musical
Synopsis

Evita vertelt het verhaal van de Argentijnse Eva Duarte die als onecht kind een moeilijke jeugd ervaart. Met de hulp van een tangozanger verhuist ze op 15-jarige leeftijd naar Buenos Aires. Daar probeert ze haar ambities om actrice te worden te verwezenlijken.…
Start > Producties > 2007 > Drama > Evita
Over...

 
producent:
Stage Entertainment
jaar:
2007
duur:
120
pauze:
Ja
genre:
Drama
score:
3star
websites:


Zij is een Diamant


 1 2 >
Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 16 dec 2007
Theater: Nieuwe Luxor Theater
Lokatie: Rotterdam
Website: http://www.musicals.nl
Auteur: Marilena

Het veelbewogen leven van Eva Duarte Peron is in 1974 dé inspriratiebron voor Tim Rice om niet alleen zijn samenwerking met Andrew Lloyd Webber weer nieuw leven in te blazen, maar ook om haar indrukwekkend levensverhaal te vertalen naar het theater.

In 1978 beleefde ‘ Evita’  in het Prince Edward Theater in Londen haar wereldpremière met Elaine Paige in de felbegeerde hoofdrol.  Sindsdien is deze musical wereldwijd in onder andere Australië, Japan, Spanje, Zweden, Oostenrijk, Duitsland, Zuid-Afrika, Griekenland, Israel, Frankrijk en Amerika te zien geweest.
Anno 2007 laat ‘Evita’ de gemoederen nog steeds flink bezighouden. Ditmaal in de vorm van een tv casting waarin Stage Entertainment op zoek ging naar de ultieme Eva Peron voor een geheel nieuwe Nederlandse versie van deze musical. Vandaag vond in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam de langverwachtte première plaats.

‘Evita’ vertelt het verhaal van de Argentijnse Eva Duarte die als buitenechtelijk kind een moeilijke jeugd ervaart. Met hulp van de tangozanger verhuist ze op 15-jarige leeftijd naar Buenos Aires. Daar probeert ze haar ambities om actrice te worden te verwezenlijken. Op het moment dat ze in 1944 kolonel Juan Perón leert kennen, neemt haar leven een drastische wending. Ze weet zijn hart voor zich te winnen en wordt twee jaar later, als Perón president wordt, de First Lady en heldin van het Argentijnse volk. Alleen Che lijkt Evita’s berekenende handelswijze te doorzien en voorziet haar van vlijmscherp commentaar. 

Bijna 2,5 miljoen mensen hebben eind oktober kunnen zien hoe Brigitte Heitzer de hoofdrol van Evita in de wacht sleepte in het programma ‘ Op zoek naar Evita’. Haar leven is daarna in behoorlijke stroomversnelling komen te staan want 2 dagen na de finale begonnen voor Brigitte al de repetities. Door de behoorlijk zware rol en het griepvirus wat Nederland al weken in haar greep heeft, kreeg de cast van ‘Evita’ een week voor de première een behoorlijke tegenslag te verwerken. Brigitte was geveld door de griep en kreeg van de KNO arts absolute stemrust voorgeschreven. Lang was het onduidelijk of zij uberhaupt haar première kon spelen. Een paar dagen rust temidden van alle hectiek heeft haar blijkbaar goed gedaan want 2 voor de première werd bekend gemaakt dat Brigitte fit genoeg was om op te gaan.

Het valt niet mee om voor het oog van tout bekend Nederland en de voltallige Nederlandse pers te moeten ‘bewijzen’ dat jij terecht die hoofdrol hebt gekregen. Een van de punten die de jury tijdens het programma ‘ Op zoek naar Evita’  steeds weer aangaven, was dat Evita een transformatie moet kunnen doormaken van jong meisje naar een diva. Brigitte is duidelijk nog op zoek naar de jonge Eva Duarte. In de eerste acte ontbreekt soms de passie in haar spel waardoor het niet altijd geloofwaardig overkomt dat Eva ook echt in Buenos Aires thuis hoort. Ook mist de sensualiteit die Eva gebruikt om hoger op te komen door mannen om haar vinger te winden. Daarbij klinken de hoge noten in haar zang soms erg schel, maar dit kan natuurlijk ook te maken hebben met het feit dat ze ziek is geweest. Echter in de 2e acte zet ze overtuigend een ware diva neer. Met name tijdens de regenboogtour weet ze de ware aard van Eva sterk neer te zetten. Ook het bijna schitzofrene nummer ‘ Huil niet om mij Argentina’ is een van haar hoogtepunten. Dit mede door de keuze van de regisseur. In plaats van de befaamde balkonscène bevindt Evita zich in het eerste gedeelte van het nummer gewoon onder het Argentijnse volk. Haar toespraak zien we wel in silhouet op de achtergrond. Pas als er aan de echtheid van de toespraak wordt getwijfeld, komt de ware diva weer naar boven en mag Brigitte schitteren op het balkon. Hierdoor wordt de verborgen agenda van Eva Peron duidelijk zichtbaar.


 1 2 >

Fotos
musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)