Perspresentatie

Cirque du Soleil presenteert Alegria

Alegria wordt door kenners een van de beste shows van Cirque Du Soleil genoemd. In de voorstelling sleept regisseur Frank Dragone de kijker mee naar een magische wereld van vreemde wezens, waar woorden en de wetten van de zwaartekracht niet lijken te bestaan en lichaamsdelen de meest onnatuurlijke contouren kunnen aannemen.

Persoonlijk ben ik nooit een fan van het circus geweest. Als kind liep ik al weg van deze vorm van vermaak, omdat ik het zielig vond dat de beesten gedwongen kunstjes moesten opvoeren voor het publiek. De animatiefilm ‘Dumbo;  heeft ongetwijfeld een grote rol gespeeld in mijn mening over het circus. Het Cirque Du Soleil gebruikt geen dieren en bleek dus een zeer geschikte show voor mij te zijn. Wat de voorstelling wel heeft is heel veel indrukwekkende acrobaten, wiens kunsten zeer theatraal zijn vormgegeven.

Een van de acrobatische hoogstandjes is een van de eerste acts: ‘Fast Track’. Tijdens dit gedeelte opent de vloer zich en blijken er strippen van trampolines onder te zitten. Hierop voeren de artiesten de meest verbluffende kunsten in rap tempo uit. Ze tuimelen over, onder en door elkaar heen en laten je ademloos op het puntje van je stoel zitten.

De show schijnt een soort verhaallijn te hebben, maar eerlijk gezegd kon ik die niet ontdekken. Ik heb vooral genoten van het spektakel van kleur, muziek en acrobatiek om mij heen. Dragone gebruikt de hele tent voor zijn enscenering. Door het publiek lopen regelmatig zangeressen, muzikanten, clowns, markante vogels en allerlei andere wezens. Zo blijft er direct contact met het publiek in de redelijk grote tent. Dit leek erg effectief te zijn en om mij heen hoorde ik commentaar dat varieerde van ‘Dat doet Yuri van Gelder beter’ tot en met ‘Is dat mogelijk!’.

Na praktisch elke acrobatische act heeft de regisseur een intermezzo ingelast, waarin de clowns het publiek even op adem laten komen. De clowns maken meestal de voorafgaande act op een clowneske manier belachelijk en het publiek schijnt het op te vreten. De laatste act van de show eindigt met een clown, die verwikkelt raakt in een sneeuwstorm. Deze storm zet zich op spectaculaire wijze voort in de gehele tent en maakt het publiek nog even helemaal deel van de voorstelling voordat ze de benen gaan strekken.

Het hoogtepunt van de tweede helft is ongetwijfeld de ‘Aerial High Bar’, waarin een groep acrobaten de meest adembenemende kunsten in de lucht uitvoert.

Alegria maakt haar titel meer dan waar en is een vreugdefeest voor de hele familie. De voorstelling is tot en met 20 augustus te zien op de parkeerplaats van de Amsterdam Arena.

Try-out
Amsterdam
Grand Chapiteau
Cirque du Soleil

cirque du soleil, Grand Chapiteau, celine dion, las vegas, alegria, quidam, saltimbanco