Interview

Ara, Daniëlle en Simon over Sjakoo

Daniëlle Veneman, Ara Halici en Simon Zwiers werken met de rest van de cast van Sjakoo hard om op tijd klaar te zijn voor de premiere. Wij spraken ze over deze unieke buitenvoorstelling.

Vrijdag 24 april was Musicalworld getuige van de tweede open repetitie. Samen met een tribune vol met basisschool kinderen genoten we van de voorstelling, waar nog wel het een en ander mis ging, maar waar de kwaliteit nu al van afstraalt. Uiteraard volgt een uitgebreide recensie na de premiere op 3 mei.

Na deze tweede open repetitie van Sjakoo sprak Musicalworld met drie van de spekers van Sjakoo:
Ara Halici, die in een geweldig fout geel pak Van Ruytenburg speelt, maar ook Tsaar Peter (of moeten we dat in Amsterdam als Czaar Peter spellen), Daniëlle Veneman, die als Trijn Jans het oudste beroep ter wereld uitoefend en Simon Zwiers die zowel de schout Banning Cocq, schilder Rembrant van Rijn en dokter Tulp speelt.

Ara Halici en Daniëlle Veneman:
We lopen op dit moment aan het einde van de repetitieperiode. Hoe vinden jullie zelf dat het met de voorstelling staat nu.
D (lacht). We zijn goe bezig. We zijn er nog niet maar het wordt elke dag beter. Techniek etc.
A: Waar in de repetitie ook scenes sneuvelden en personages sneuvelden en scenes opnieuw werden geschreven zijn we nu aan het einde. Ik ben ook erg blij dat Dick (van den Heuvel) weer terug is. Die is communicatief zo vaardig; dan kun je met z’n allen in discussie. (Benadrukt oprecht: ) Vergeet niet om op te schrijven wat een geweldige regisseur Dick van den Heuvel is. Het is een genot om met deze man te werken.

Jullie zijn droog begonnen en anderhalve week hier op de pontons in het water beland. Hoe was die overgang?
D: Heel groot.  Dat was echt niet te vergelijken. Binnen was het echt veel kleiner, en waar je daat soms dacht dat het werkte, werkt het hier dus helemaal niet.
A: We zaten daar op acht vierkant meter en twee tafels op elkaar gestapeld en één ernaast en dat moest dan dit voorstellen. Je snapt dat die overgang dus echt een mega-cultuurshock was.
D: En bij de intiemere scenes krijg je nou wind en boten en toeters en toestanden ertussendoor.
A: Hoeden die wegwaaien, snorren die afvallen. Zon, regen, wind. Het is een show van de elementen. Nou regen hebben we nog niet gehad, maar wel kou. En jas, en nog een laag, en nog een laag. ‘s Avonds is het wel echt fris, want we maken lange dagen. Dat hebben we ook wel nodig om alles te fine-tunen.

In de voorstelling komen een hoop bekende historische figuren terug waarvan je je afvraagt of ze zich toen zo hebben gedragen. Zit er nog enige historische juistheid in?
A (schiet enorm in de lach): Je bedoelt of Van Ruytenburg echt zo’n enorme nicht was… Nee, Dick is historisch enorm goed onderlegd. Er zijn ook dingen die zeker kloppen, maar er zijn in dienst van de voorstelling wel enorm veel vrijheden genomen.

Er zitten wel duidelijke parallellen in met de huidige tijd. Toch worden die niet storend
A Ik ben blij dat je dat vindt.
D Maar eigenlijk hebben we het er binnen de groep nooit over gehad. We spelen het gewoon zoals het toen ging.
A Ik denk ook dat dat wel goed is, zodat we er niet op gaan drammen.

De afstand tot het publiek is voor jullie groot, en ook door de buitenlucht zul je de reacties minder horen.
A: Ik dacht oorspronkelijk dat de afstand nog veel groter zou zijn. Dat het publiek hier zou zitten, en wij daar zouden spelen (wijst naar de overkant van het water). Maar het klopt dat je de reacties minder hoort en je dus meer op je gevoel moet doen.
D: Ik hoor het ook niet, maar hier kun je wel het publiek zien. (Red: de zon stond als een soort volgspot op de eerste rijen tribune tijdens deze matinee). Ik kijk nu ook wel in het publiek om de reacties te bepaken.
A: Ik speel zonder bril, dus ik kan het niet zien.

Ara, voor jou is het alweer even geleden dat je je zo helemaal kan laten gaan als nu als van Ruytenburg.
A Ja heerlijk. Ik geniet hier echt enorm van.

Danielle, Jij hebt ook een aantal grote producties gedaan. De laatste kleinschalige was Shhh it happens.
D: Dat klopt. Dat was ook enig om te doen.
A En hier mag je lopen. Hoe ging dat daar eigenlijk. Met een burostoel?
D Ja. Ik ben zelfs een keer achterover gekukeld en kon dus niet meer overeind komen. En niemand die even kwam helpen of zo.
A Daar lag dus een hulpeloze puist. Jammer dat ik er niet bij was.

Nog een laatste opmerking
|A Wist je al dat Party ons twee heeft benoemd tot het nieuwste musicalstel.

Simon Zwiers

24 April 2009
Try-out
Amsterdam
Oosterdok (naast NEMO)
http://www.sjakoo.com/nl/

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen