Recensie

Alleen Op De Wereld

Een zoektocht naar warmte en geborgenheid leidt Remi langs spannende avonturen, zo maakt hij vrienden en verliest dierbaren. Gelukking vindt ook Remi uiteindelijk zijn geluk.

Muziek
Producent Frank Affolter is ook verantwoordelijk geweest voor de muziek in ‘Alleen op de Wereld’. Het is een familiemusical en net als het verhaal bevat de muziek weinig verassingen. De muziek is melodisch en volgt klassieke patronen waardoor typische musicalsongs ontstaan. Een aantal nummers sprongen er ver bovenuit terwijl andere nummers beter een andere invalshoek hadden kunnen krijgen om het verhaal beter te benadrukken. Zo was er het ‘Koelied’ waarin Remi met een enorm enthousiasme vertelde dat hij graag een koe voor zijn moeder wilde kopen. Hierdoor werd de vriendschap met zijn nieuwe vriend (Mattia) in dit nummer onderbelicht. Daarentegen was ‘Zou hij het zijn’ wel weer een prachtig nummer waarin verwarde emoties en hoop door de muziek werden benadrukt.

Decor
Het decor van deze musical is erg abstract gehouden. Op het podium stonden vier grote, roterende zuilen met aan iedere zijde een deel van een achtergrond. Door het omklappen van panelen die aan iedere zijde waren bevestigd, konden er een groot aantal verschillende decors tevoorschijn worden getoverd. De ene kant van de zuil was bijvoorbeeld een bos terwijl de andere kant een rijk huis voorstelde en in dat huis kon weer door het neerklappen van een spiegel een tafel gemaakt worden. Het was een originele vinding om op deze manier zoveel verschillende achtergronden weer te geven en af en toe stond je verbaasd dat ze toch weer ergens een deurtje konden verstoppen.
Bij slechts 1 scène werd alles uit de kast getrokken. Door multimediale toepassingen en het gebruik van wind en sneeuw werd een extra dimensie gegeven aan het decor.

Tot slot…
‘Alleen op de wereld’ is een klassiek verhaal. De musical is een goede conversie van het boek en als dit verhaal je aanspreekt dan is het zeker een leuk avondje uit. Ben je echter nog aan het twijfelen of je deze musical wel zou moeten zien, ook dan zou ik je aanraden om er naar toe te gaan. Want naast het verhaal biedt de musical een erg sterke cast die de juiste emoties weten over te brengen waardoor je twee uur op het puntje van je stoel zit. De minpunten die we hebben genoemd zijn immers een marginaal deel van het geheel.

Première
Den Haag
Koninklijke Schouwburg
Officiele website

alleen op de wereld, remi, bert simhoffer, veerle casteleyn, hilke bierman