Perspresentatie

Cats, Work in Progress

Vanaf eind september brengt Stage Entertainment de Andrew Lloyd Webber klassieker 'Cats' weer in de Nederlandse theaters. Voor het eerst zal deze productie als grootschalige reizende musical te zien zijn. Musicalworld reisde af naar Hoorn om een kijkje achter de schermen te nemen en het 'work in progress' van dichtbij te aanschouwen.

The Jellicle Ball
Om elke avond te transformeren naar kat, zal de cast lang in de make-up zitten. Karen Dawson, die in 1989 de make up voor ‘Cats’ ontwierp legt uit: “Ik leer iedereen hoe zij de make up moeten aanbrengen. Dit doe ik door de make up op 1 helft van het gezicht aan te brengen. Ik leg dan precies uit wat ik doe en welke kleuren ik gebruik. De acteur moet dan de andere helft van het gezicht doen. In het begin duurt het ongeveer 3 uur om dit iemand aan te leren, maar na 100 shows kunnen de acteurs de make up in een half uurtje opbrengen”. Leuk detail is Dawson voor ‘Cats’ specifieke kleuren heeft ontworpen die niet in de winkel te koop zijn.
Naast de specifieke make up dragen alle acteurs ook een pruik. Deze zijn ontworpen door Jenny Dean en worden voor alle ‘Cats’ producties nog steeds in Engeland gemaakt. Elke pruik bevat zo’n 300.000 buffelharen en het kost tussen de 25 en 35 uur om 1 pruik te knopen. In totaal zijn er 90 pruiken waarvan er elke avond 35 in de show te zien zijn. Om de pruiken in optimale conditie te houden is er elke avond achter de schermen een team van mensen aanwezig. Zij zorgen ervoor dat alle pruiken voor de voorstelling in model zijn gebracht en maken ze na de show ook weer schoon. Ook verzorgen zij tijdens de tour alle reparaties aan de pruiken.
De kostuums die in ‘Cats’ te zien zijn, zijn in 1981 ontworpen door Tracy Stiles. Voor elke productie worden 150 pakken gemaakt en elke kat heeft een set van 2 pakken zodat er in de pauze gewisseld kan worden van pak. Dat er veel werk in de kostuums gaat zitten blijkt wel uit het feit dat elk pak met de hand geverfd wordt. Het kost een week om een set van 2 pakken te maken. Om ervoor te zorgen dat de kleuren mooi blijven, moeten alle pakken met de hand gewassen worden. Op de tour gaan dan ook 7 kleedsters mee; 6 zijn er achter de schermen bezig om mensen te kleden en 1 iemand doet tussen door de was en verricht de reparaties aan de pakken. Een van de duurste pakken die in de voorstelling te zien is, is het pak van Mistofelees tijdens het nummer ‘Mr. Mistofelees’. Dit pak heeft in totaal 10.000 euro gekost om te maken.

The Journey to the Heaviside Layer
‘Cats’ beleefde haar wereldpremiere 25 jaar geleden in Londen en was daar maar liefst 21 jaar te zien. Ook op Broadway is ‘Cats’ een enorme hit geweest en was daar vanaf juni 1997 tot januari 2006 zelfs de langstlopende Broadway musical ooit. Wereldwijd is ‘Cats’ al in 26 landen uitgevoerd en door meer dan 50 miljoen mensen bezocht. Paul Donkers vindt het niet zo vreemd dat het zo’n populaire voorstelling is: “Cats is het ouderwetse toneel. Het speelt zich af op 1 plek en heeft geen technische hoogstandjes of changementen. Het zijn gewoon 30 mensen in een poezenpak en die dwingen het publiek ertoe om goed naar de teksten te luisteren en mee te gaan in de fantasie. En daar is theater in mijn ogen ook voor bedoeld.”
Antje Monteiro vult aan: “Het is toch uniek dat mensen beesten zo perfect na kunnen doen. Als je er naar zit te kijken zou je bijna vergeten dat het mensen zijn die daar op het toneel staan.”

‘Cats’ is vanaf 20 september in de Nederlandse theaters te zien. De gala premiere is op zaterdag 7 oktober in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

N.v.t.
Hoorn
Theater het Park
Officiele website

cats, andrew lloyd webber, pia douwes, antje monteiro, vera mann, lone van roosendaal, anita meijer, marco bakker, stanley burleson, joop van den ende