Perspresentatie

Amandla!  Mandela: een kennismaking

De volledige cast van Amandla! Mandela is bij elkaar; het repetitieproces kan beginnen. Een verslag van de presentatie en gesprekken met de cast.

Het musicalaanbod van komend seizoen kenmerkt zicht door veel feelgood en bekende titels. Opvallend anders lijkt Amandla! Mandela. De musical over de nog levende legende zal het onderwerp op integere wijze behandelen, maar ook zeker feel-good zijn, al is het op een andere wijze dan we dat gewend zijn.
Maandag 10 augustus zijn de repetities van start gegaan. In de ochtend een presentatie van de cast, en in de middag een scriptlezing.

Amandla! Mandela is vooral het project van producente Inge Bos (Bos Theaterproducties). Vier jaar geleden is het allemaal begonnen. In de tussentijd heeft zij in Zuid Afrika met veel mensen gesproken die Nelson Mandela kennen, waaronder ook de kleinzoon. Tevens heeft zij daar de casting gedaan

Regisseur Koen van Dijk werd benaderd nadat hij zelf ook in Zuid Afrika op vakantie was geweest. Met name het bezoek aan Robbeneiland, waar hij werd rondgeleid door ex-gevangenen van dit oord waar Mandela een groot deel van zijn leven doorbracht. Die plaats zien maakte het heel persoonlijk.
Toch had hij niet meteen de gedachte hier een voorstelling over te maken, maar toen Inge Bos met het idee kwam zag hij het wel zitten. Hij kon meteen aan de slag met de enorme stapel boeken die hij van haar kreeg om zich verder in te lezen.
Om toestemming te krijgen moest er worden gesproken met de familie van Mandela, kleinzoon Mandla die nu zelf chief is van een van de gebieden, en van instemming ineens was zeker geen sprake. Wat weten die (blanke) Nederlanders er nu van. Pas toen de plannen voor de voorstelling werden voorgelegd, en vooral het beginpunt werd aangegeven (en Koen de paar worden Xhosa die hij kende in de strijd had gegooid) werd de reactie vriendelijker en de toestemming gegeven.
Mandela is tenslotte niet als een verlichte geest geboren en het verhaal begint evenmin als hij zich aansluit bij het ANC De voorstelling begint als zijn vader sterft en de kleine Nelson Mandela als negenjarige jongen bij zijn oom gaat wonen. Deze oom was chief en vertelde veel over vroeger, verhalen vol wijze lessen, die Nelson later zou gaan gebruiken. De voorstelling eindigt uiteindelijk bij de gesprekken met president De Klerk, die zullen leiden tot de inauguratie van president Mandela.  Wat Mandela ons kan leren is niet alleen politiek, maar ook bruikbaar in de gesprekken met je buurman.


In Zuid Afrika werden ook 11 leden van de cast gevonden. Naast twee acteurs (Mvakalisi Madotyen en Andisiwe Mbunje) is dat het zangkoor Khayelitsha United Mambazo dat tijdens deze presentatie ook een staaltje van hun kunnen weggaf. De ontvangst was enthousiast. Ze zijn echter niet alleen belangrijk als speler of zanger in de voorstelling, maar ook voor de authenticiteit. Voor de manier van zitten of dansen bijvoorbeeld, maar ook de kostuums.
In de cast spelen per voorstelling ook 4 kinderen mee: en zoals we dat in Nederland vanwege de kinderarbeidregels gewend zijn, zijn er dus meerdere van deze groepjes. Twee jongens, die de jonge Mandela en Justice vertolken, en twee meisjes, die de dochters van Winnie en Nelson zullen spelen.

We spraken na afloop van de presentatie, die werd afgesloten met een gebruikelijk aansnijden van de taart, met een viertal van de spelers. Marcel Jonker, WIl van der Meer, Noah Blindenburg en Sophia Wezer.

10 August 2009
Repetitie
Amsterdam
De Kauwgomballenfabriek
http://www.mandelademusical.nl
kenneth herdigein, perspresentatie, mandela, musical, amandla, sophia wezer. wil van der meer, marcel jonker, noah blindenberg, koen van dijk, inge bos, bos theaterproducties, apartheid, robbeneiland.

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen