Recensie

De Jantjes

Nu 7 jaar na de laatste productie, is het opnieuw Joop van den Ende Theaterproducties die deze klassieker het theater in brengt. Ditmaal een versie die uitgaat van het origineel uit 1920, maar die door regisseur Dick Hauser bewerkt is tot een eigentijds stuk zonder de rauwheid van het origineel uit het oog te verliezen.

O mooie Westertoren ,hoog in die blauwe lucht
aan jouw wijt ik mijn gedachten, een zang, een lach een zucht
je kent onze diepste geheimen, ons leed, ons smart en nog meer
Jij speelt alleen maar je klokkenspel, en kijkt zwijgend op ons neer

De geschiedenis van De Jantjes bestaat eigenlijk alleen uit succesverhalen. Sinds de eerste opvoering in 1920 is dit volksstuk meerdere malen opgevoerd in de Nederlandse theaters, 2 maal verfilmd en 3 maal uitgezonden op de tv. Keer op keer is er wel iemand die het stuk weer uit de kast haalt en het terug op het toneel zet.
Nu 7 jaar na de laatste productie, is het opnieuw Joop van den Ende Theaterproducties die deze klassieker het theater in brengt. Ditmaal een versie die uitgaat van het origineel uit 1920, maar die door regisseur Dick Hauser bewerkt is tot een eigentijds stuk zonder de rauwheid van het origineel uit het oog te verliezen.
Acteur Bart Oomen, die 7 jaar geleden de rol van Dolle Dries speelde: “Het leuke van vandaag vond ik dat de accenten heel ergens anders lagen dan in het stuk waar ik in speelde, en dat kun je goed vinden of niet, maar de voorstelling kan het wel hebben!”
Het verhaal van de Jantjes speelt zich af in de Jordaan aan het begin van de vorige eeuw. Het zit de 3 vrienden, Dolle Dries, Blauwe Toon en Schele Manus niet mee. Blauwe Toon loopt veel geld mis en heeft geen familie. Schele Manus wordt vanwege zijn handicap door zijn vriendin Toffe Jans aan de kant gezet en ook Dolle Dries krijgt de bons van zijn vriendin Blonde Greet. Met z’n drieën besluiten ze te tekenen bij het Koninklijk Nederlandsch-Indische Leger. Ze moeten voor 6 jaar naar Indië en laten hun geliefde Amsterdam met al hun vrienden en gezelligheid achter zich. Als ‘De Jantjes’ na 6 jaar weer in Mokum terugkeren, is er nogal wat verandert….

De Vriendschap
De rollen van de 3 ‘Jantjes’ worden respectievelijk gespeel door Dennis Overeem (Schele Manus), Hugo Metsers (Dolle Dries) en Istvan Hitzelberger (Blauwe Toon). Leuk om te zien is dat elk ‘Jantje’ ook een ander typetje is. Zo is Dries duidelijk de stoere, de baldadige van het stel. Een rol die Hugo Metsers vooral goed neerzet qua spel, met name het gevecht met Mooie Leendert ziet er erg realistisch uit. Ook qua zang doet hij het niet geheel onaardig.
‘De Blauwe’ is de slimme en gevoelige van het stel. De zang van Itsvan is niet altijd geheel zuiver, maar de gevoeligheid van zijn karakter weet hij wel op een mooie manier neer te zetten. Met name in het nummer ‘Als de tros’ weet hij de zaal muisstil te krijgen.
Het sulletje is overduidelijk ‘de Schele’. Dennis weet, niet zozeer met zijn schele oog, maar wel met zijn raar stemmetje, de hele avond de lachers op zijn hand te krijgen.
Wieneke Remmers zien we in de rol van Blonde Greet. Ze weet een juiste balans te vinden tussen de emoties en ondanks dat ze niet uit Amsterdam komt, weet ze het accent wel op een goede manier te doseren. Ook qua zang is ze erg sterk en weet vooral met haar nummer ‘Als je huilt ben je een stakker’, de zaal goed mee te krijgen.
Iemand die volgens Bart Oomen ‘de belichaming van De Jantjes is’, is Carry Tefsen. Voor de 4e keer speelt zij in dit stuk mee, deze keer in de rol van Tantje Pietje. Bij haar opkomst kreeg ze meteen al applaus. Carolina Dijkhuizen: “Ik vond het tof dat Carry bij haar opkomst applaus kreeg. Als je dat gebeurt, dan ben je echt een ster!” Ondank dat Carry zich in het begin een paar keer verspreekt, zet ze toch een lekkere gehaaide Tante Pietje neer en is het overduidelijk dat ze zich als een vis in het water voelt in deze nieuwe versie van ‘De Jantjes’.
Complimenten voor het duo Na Druppel (Sylvia Alberts) en De Mop (Bob Fosco). Als twee heerlijke dronkelappen weten ze, vooral met hun pinnigheid naar elkaar toe, de lachers op hun hand te krijgen. Leuk detail is, dat ze het nummer ‘In de Jordaan’ midden in de zaal, tussen het publiek in zingen, waardoor de interactie met het publiek vergroot wordt.
Voorafgaande aan deze premiere werd er in de pers veel gesproken over de opmerkelijke keuze van sommige cast leden. Dit omdat zij uit een andere hoek van de entertainment wereld komen dan de musical. De verwachtingen waren dus hoog gespannen, met name voor Birgit Schuurman (Toffe Jans) en Koert-Jan de Bruijn (Mooie Leendert). Helaas hebben beiden deze verwachtingen niet waar kunnen maken. Ondanks haar goede stem, had Birgit een veel te dik opgelegd en overdreven Amsterdams accent, waardoor het na verloop van tijd zelfs irritant werd om naar te luisteren. Koert-jan moet duidelijk nog de balans in zijn spel zien te vinden. Zijn emoties gaan nogal van het ene uiterste naar het andere waardoor zijn spel wat overdreven overkwam.

Première
Den Bosch
Theater aan de Parade
Officiele website

jantjes, westertoren, amsterdam, jordaan, birgit schuurman, carrie tefsen, bob fosko, koert jan de bruin