Recensie

Willemijn Verkaik’s officiële West End start

Donderdag 19 december had de nieuwe Wicked-cast, inclusief Willemijn Verkaik als Elphaba, press night.

Voor menig Nederland musicalliefhebber is het te vergelijken met het Oranje-gevoel. De Epke Zonderland van de musical is natuurlijk Willemijn Verkaik. Ze verovert de hele wereld als Elphaba, de hoofdrol in de musical Wicked. Na Stuttgart en Oberhausen mochten we haar verwelkomen in Scheveningen. Na Nederland wordt het een aantal maanden Broadway, en nu is het de beurt aan het West End.  19 december is het press night voor de nieuwe cast, die grotendeels uit nieuwe namen bestaat. Meer dan duizend keer speelde Willemijn al de rol van de groene heks, en hoewel ze jaren geleden in Stuttgart al speelde en zong alsof het geen moeite kost, blijkt dat nog steeds haar belangrijkste troef. Complexe songs worden met een gemak en kracht gezongen, ze blaast je van je stoel. Af en toe is haar tongval in het Engels nog een beetje Nederlands, maar dat is het enige wat er als kritiek zou kunnen worden gegeven. Willemijn Verkaik is een fenomeen.

Belangrijk is natuurlijk ook een goede tegenspeelster, en met Savannah Stevenson heeft ze een lot uit de loterij. Een winnend lot, want Stevenson heeft zowel een geweldige komische timing, als een fraaie emotionele kant. Glinda is dat verwende nest, het meisje dat normaal altijd haar zin krijgt, maar nu ook wordt geconfronteerd met tegenslag in de liefde. Sue Kelvin is een erg onsympathieke Madam Morrible, Paul Clarkson een aandoenlijke doctor Dillamond. In Nederland werd de rol van Boq(Moq)  door Niels Jacobs met speels gemak ingevuld; hij hoeft je maar aan te kijken en je kreeg al met hem te doen. Sam Lupton heeft in die rol niet dat automatische schattige, maar juist omdat hij er zo voor moet werken geeft dat extra diepgang aan zijn rol. Wat minder sterk zijn de optredens van Jeremy Taylor als Fiyero en Sam Kelly als de Wizard. Taylor heeft niet het extreme charisma dat bij de rol hoort, zodat de aandacht bij zijn entree op andere personen wordt gevestigd. Hij herstelt zich wel als zijn rol van leeghoofdige stoere bink naar een jongen met iets meer inhoud verandert. Acteren kan Taylor zeker wel. Sam Kelly is een matig zanger met een gebrek aan volume. Dat hij een prima acteur is bewees hij al als Hans in de eerste series van Allo Allo, en dat blijkt ook nu weer.

Wicked is natuurlijk een bekende titel, en vrijwel iedereen die de voorstelling wilde zien zal ongetwijfeld in Scheveningen zijn gaan kijken. Wie dat nog niet deed, of wie het ook wel eens in de oorspronkelijke taal wil horen, kan in Londen nu een prima uitvoering zien. En wat gaat er nu boven de originele taal, als je die kunt volgen.

19 December 2013
Première
Londen
Apollo Victoria
http://www.wickedthemusical.co.uk/
wicked, londen, press night, willemijn verkaik, savannah stevenson, sam kelly

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen