Perspresentatie

Brand New Day

Al maanden is men bezig met de voorbereidingen van de nieuwe open einde musical "the Wiz" van Joop van den Ende Theaterproducties. Het geveldoek hangt inmiddels aan het Beatrix Theater in Utrecht en vandaag was dan eindelijk de officiële kick off van de repetitieperiode. En wat beter dan weer "a brand new day" te beginnen met een heerlijk ontbijt.

De rol van de “Wicked Witch of the West”, in Nederland Sadista genoemd, wordt gespeeld door Marjolijn Touw: “Deze vrouw is zo enorm slecht, dat het echt de leukste rol van de wereld is om te spelen! Het is een sterke vrouw die overal controle over wil hebben en als het mis gaat dan schiet ze helemaal door, tot op het hysterische af. Ook vind ik dat er heel veel humor in haar zit, met name als ze zo hysterisch doet.”

Een kleine, maar zeer belangrijke rol is die van Glinda, gespeeld door Mathilde Santing: “Glinda is de oudste van de 4 zussen en is samen met Sadista de enige die kan toveren. Ze is iemand die alles in de gaten houdt, alles ziet en ook laat gebeuren en pas in actie komt als het echt nodig is.” Voor Mathilde komt deze rol 7 jaar na haar laatste musical avontuur in “Joe”. Ik hou enorm van musical, ik ben ook gaan zingen door musical. Helaas waren er de afgelopen 7 jaar niet echt rollen die voor mij geschikt waren. Ik ben een echte zangeres en je moet mij niet te veel laten acteren want daar heb ik niet veel ervaring mee” aldus Mathilde. Over waarom nu de keuze voor de rol van Glinda hoeft ze niet lang na te denken: “Ten 1e natuurlijk vanwege mijn prachtige nummer “Geloof in jezelf” maar ten 2e ook de combinatie Glenn (Casale red.) en Martine (Bijl red.). Daarnaast is het een nieuwe musical en moet je dus helemaal bij het begin beginnen en dat vind ik te gek.”

Ondanks dat “The Wiz” op en top Amerikaans is, weet de cast zeker dat deze musical in Nederland een enorme hit gaat worden. Marjolein: “Ik was vooraf wel bang dat het misschien té Amerikaans zou zijn. Het is voor hen tenslotte een cultureel erfgoed net zoals dat voor ons Jip en Janneke of Annie MG. Schmidt is. Maar toen ik de vertaling van Martine las was die angst meteen verdwenen. Je weet namelijk dat als je Martine vraagt, je een vertaling vol echte Nederlandse woorden en grappen van eigen bodem krijgt”.

Danny de Munk voegt toe: “De muziek is natuurlijk ook erg aanstekelijk, het swingt echt de pan uit. Maar de boodschap die erachter zit is ook heel mooi: als het even niet meezit dan weet je dat er morgen weer een nieuwe dag komt. En als je maar in jezelf blijft geloven, dan wordt alles beter.”
“Het verhaal is geschreven om kinderen een goed gevoel te geven, en laten we eerlijk zijn, zijn we niet allemaal een beetje kind?!” Mooier had Mathilde Santing het niet kunnen afsluiten!

The Wiz is vanaf 24 augustus in het Beatrix Theater in Utrecht te zien. De premiére is op 9 september.

20 July 2006
Repetitie
Focus, Amsterdam
Officiele website

Joop van den Ende Theaterproducties, Sophia Wezer, Mathilde Santing, Jamai Loman, Marjolijn Touw