Musicalnieuws
Biografie

Willemijn studeerde in Nederland Theater-, Pop- en Jazz zang aan het conservatorium van Rotterdam, waar ze is afgestudeerd als zangpedagoge en uitvoerend musicus. Haar toneellessen heeft ze gehad van docenten van de Guildford School of Acting, bij Mara…
Start > Acteurs > Verkaik > Willemijn Verkaik
Over...

Website:


Willemijn Verkaik’s officiële West End start


Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 19 dec 2013
Theater: Apollo Victoria
Lokatie: Londen
Website: http://www.wickedthemusical.co.uk/
Auteur: Jeroen

Donderdag 19 december had de nieuwe Wicked-cast, inclusief Willemijn Verkaik als Elphaba, press night.

Voor menig Nederland musicalliefhebber is het te vergelijken met het Oranje-gevoel. De Epke Zonderland van de musical is natuurlijk Willemijn Verkaik. Ze verovert de hele wereld als Elphaba, de hoofdrol in de musical Wicked. Na Stuttgart en Oberhausen mochten we haar verwelkomen in Scheveningen. Na Nederland wordt het een aantal maanden Broadway, en nu is het de beurt aan het West End.  19 december is het press night voor de nieuwe cast, die grotendeels uit nieuwe namen bestaat. Meer dan duizend keer speelde Willemijn al de rol van de groene heks, en hoewel ze jaren geleden in Stuttgart al speelde en zong alsof het geen moeite kost, blijkt dat nog steeds haar belangrijkste troef. Complexe songs worden met een gemak en kracht gezongen, ze blaast je van je stoel. Af en toe is haar tongval in het Engels nog een beetje Nederlands, maar dat is het enige wat er als kritiek zou kunnen worden gegeven. Willemijn Verkaik is een fenomeen.

Belangrijk is natuurlijk ook een goede tegenspeelster, en met Savannah Stevenson heeft ze een lot uit de loterij. Een winnend lot, want Stevenson heeft zowel een geweldige komische timing, als een fraaie emotionele kant. Glinda is dat verwende nest, het meisje dat normaal altijd haar zin krijgt, maar nu ook wordt geconfronteerd met tegenslag in de liefde. Sue Kelvin is een erg onsympathieke Madam Morrible, Paul Clarkson een aandoenlijke doctor Dillamond. In Nederland werd de rol van Boq(Moq)  door Niels Jacobs met speels gemak ingevuld; hij hoeft je maar aan te kijken en je kreeg al met hem te doen. Sam Lupton heeft in die rol niet dat automatische schattige, maar juist omdat hij er zo voor moet werken geeft dat extra diepgang aan zijn rol. Wat minder sterk zijn de optredens van Jeremy Taylor als Fiyero en Sam Kelly als de Wizard. Taylor heeft niet het extreme charisma dat bij de rol hoort, zodat de aandacht bij zijn entree op andere personen wordt gevestigd. Hij herstelt zich wel als zijn rol van leeghoofdige stoere bink naar een jongen met iets meer inhoud verandert. Acteren kan Taylor zeker wel. Sam Kelly is een matig zanger met een gebrek aan volume. Dat hij een prima acteur is bewees hij al als Hans in de eerste series van Allo Allo, en dat blijkt ook nu weer.

Wicked is natuurlijk een bekende titel, en vrijwel iedereen die de voorstelling wilde zien zal ongetwijfeld in Scheveningen zijn gaan kijken. Wie dat nog niet deed, of wie het ook wel eens in de oorspronkelijke taal wil horen, kan in Londen nu een prima uitvoering zien. En wat gaat er nu boven de originele taal, als je die kunt volgen.


(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)