Interview

De superheld in Karel Simons

Het afgelopen half jaar heeft Karel Simons de superheld in zichzelf mogen ontekken. Hij werd gecast voor de rol van Robin in het megaspektakel Batman Live. Aankomend weekend staat deze show in de Rotterdamse Ahoy en Musicalworld sprak met Karel over deze productie.

Brief voor de Koning Dat was heel tof omdat ik voor die voorstelling ook de gevechten heb gemaakt. We speelde de voorstelling met z’n vijven en er werd ook gevraagd om samen theater te maken. We mochten zelf het decor maken bijvoorbeeld. Daarnaast hadden we in plaats van een grote touringbus, een klein busje waarmee we het land doorgingen en moesten zelf het decor opbouwen. Omdat je met zo’n kleine groep was, bleef je het ook over de voorstelling hebben en het bijschacven. Mooie ervaring dus.
Floddertje Geen tekst maar alles in jibbertalk en veel liedjes en ook veel afzien in kostuums haha. Die dikmaakpakken waren echt afschuwelijk. We stonden in de stadsschouwburg in Amsterdam en het was 32 graden buiten. Ik had dat dikmaakpak aan, leren jasje erover, wollen pruik en snor en ik stond in de coulissen en ik wist gewoon niet hoe ik moest staan. Het deed gewoon pijn van de hitte. En ik had ook nog een act op een ladder met acrobatische dingen dus dat was goed afzien. Hele leuke voorstelling om te doen maar die pakken heb ik nooit gemist haha.
Dirty Dancing Dat was te gek omdat ik daar Swing was en dat had ik nog nooit gedaan. Ik was de cover voor best een aantal rollen. Je had dan een paar dagen gerepeteerd en hup je moest meteen op omdat er iemand ziek was. Dat is heel spannend maar als dat lukt geeft je dat een enorme kick.
Ik heb daar heel veel geleerd, vooral ook met het ‘partneren’, het samen dansen en spelen.
De wonderlijke reis van Mijnheer Prikkebeen Die heb ik maar een weekje gespeeld. Ze hadden daarvoor een tour gedaan maar toen speelde ik in Mamma Mia, maar ze wilden nog een week in Dordrecht spelen. Ze hadden mij en Koen Iking gevraagd dat te doen. We hadden geen repetities, we kregen een dvd en moesten het zelf instuderen. We hebben 1 doorloop gehad en hup, meteen spelen. Gekkehuis maar waanzinnig. Dit is onze Rock ’n Roll voorstelling! We wisten op het toneel wel wat we moesten doen maar achter was er ook nog van alles te doen zoals decors versjouwen, dingen aangeven etc. Peentjes zweeten maar wel te gek om te doen.
Mamma Mia Ik wist van te voren dat Pepper de rol voor mij was. Ze hadden me eerst laten komen voor Sky namelijk, maar ik heb ook auditie gedaan voor Pepper en dat voelde gewoon goed. We hebben zoveel lol gehad in die voorstelling, zeker met Anouk van Nes. Bij ‘weet je moeder dat’ ging echt elke avond het dak eraf. De rol was niet heel groot maar wel erg dankbaar.
La Cage aux Folles Voor deze productie ben ik gecast buiten mijn ‘confort zone’. Met Jon en Stanley was het te gek, we hadden zo’n enorm sterke band met elkaar, het voelde als 1 grote familie. Enorm bijzondere voorstelling om te mogen doen.
Saturday Night Fever Mooi lied om te mogen zingen (Radeloos red.) dus ik ben ook flink zanglessen aan het nemen. Ik heb er heel veel zin in en het is ook een van de rollen die ik altijd graag heb willen spelen. Het mooie aan deze rol is dat ondanks dat hij onderdeel is van de stoere jongensgroep ‘the Faces’, hij er helemaal niet bijhoort want het is een hele gevoelige jongen met behoorlijk wat problemen. Qua spel valt er ook behoorlijk wat te spelen gezien de verhaallijn die Bobby C doormaakt.
volg je het programma Sunday Night Fever op dit moment?
Karel: Jazeker , omdat Tony natuurlijk een tegenspeler van Bobby wordt, hij is degene waar Bobby enorm tegenop kijkt dus ik ben wel benieuwd wie die rol gaan spelen.

Ben je al bezig met het volgende theaterseizoen, dus na SNF?
Karel: Nee eigenlijk niet, de tour staat nu tot augustus en ben nog niet bezig met daarna.
Ook geen plannen om naar het buitenland te gaan nu je je eerste internationale stappen hebt gemaakt?
Karel: Gek genoeg ben ik daar helemaal niet mee bezig. Ik ben best ambiteus en wil mezelf graag ontwikkelen maar daarvoor hoef ik niet persé naar het buitenland. Vind het tof wat bijvoorbeeld Willemijn Verkaik of Daan Wijnands in Duitsland en Londen hebben gedaan, maar ik heb zelf niet die behoefte.

Als het gaat over ontwikkelen, welke rol zou je graag nog eens willen spelen?
Karel: De rol van Riff in West Side Story! Maar ik vermoed dat als West Side Story naar Nederland zou komen, ik eerder gecast zou worden voor een rol in de Sharks vanwege mijn uiterlijk. Dan zou ik dus voor de rol van Chino gaan. En mocht Spiderman ooit komen dan ben ik nu natuurlijk enorm bedreven in het spelen van een superheld haha.

Aankomende zondag, 11 decenber, zal Karel voor het laatst te zien zijn in Batman Live. Voor die voorstellingen zijn nog kaarten te koop. Voor meer info ga naar http://www.batmanlive.nl
06 December 2011
N.v.t.
Amsterdam
de Balie
http://www.batmanlive.nl
karel simons, batman, saturday night fever, la cage aux folles, mamma mia, musical, martial arts,