musical
Synopsis

Een schaak-tweekamp tussen twee grootmeesters vormt het decor voor deze meeslepende musical over de onmogelijke liefde tussen de Russische schaker Anatoly (Henk Poort) en de Amerikaanse Florence (Joke de Kruijf). Zij is de geliefde van Anatoly's tegenstander,…
Start > Producties > 2006 > Drama > Chess
Over...

 
producent:
Mark Vijn Theaterproducties
jaar:
2006
duur:
150 minuten
pauze:
Ja
genre:
Drama
score:
websites:


ChessSynopsis
Een schaak-tweekamp tussen twee grootmeesters vormt het decor voor deze meeslepende musical over de onmogelijke liefde tussen de Russische schaker Anatoly (Henk Poort) en de Amerikaanse Florence (Joke de Kruijf). Zij is de geliefde van Anatoly's tegenstander, de extravagante en opvliegende Amerikaanse grootmeester Freddy (Jasper Kerkhof).
Als de Rus overweegt over te lopen naar het Westen, beseft hij dat hij zijn familie nooit meer terug zal zien. De KGB-agent Molokov (Ben Cramer) probeert de Rus te overtuigen mee terug te gaan. Anatoly neemt dan een beslissing die voor alle partijen verregaande gevolgen heeft.

CHESS wordt door velen gezien als de musical met de mooiste muziek en het schrijnendste liefdesverhaal. De ABBA-mannen Björn Ulvaeus en Benny Andersson schreven de prachtige muziek; Tim Rice, bekend van o.a. ‘The Lion King', ‘Aida' en ‘Jesus Christ Superstar', de tekst. Het wereldwijde succes van CHESS was mede te danken aan de megahits ‘I Know Him So Well' en ‘One Night in Bangkok' en aanleiding tot het schrijven van nog een hitmusical: Mamma Mia!

Tim Rice liet zich voor het schrijven van dit stuk inspireren door het bloedstollende wereldkampioenschap schaken in 1972 in IJsland, een strijd tussen de legendarische Rus Boris Spasski en de excentrieke Amerikaan Bobby Fischer.