Recensie

Hans en grietje: Zoet genoeg

In de stadsgehoorzaal van Vlaardingen ging op 8 november 2009 Hans & Grietje de musical in premiere.

Er was eens, lang geleden, een meisje dat teveel snoepte. Ze vrat en vrat en werd door iedereen gepest. Ze vluchtte naar het bos en werd geholpen door de slechte kraai Vlerk. Zo veranderde ze in Heks Caramella die alle mensen wil veranderen in spekjes. Het is deze heks waar Hans & Grietje via het bekende verhaal terecht komen en waar het goede natuurlijk overwint.

Van Hoorne Theaterproducties brengt nu hun tweede sprookjesmusical met Hans & Grietje de musical (en kondigde hun derde sprookjesmusical aan met De Gelaarsde Kat de musical in 2010). Gemaakt door hetzelfde team als vorig jaar Roodkapje de musical. De bewerking van het verhaal met heks Caramella werkt goed, het zorgt voor wat meer sympathie, maar het haalt ook wat spanning uit het verhaal, want echt spannend wil het niet worden. Een bewuste keuze van Van Hoorne in verband met de vele kinderen in de zaal. De vraagt blijft of dat een slimme keuze is of een onderschatting van het publiek. Genoeg mensen hebben in hun jeugd sprookjes gehoord en gelezen en houden daar warme herinneringen aan over.

De musical heet dan wel Hans & Grietje, maar Linda Wagenmakers steelt de show als de snoepheks Caramella.  Ze krijgt drie songs om te tonen wat voor fantastische zangeres ze is en het is elke keer genieten. Het enige wat jammer is is dat het schitterende titelnummer ‘Neem me mee’ zoals dat op de cd staat niet in de voorstelling zit, maar buiten dat blijft er genoeg te genieten over. Sandra Dijkstra en Michael van Hoorne zijn hilarisch als de tot spekjes omgetoverde padvinders Veronica en Jan-Willem. Vooral omdat het gegeven op zichzelf al absurd is, maar het bekakte duo tovert direct een glimlach op je mond. De rest van de cast kwijt zich prima van z’n taak, maar ze blijven wat kleurloos naast de uitbundigheid van bovengenoemde drie.

De muziek van Hans & Grietje de musical is van de hand van Floris de Haan en ook dit keer is de muziek op topniveau voor het genre. Het is groots, musical, rock & roll, het swingt en is gewoonweg lekker. Het is echter jammer dat de voorstelling maar 11 songs kent. Het script en de liedteksten zijn van de hand van Bart Mijnster met aanvullende teksten van Greg Komosoeto. De scriptbewerking volstaat en de liedteksten zijn leuk. Vooral het nummer ‘Bij de padvinderij’ van de twee spekjes is erg grappig, maar het nummer ‘Niet meer vragen’ waarin de ouders Hans en Grietje in het bos achterlaten is sterk evenals de slotballad van de snoepheks ‘Zoet genoeg’. Het decorontwerp van Len Beentjes gaat uit van hetzelfde principe als het decor van Roodkapje vorig jaar, een draaiend decor met drie zijdes. Echter ziet het decor er dit jaar prachtig uit, met name het snoephuisje van de heks oogt fantastisch.  Regisseur Marcel Smid weet een boeiendere voorstelling te maken dan vorig jaar met een wat meer geïnspireerde regie. Toch had hij wat meer mogen werken aan het tempo en de speelduur van het geheel. De voorstelling blijft namelijk niet bij de geplande 75 minuten, maar gaat daar ruimschoots overheen tot een goeie 100 minuten. Zonder pauze is dit erg lang vooral voor de kinderen, maar ook voor de volwassenen.

Al met al is Hans & Grietje een leuke voorstelling geworden waar genoeg valt te genieten voor ouders en kinderen ondanks de lange zit. Fantastische kostuums, heerlijke muziek en een cast met tomeloze energie zorgt voor een knallende voorstelling.

08 November 2009
Première
Vlaardingen
Stadsgehoorzaal
http://www.musicalhansengrietje.nl
van hoorne, linda wagenmakers, sprookje, musical, spekkies, hans en grietje, hans & grietje, roy van den akker, sandra dijkstra, sprookjesmusical, recensie, Bart Mijnster, Katiuscia Principato