musical
Synopsis

Woezel en Pip gaan voor de eerste keer op avontuur in het theater. Ze nemen je mee naar de Tovertuin, waar Pip deze keer een groot geheim heeft. Tante Perenboom organiseert een spelletjesdag voor de hondjes en Buurpoes, De Wijze Varen geeft wijze raad…
Start > Producties > 2009 > Familie > Woezel en Pip in de Tovertuin
Over...

 
producent:
Dromenjager
jaar:
2009
duur:
50 minuten
pauze:
Nee
genre:
Familie
score:
3star
websites:


Woezel & Pip in de Tovertuin


Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 11 okt 2009
Theater: Theater Diligentia
Lokatie: Den Haag
Website: http://www.woezelenpip.nl/
Auteur: Marilena

In 2002 zette Guusje Nederhorst de eerste verhaaltjes over de twee hondjes op papier. 7 jaar later zijn er meer dan 250.000 Woezel en Pip boekjes verkocht en vanaf vandaag zijn ze ook samen met al hun vriendjes te zien in een theatervoorstelling.

Woezel is een jongenshondje met een stoere blaf en grote flaporen, maar met een heel klein hartje. Pip is zijn lieve, vrolijke hartsvriendinnetje. Samen beleven zij allerlei avonturen in De Tovertuin. In deze magische Tovertuin wonen Woezel en Pip samen met hun bekende vriendjes: Tante Perenboom, een prachtige perenboom vol sappige peertjes; De Wijze Varen, vol wijze gedachten en goede raad; De Zingende Tulpjes, altijd in voor een liedje en een lolletje; en natuurlijk straalt Het Zonnetje boven de tovertuin! Als er tenminste geen wolken zijn…

De boekjes van Woezel en Pip zijn een groot succes, maar Guusje heeft zelf dit succes helaas niet meer meegemaakt. Zij is in 2004 overleden aan borstkanker. In 2007 is door o.a. Dinand Woesthoff (echtgenoot van Guusje red.) Dromenjager BV opgericht. Deze organisatie zorgt voor activiteiten en naamsbekendheid van het merk Woezel en Pip en een van deze actviteiten is deze theatervoorstelling.

Om een kwalitatief goede show neer te zetten werd de samenwerking gezocht met Olbe Producties en Theater Terra. Theo Terra schrijft en ontwikkelt al sinds 1991 voorstellingen voor Theater Terra; een theatergroep die voorstellingen maakt speciaal voor kinderen met als kenmerk ‘poppenspel’.  Daarnaast verzorgde Theo Terra ook het decorontwerp en is hij beeld regisseur bij deze voorstelling. Wat je bij Theater Terra altijd terugziet en nu dus ook bij deze Woezel en Pip voorstelling zijn de details en de continuiteit in het poppenspel. Kwispelende staarten van de hondjes, een hartje als Woezel en Pip elkaar een kus geven, het niezen van Pip als zij en Woezel neuzen en sterretjes als Woezel zijn hoofd stoot maken dat de karakters tot leven komen.  Ook het decor zit goed en praktisch in elkaar waarbij veel gebruik gemaakt wordt van herkenbare, bijna cartooneske, vormen en kleuren.

De cast van Woezel en Pip bestaat uit 4 personen. Bettina Holwerda is de vertelster van het verhaal, wat op zich niet zo’n hele grote rol is, maar wel een belangrijke. Zij opent namlijk de voorstelling, is de link tussen de verhaaltjes en sluit het verhaal weer. Daarnaast speelt zij ook Tante Perenboom, een beetje een moederrol binnen het verhaal. Voor Bettina is dit haar 1e kindermusical en het is even wennen om haar na haar rollen in Mamma Mia!, Grease, Hair en Supermodel the Musical in deze voorstelling te zien maar ze doet het prima met als hoogtepunt het nummer ‘Ga je mee naar het land van je ogen dicht’.

Petje af voor de 2 ‘echte hoofdrolspelers’ namelijk Koen Iking als Woezel en Jaqueline Goedmakers als Pip en Buurpoes. Beide spelers zijn nagenoeg de hele voorstelling op het podium en bruisen van de energie. Daarbij moeten ze snel schakelen tussen des scene en Jaqueline ook nog eens van karakter (buurpoes). Daarbij ligt het tempo van de voorstelling ook nog eens vrij hoog doordat Woezel en Pip jonge en energieke hondjes zijn.
4e castlid is Willem-Jan Gideon Stouthart. Hij speelt voornamelijk de Wijze Varen en heeft daarnaast nog wat kleine bijrollen zoals de zingende tulpjes, de bosuil en de buurpoes (met de stem van Jaqueline).

Belangrijk element in de voorstelling is de interactie met het publiek. Vanaf de eerste minuut wordt er meteen door de 4e wand heengebroken en worden de kinderen betrokken bij de voorstelling. Niet alleen het meezingen en dansen maar ook meetellen, roepen en aanwijzingen geven zorgt voor flink wat gezellige rumoer in de zaal. 
Daarbij komen ook nog veel herkenbare thema’s aanbod zoals voorlezen, opruimen, spelen met vriendjes, verleden en fantaseren, in bad gaan en bang zijn in het donker. Dit allemaal ondersteund door de bekende Woezel en Pip liedjes uit de boekjes.

Kortom, Woezel en Pip is gewoon een erg leuke voorstelling voor de allerkleinste theaterbezoeker.
Woezel en Pip is nog half februari in de Nederlandse theaters te zien. Voor meer informatie en de volledige speellijst ga naar http://www.woezelenpip.nlFotos
musical musical musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)