Perspresentatie

Brand New Day

Al maanden is men bezig met de voorbereidingen van de nieuwe open einde musical "the Wiz" van Joop van den Ende Theaterproducties. Het geveldoek hangt inmiddels aan het Beatrix Theater in Utrecht en vandaag was dan eindelijk de officiële kick off van de repetitieperiode. En wat beter dan weer "a brand new day" te beginnen met een heerlijk ontbijt.

“Before Harry Potter there was Dorothy, before Middle Earth there was Oz”
-Michael Patrick Hearn- journalist New York Times-

Erwin van Lambaart, algemeen directeur van Joop van den Ende Theaterproducties, opent traditiegetrouw de repetitiedag. “Ik heb al meerdere malen nieuwe producties mogen starten, maar ik kan je zeggen dat ik nog nooit zo nerveus ben geweest als nu. Dat komt omdat we een geheel nieuwe productie gaan maken die nog nergens in de wereld te zien is geweest. Je kunt dus niet bij andere producties gaan kijken hoe bepaalde dingen zijn aangepakt”. Glenn Casale, die voor de regie tekende, voegt toe: “We hebben natuurlijk wel het script en de muziek van zowel de Broadway musical uit 1975 en de film uit 1978, maar we maken er toch een hele nieuwe productie van. Ten eerste wordt het verhaal wat meer uitgelegd omdat de mensen in Nederland er niet zo mee zijn opgegroeid als de Amerikanen. Maar ook worden er een hoop invloeden van vandaag de dag toegevoegd om het toch een eigentijds stuk te laten worden”.
“Qua design, tempo en techniek zal het zeker van deze tijd gaan worden, maar daarnaast zal het ook het hart hebben van de oorspronkelijke productie”, aldus van Lambaart.

The Wiz vertelt het verhaal van Dorothy die de weg kwijt raakt en belandt in het wonderbaarlijke land van Oz. Ze gaat op zoek naar de machtige tovenaar van Oz die haar kan vertellen hoe ze de weg naar huis terug kan vinden. Op haar zoektocht naar zijn antwoord ontmoet ze een vogelverschrikker zonder verstand ,een blikken man zonder hart en een leeuw zonder moed. Samen gaan ze verder. En zoeken ze naar huis, hart, verstand, moed en bovenal zichzelf.

In de rol van de Wizzard zien we Danny de Munk: “Het is een rol waar van alles in zit, het is komisch, het is show en het is een een patserig kereltje. Maar als zijn ware ik naar boven komt, wat uiteindelijk gebeurt, dan blijk het maar een zielig en eenzaam mannetje te zijn zonder vrienden.”

De Blikken Man wordt gespeeld door Jerryl Houtsnee: “Ik speel de gentleman in het verhaal. Ik ben op zoek naar mijn hart en mijn gevoel, maar in principe heb ik dat al. Wat voor mij deze rol zo leuk maakt is dat we iets nieuws aan het creëren zijn. Daarbij vind ik het ook een mooi gegeven dat ik op zoek moet naar “het gevoel” want ik denk dat iedereen zichzelf wel eens kwijtraakt omdat je je intuïtie niet wilt volgen. Dat maakt mijn zoektocht dus heel herkenbaar”.
Het valt niet mee om in de voetsporen van Michael Jackson te moeten treden. Toch vindt Danny Yanga, die de rol van Vogelverschrikker op zich gaat nemen, het een hele uitdaging: “De manier hoe Michael Jackson die rol heeft neergezet, met zoveel uitstraling, dat geeft een extra vibe aan de rol. Hij is door die film nog bekender geworden dat hij al was en nu mag ik diezelfde rol gaan spelen op een Europese première. Dat is toch geweldig! De vogelverschrikker is ook een vrolijke rol en dat past ook heel goed bij mijn karakter”.

20 July 2006
Repetitie
Focus, Amsterdam
Officiele website

Joop van den Ende Theaterproducties, Sophia Wezer, Mathilde Santing, Jamai Loman, Marjolijn Touw