth’ heb ik ook gewoon auditie gedaan. Ik was natuurlijk al bekend met de voorstelling dus het was geweldig dat ik nu die hoofdrol mocht gaan spelen.

Hoe bevalt het werken in Duitsland, is dat veel anders dan in Nederland?
Willemijn: Ik weet dat eigenlijk niet zo goed. Ik had in Keulen zo’n leuke job met al die covers dus dat voelde sowieso al als een bevoorrechte positie. Hoe meer ik speelde, hoe beter. Ik heb het wel altijd erg prettig gevonden om in Duitsland te werken, de sfeer is er goed, de omstandigheden zijn fijn en taaltechnisch is het ook goed te doen.

Vanaf oktober ben je in de rol van Elphaba in Wicked te zien. Hoe zijn die audities gegaan?
Willemijn: Ik kende de musical al, had hem ook een paar keer gezien. Veel mensen uit de cast van ‘We Will Rock You’ zeiden dat die rol echt iets voor mij zou zijn. Toen de audities eindelijk kwamen ben ik er gewoon op af gegaan. Ik heb niet alleen alles gegeven wat ik kon, maar ik stond daar ook heel erg overtuigd van mijn zaak en dat heeft blijkbaar gewerkt.
Over deze rol wordt wel gezegd dat het de meest begeerde vrouwelijke hoofdrol van dit moment is. Wat maakt die rol zo gewild?
Willemijn: Het is sowieso een grote rol, je bent continu op het podium. De verhaal lijn is prachtig. Elphaba is een buitenbeentje, ze is nooit geaccepteerd, heeft moeten vechten voor zichzelf en stond altijd in de schaduw van haar zusje. Op school werd het voor haar ook niet veel makkelijker, maar ondanks dat is ze zo’n goed mens. Ze vecht voor het recht in de wereld. Daarbij zijn de nummers ook fantastisch. Zangtechnisch wel enorm zwaar dus je moet een goede techniek hebben om dat 7x per week te kunnen doen.
hoe heb je je daarop voorbereid?
Willemijn: Ik heb een aantal extra zanglessen gevolgd, maar niet echt zozeer voor de zang maar meer om een beetje de complete Elphaba te vinden. Daarnaast heb ik vooral met collega’s gewerkt en hen tips gevraagd. Ik heb in ‘We Will Rock You’ de rol van Killer Queen gespeeld en ook die nummers zijn vrij heftig. Je staat minder lang op het podium en kunt het misschien niet helemaal met de rol van Elphaba vergelijken, maar zangtechnisch gezien komt het aardig overeen. Ik ben dus al een beetje opgewarmd.

Waarin gaat voor jou straks de uitdaging zitten binnen deze rol?
Willemijn: De uitdaging ligt voor mij niet specifiek in 1 ding maar meer in het vinden van de complete Elphaba en die uit te diepen.

In Nederland loopt op dit moment nog the Wiz. Stage Entertainment heeft destijds aangekondigd eerst the Wiz te brengen om het publiek zo kennis te laten maken met het verhaal. Pas daarna zou Nederland klaar zijn voor Wicked. In Duitsland komt het bedrijf meteen met Wicked. Is men in Duitsland bekend genoeg met het verhaal om de voorstelling een succes te laten worden?
Willemijn: Ik denk dat daar ook niet iedereen het verhaal kent. Veel mensen kennen Dorothy wel, maar ik denk dat sommige details die je in ‘Wicked’ terug zult zien, niet bij iedereen een belletje doen laten rinkelen. Ik denk ook niet dat dit een probleem voor de voorstelling zal zijn. Het is zo’n eigen verhaal, je kunt het als een losstaand iets zien. Voor de mensen die ‘the Wizard of Oz’ kennen zijn de verwijzingen leuk en iets extra’s, maar zoals ik al zei vind ik ‘Wicked’ en op zichzelf staan verhaal en dus zeer begrijpelijk voor iedereen.

Je hebt je tegenspeelster, Lucy Scherer, inmiddels ontmoet. Kende je haar al?
Willemijn: Nee, het enige wat ik van haar wist is dat ze nog niet zo heel lang geleden afgestudeerd is aan de theaterschool in Berlijn en dat haar 1e rol die van Sarah in ‘Tanz der Vampire’ was. ‘Wicked’, en dan de rol van Glinda, is haar 2e productie dus dat heeft ze mooi gedaan (lacht). Ik ben een tijdje terug naar Londen gevlogen omdat ze daar voor de final casting bezig waren voor die rol. Er waren nog 2 dames in de running en aan mij werd gevraagd of ik voor het tegenspel wilde zorgen. Ik heb toen even kort met haar gespeeld dus dat is alles wat ik van haar weet, maar daar gaat de komende maanden uiteraard verandering in komen.

Je hebt je voor een paar foto en tv momenten al moeten transformeren tot Elphaba. Hoe bevalt de groene kleur?
Willemijn: Je weet van te voren natuurlijk nooit hoe het je gaat staan, mar ik vind het wel grappig. Ik heb voor de lokale tv zender van Stuttgart, SWR, een interview in het groen gedaan en was van te voren wel bezig hoe dat over zou komen, maar ik moet zeggen dat je er heel snel aan went.

Er gaan geruchten dat de voorstelling ook naar Nederland gaat komen. Zou je dan ook hier auditie gaan doen?
Willemijn: Ik wil heel graag in Nederland werken dus ik zal zeker laten blijken dat ik erin geïnteresseerd zou zijn. Of ik de rol dan ga krijgen is natuurlijk de volgende vraag. Nederland is klein en het is lastig om tussen de grote namen te komen. Als er dan een kans is, dan is dat vaak maar 1 kans, voor 1 iemand. Ik zou het in ieder geval wel heel leuk vinden.
Even vooruitkijkend; stel ‘Wicked’ komt naar Nederland, wie zou jij tippen voor de hoofdrollen?
Willemijn: Mezelf natuurlijk voor Elphaba (lacht) en voor Fiyero zou René van Kooten wel een goede zijn denk ik. Voor de rest vind ik het lastig. Het zijn moeilijke rollen waarbij je een hoop voor in huis moet hebben. Ik hoop dat bij de audities gewoon de beste eruit gekozen worden en dat onbekend talent een kans gaat krijgen.

Wat ga je straks van Wicked verwachten?
Willemijn: Ik geloof helemaal in de show. Ik heb het in Engeland een paar keer gezien, het is een leuk verhaal en het is leuk geschreven. De muziek is fantastisch en het decor is prachtig. Daarbij zit er ook nog behoorlijk wat humor in de voorstelling dus dat moet gewoon een succes gaan worden.
Wordt de voorstelling voor Duitsland nog wel wat aangepast?
Willemijn: Er zitten veel woordgrapjes in. Neem alleen al de titel, Wicked. Dat is al lastig om te vertalen want in het Engels heeft het een dubbele betekenis. In het Duits is de normale vertaling ‘böse’, maar dat betekent niet zoiets van ‘ik voel met te gek’ terwijl dat in het engels wel het geval is. Daar moeten dus andere dingen voor bedacht worden. Ik ben benieuwd waar ze mee gaan komen want ik heb nog niet het hele script gekregen.

Op Halloween avond, 31 oktober, vindt de 1e try-out plaats. De première is op 15 november in het Palladium Theater in Stuttgart.

06 September 2007
N.v.t.
Utrecht
Café Broers
http://www.willemijnverkaik.nl
willemijn verkaik, joop van den ende, wicked, elphaba, stuttgart, hexen von oz, 3 musketiers, eternity, jeans, vampieren, addo kruizinga, we will rock you, queen, keulen