Special

De Theater Revue: Revue! Revue!

In een showcase van een klein uur laat Theater Popcorn ons kennis maken met hun plannen voor de Nederlandse theaters: De Theater Revue.

Met de hele zaal terug naar dat ouderwetse gevoel van knusse revue-gezelligheid. Een gevoel dat ik alleen ken van de Andre van Duin revues op televisie in mijn eigen jeugd. Theater Popcorn is er van overtuigd dat Nederland in deze tijd van crisis weer behoefte heeft aan een onbekommerd avondje uit.

We zien onder andere een scène uit Romeo & Julia waarin de rol van Julia wordt gespeeld door de alternate van de understudy van de derde cover van de assistent van de alternate of iets van gelijke strekking. Sven Polak laat zich van zijn meest shakespeareaanse kant zien als Romeo die worstelt met een Julia die niet echt mee wil werken. Daniël Staakman is hilarisch als Julia die balanceert op een keukentrap op zoek naar haar tekst. Dan is daar nog Amber Teterissa als de souffleur die zo onopvallend mogelijk over het podium kruipt om Julia van tekst te voorzien. Wanneer Romeo zich zo stoort aan Julia dat hij de souffleur maar versiert wordt het Julia toch echt te veel.

Ook zijn we getuige van een stijldanswedstrijd met drie koppels waarvan er twee worden gespeeld door de vier acteurs van Theater Popcorn. Terwijl een echt stijldanskoppel laat zien hoe het moet dartelen de andere twee er om heen in de volle overtuiging een briljante performance neer te zetten. Het gekat en gekibbel onderling is erg grappig, maar duurt ook wel erg lang.

Tussendoor doen we ook nog even leuk bingo met de zaal. Sven Polak en Amber Teterissa verschijnen als ontzettend fout bingo-stel met een bingo-apparaat. Je voelt je als publiek nog even veilig, want je hebt toch geen bingokaart. Tot ze bingonummers op gaan noemen en je theaterstoel je bingokaart blijkt. Rij 6! Stoel 18! Kom uw prijs maar halen. Niemand zit veilig. Een korte scène, maar in z´n eenvoud wel ontzettend geslaagd.

De slotscène is een moderne versie van een scène waarvan je denkt ´Dit heb ik eerder gezien´. Komt een man bij de dokter samen met zijn vrouw. Alles wat de dokter vraagt wordt letterlijk genomen en wat overblijft is verwarring en een hoop hilariteit zoals wanneer de dokter vraagt: ´Sport u veel?´. ´Wi´. ´U´. ´Ja, Wi.´ of ´Drinkt u?´ ´Graag, sinas´. Een geslaagde update naar de moderne tijd in een hilarisch tafereel.

Tussen de scènes door zien we natuurlijk het showballet met een Can Can en worden er een aantal songs gezongen, zoals Zonnig Mexico dat Drs. P schreef voor Don Quishocking, maar ook een nummer over een vrouw die erg blij is met zichzelf en een duet over de liefde voor het theater.

De revue is terug! Al is deze stiekem op vele plaatsen in het land eigenlijk nooit weggeweest als we denken aan de Tilburgse Revue, de Hengelose revue of een van de vele andere plaatselijke revues. Soms is het wat flauw, soms te voorspelbaar en soms helemaal raak. Het gevoel blijft wel dat het materiaal in ontwikkeling en nog niet af is. Scènes die ontzettend grappig zijn eindigen dan toch met een soort anti climax. Niets wat niet verholpen kan worden alvorens ze aan een verdiende grote tournee beginnen. Theater Popcorn heeft er in elk geval zin in en dat straalt er vanaf.

14 December 2009
Try-out
Amsterdam
De Meervaart
http://www.detheaterrevue.nl
maaike widdershoven, theater, revue, sound of music, joop van den ende, stage entertainment, the phantom of the opera, tonny eyk, andre van duin, snip en snap, the mounties, piet bambergen, klucht, showballet, nostalgie, Sven Polak, Amber Teterissa,