Reportage

Indië aan het IJ: M-Labs Geheime Tuin

De eerste nieuwe musical van het M-Labseizoen 2009-2010 is een feit: De Geheime Tuin beleefde op 12 december 2009 haar première. Inclusief gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

Marie woont in Nederlands Indië, maar als haar ouders sterven wordt ze naar Nederland gebracht. Ze komt terecht in Den Haag bij haar oom Archibald in een gigantisch huis met wel honderd kamers. Niemand daar kijkt echt naar haar om behalve de dienstmeid Martha die haar vertelt over een geheime tuin. In haar zoektocht naar de sleutel van de tuin vind Marie ook Corneel de zoon van oom Archibald. Hij is ziek en aan bed gekluisterd en heeft niet lang meer te leven. Ze maakt nieuwe vrienden zoals het jongetje Budi, die haar leert hoe ze contact maakt met de aarde, en Ben de tuinman die altijd is blijven zorgen voor de tuin.

 


Koen van Dijk wilde een nieuwe frisse kijk op het boek The Secret Garden van Frances Hodgson Burnett. Het verhaal is vaker verteld, maar nooit draaide het puur om het kind. In deze nieuwe musical volgen we echt het verhaal van Marie en worden personages zoals Archibald en Martha bijrollen. Eva K. Mathijssen stond in voor het script. In het eerste M-Lab seizoen was zij ook verantwoordelijk voor het script van de ‘popsical’  169 huis. De muziek van De Geheime Tuin is van de hand van Paul de Munnik die een mix maakt van musical- en popmuziek. Als iemand raad weet met de typische M-Lab stijl dan is dat wel Koen van Dijk. Zijn prachtige regie maakt dan ook maar weer eens duidelijk dat je met bijna niets zoveel kunt bereiken. De scènes waarin Marie door de gangen zwerft zijn haast filmisch, maar ook de droomscene waarin we zien hoe het Marie’s ouders verging is typerend voor Koen van Dijk.

De cast wordt aangevoerd door Karin Bos als Marie. Vorig speelde ze, als stagiaire, een rolletje in Gebroeders Leeuwenhart van M-Lab en nu staat ze in haar eerste eigen rol. Ze is ontwapenend als de kleine Marie die zich moet aanpassen aan een volledige andere wereld dan ze is gewend. Ze speelt het verwende kind aan het begin sterk, maar is breekbaar in de scene waarin ze haar oom Archibald vraagt om een beetje aarde om haar eigen tuintje te maken. Maike Boerdam betovert met haar stem als Lelie, de vrouw van Archibald, maar ook als de dienstmeid Martha weet ze een glimlach op je gezicht te toveren. Als oom Archibald zien we Martin van der Starre. Hij is nors en vervreemd en zelfs als publiek word je bang van hem, des te mooier is het als hij ontdooit wanneer hij de tuin in bloei ziet.

De kerstvakantie ziet er dit jaar weer prima uit in M-Lab met een geslaagde familievoorstelling.

12 December 2009
Première
Amsterdam
M-Lab
http://www.m-lab.nl
De Geheime Tuin, M-Lab, Koen van Dijk, Eva K. Mathijssen, Paul de Munnik, Karin Bos, Maike Boerdam Strobel, David Hardenberg, Kees van Lier, Carolina Mout, Martin van der Starre, Jeroen Voorhorst, Maarten de Splenter