Interview

Ara, Daniëlle en Simon over Sjakoo

Daniëlle Veneman, Ara Halici en Simon Zwiers werken met de rest van de cast van Sjakoo hard om op tijd klaar te zijn voor de premiere. Wij spraken ze over deze unieke buitenvoorstelling.

Simon Zwiers (met bijdrage Sanne van Dijk)

Dit is alweer je zoveelste voorstelling met muziek van Fons Merkies.
Ja dat klopt. Ik heb meerdere Terra- en Beeldenstorm producties gedaan, met vaak muziek van Fons Merkies en soms ook Nick Bult. Verder heb ik ook nog eens wat materiaal ingezongen van voorstellingen als promo, zoals Sjakoo, Niks mis met kerstmis, Matroos in de Doos. Brief voor de koning, Dolfje Weerwolfje, een hele waslijst. Het is heerlijk om met hem te werken. Je zit niet in een keurslijf; je mag je eigen dingen doen met zijn materiaal

Je was een van de eerste spelers die bij Sjakoo betrokken was. Toen je nog in Pinokkio speelde vertelde je dat je deze voorstelling ging doen.
Dat komt door de demo-dvd; dat is alweer drie jaar geleden dat ik die heb ingezongen en toen ben ik eigenlijk al zo goed als aangenomen. Toen ging het vorig jaar dus niet door. Daar baalde ik ontzettend van, want je houdt er natuurlijk rekening mee. Gelukkig kon ik toen een filmproject doen. En dit jaar ging het gelukkig wel door.
Ik wist ook al vrij snel dat Lieuwe er in zou zitten. En Hanneke speelde natuurlijk ook in Brief voor de koning. Die had haar rol ook al toegezegd gekregen, maar vorig jaar kon zij niet. En nu speelt ze dus alsnog mee.

Hoe heb je deze voorstelling ervaren. Het was pas de tweede voorstelling met publiek.
Deze voelde goed. Ik ben blij dat je er gisteren niet was; daar had ik een minder gevoel bij. De creatives zeiden toen al wel dat het er aan zit te komen. Het is al vrij snel om nu al met publiek te repeteren.We hebben nu drie kwartier pauze en dan gaan we weer repeteren. Overgangen, en de ophanging ging net mis zoals je hebt gezien. Dat kan gebeuren tijdens repetities. Zoals de hoed die wegwaait, en ik had in een scene als Banning Cocq de verkeerde broek aan.

Het weer zit tot nog toe enorm mee.
Jazeker. Dit weer (het zonnetje straalt) hebben we al sinds de dertiende. Afkloppen, want als het even regent gaan we denk ik behoorlijk op onze smoel. Zeker met die loopplanken. Misschien nemen we af en toe best wel wat risico, maar dat moet ook anders zit de vaart er niet in. Waar het mogelijk was is het veilig gemaakt. En die loopplanken: je kunt er wel leuningen langs maken maar dat gaat nergens over.

Je speelt een aantal historische figuren. Zijn deze nog een beetje waarheidsgetrouw
Dick van den Heuvel is een expert in deze periode. Hij heeft ook een boek geschreven "De Rembrandt Code (met Simon de Waal), gebaseerd op de Da Vinci Code. Hij is een enorme aanhanger van allerlei complottheorien in die tijd en zoekt het echt tot de bodem uit. Wat dat betreft is het behoorlijk historisch verantwoord, maar tegelijkertijd heeft hij er ook voor gekozen zo onverantwoord mogelijk bezig te zijn. Dokter Tulp was bijvoorbeeld helemaal geen patholoog, maar voornamelijk een botanicus. Dat heeft Rembrandt geensceneerd, en zo zijn er wel meer dingen door hem in scene gezet. Qua uiterlijk lijk ik in de voorstelling ook totaal niet op dokter Tulp, die is zo zelf bedacht.

Heb je nog een favoriet karakter in de voorstelling
Ja, mevrouw Banning Cocq, "Dank je". Sanne van Dijk, de vertolkster van deze rol was in de buurt
En van mijn eigen karakters is het wel Dokter Tulp. Die wordt nog wel uitgebouwd, dat weet ik nu al wel. Op de premiere zal hij helemaal wel hysterisch zijn; die gaat nog wel meer de gekte in.
Sanne: We moeten op dit moment met nog heel veel andere dingen rekening houden, waardoor je spel even nog wat aandacht verliest. Als je daar weer je volledige aandacht op kan richten dan wordt het automatisch groter en krijgt het nog wat meer diepgang. Dat vind ik echt geweldig. Mevrouw Bannink Cocq heeft natuurlijk toch een lijn die ze doormaak. Ze begint aan de kant van haar man, en kiest uiteindelijk toch de kant van haar dochter.

Het decor lijkt me blijvend lastig, waar je bij veel binnenvoorstellingen het bij wijze van spreken blind zou kunnen doen
Ik hou er wel van, maar je moet je aandacht er zeker bij houden. Ik heb veel stunttheater gedaan, dus ben het wel gewend dat je dan in een bepaalde concentratiemodus gaat. Dat je dus alles in de gaten blijft houden.
Sanne: Je blijft bij bepaalde dingen altijd wel het gevaar in je achterhoofd houden, maar bij de meeste dingen is het toch als je het vaker hebt gedaan geen ding meer.

De cast is superenthousiast en kan het onderling goed vinden. Het plezier straalt er aan alle kanten van af. Een potentieel pareltje, dat de weergoden hopelijk goed gezind zijn
24 April 2009
Try-out
Amsterdam
Oosterdok (naast NEMO)
http://www.sjakoo.com/nl/

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen