Perspresentatie

3 Biggetjes op herhaling

Volgend jaar beleeft de musical "De 3 Biggetjes" zijn Nederlandse primeur. Met grotendeels dezelfde cast als de voorstelling in 2003 wordt op 7 en 8 april Ahoy het toneel van deze nieuwe versie. Voor het eerst zal K3 ook in Nederland in een musical te zien zijn, waar de Nederlandse Doornroosje het nog zonder het drietal moest stellen. Het belooft een spetterende show te worden.

Maandag 11 december is er voor pers en genodigden een voorproefje. K3 zingt onder de begeleiding van een toetsenbord twee van de liedjes uit de musical, het lieve Amor en de titelsong. Het is een smakelijk voorproefje van het spektakel wat in april zal plaatsvinden en toont weer aan hoe goed de dames op elkaar zijn ingespeeld en gezongen.
Gert Verhulst, regisseur van de show en Studio 100 gezicht en eigenaar, is blij dat hij deze show in Nederland kan brengen. Met in totaal 140.000 toeschouwers was het destijds in Vlaanderen een enorm succes. Naast voorstellingen in Rotterdam staan er ook nog shows in Hasselt en Antwerpen op de agenda, en deze shows lopen al erg goed.

De cast is vrijwel identiek aan die van 2003. Ook Free Souffriau en Door van Boeckel keren terug als konijn respectievelijk vos. Andere rollen die door dezelfde personen worden opgepakt (k3 als de drie biggetjes, Daisy Thijs als hun moeder, en Dirk Lavrysen als boze wolvenvader) werden al eerder bekend gemaakt. En zo zitten de nieuwe namen slechts in het wolvendrietal, waarin Peter Thyssen nu gezelschap krijgt van Aron Wade en David Michiels.
Het verhaal van de voorstelling start ruwweg waar de sprookjesvertelling ophoudt. De big met het stenen huisje heeft drie dochters, de boze wolf van toen heeft drie zoons. Waar moeder big voordat ze weggaat haar dochters waarschuwt voor de wolf of wolven, probeert vader wolf zijn zoons op te voeden tot echte wolven, en dan voornamelijk tot het slagen waar hij faalde: het te pakken krijgen van de biggen. Dat gaat uiteraard niet van een leien dakje, en wie bij de eerste regel van deze samenvatting al een vermoeden had hoe het zou aflopen; waarschijnlijk juist gedacht.

Gert Verhulst over de show: Dat we deze voorstelling op deze locaties brengen is het gevolg van tijdsgebrek van de meisjes van K3 om een lange theatertour te doen. Dus om het aantal mensen te bereiken wat we nu hopen te bereiken (100.000 in Vlaanderen en Nederland tesamen) doen we het in deze vorm. We hebben er wel voor gezorgd dat de mensen op de achterste rijen nu niet verder af zitten van het podium dan in een gewone theaterzaal. Vandaar ook dat de show niet in het Sportpaleis van Antwerpen staat, omdat het daar wel het geval zou zijn.
De voorstelling zal daarom ook geen kopie worden van de oude, simpelweg omdat er een situatie is waar het publiek er 180 graden rond zit. Dit betekent dat de show er heel anders uit komt te zien.  Het bestaat uit twee podia, een grote en een kleinere, met een catwalk in het midden, waarbij het kleine podium het wolvengedeelte wordt en het grote podium het bos.
Ook zal de show iets korter duren (90 minuten), en geen pauze bevatten. De nadruk komt iets meer te liggen op muziek, show en dans en iets minder op de dialogen, omdat dat in grotere zalen wat moeilijker ligt. Dit betekent ook dat de groep groter is dan in de oude versie en dat ook het orkest iets uitgebreider zal zijn.
Of er meer voorstellingen in een dergelijk concept zullen volgen zal afhangen van de ervaringen met deze. Mogelijk is dit concept meer geschikt voor de doelgroep, omdat een drie-uursvoorstelling met pauze ook wel wat lang is voor kinderen. We hebben al wel goede ervaringen met de K3 show in Ahoy.
De keuze voor deze show (red: De 3 biggetjes is een herhaling, zoals al eerder ook Pinokkio in de herhaling ging.) is gedaan omdat K3 nog erg populair is en deze show nog nooit in Nederland heeft gestaan en juist voor Nederland hebben we deze productie willen doen. Het is dus niet zo dat een rijtje opnieuw wordt afgegaan en er bewust shows worden overgeslagen.
(red: Dus kunnen we Assepoester en Robin Hood zeker terugverwachten?)Ik denk het wel. We zijn in onderhandeling met Nederlandse producenten om deze hier te kunnen neerzetten. Vooral voor Robin Hood, want dat is in huis een van onze favorieten.

K3 is blij om deze voorstelling en dus een musical weer te mogen doen. Het is leuk om met een grote groep mensen aan zo’n show te werken. Voor twee van hen is het ook weer een beetje spannend, omdat ze een nieuwe tegenspeler krijgen, waar de derde herenigd wordt met haar oude partner Peter Thyssen.
Je vraagt je soms af of de dames nooit genoeg krijgen van het genre waar ze in zitten. Nog niet zo blijkt. Als een van hen iets buiten de groep wil doet is daar gelegenheid voor. Zo zit Karen bijvoorbeeld nu in een toneelstuk. Geen van hen smacht op dit moment naar een serieuzer genre, dus bij een productie als Daens (een Studio 100 productie voor 2008) hoeven we ze niet te verwachten. “Maar als iemand van ons dat zou willen dan is daar de ruimte voor.”

De 3 biggetjes is in het paasweekende (7 en 8 april) te zien in Ahoy in Rotterdam. Er zijn voorstellingen om 11 uur ‘s ochtends en 2 uur ‘s middags. Kaartprijzen varieren van 15 tot 38 euro en zijn onder andere te bestellen via TopTicketLine, Nationale theaterkassa of de site van Studio 100.

N.v.t.
Rotterdam
Ahoy
Officiële website

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen