Recensie

Een ster aan het firmament

De keuze aan kleine kwaliteitsmusicals lijkt dit jaar groter te zijn dan de voorgaande jaren en ook Camille is zo'n productie die je niet mag missen. Na de successen in België en Korea doet Camille nu ook de Nederlandse theaters aan.

De cast bestaat uit slechts acht acteurs die met beperkte middelen zeer snel moeten kunnen schakelen tussen karakters, zonder het publiek te verwarren. Met zo'n kleine cast is dat best een zware opdracht in een toch al heftige en emotionele voorstelling. Vanuit de regie had hierin dan ook iets meer ondersteuning mogen zitten, met wellicht een beter lichtplan dat paste bij de karakters of omgeving. In de tweede akte bijvoorbeeld wordt Camille langzaam paranoïde en wordt er op het podium verwarring gezaaid met acteurs die snel van karakters wisselen. Daardoor begrijpt het publiek wel dat er een net aan belangen rondom Camille wordt gesponnen, maar wordt het daadwerkelijke verhaal wat uit het oog verloren. Toch is er wel begrip voor deze regiekeuze: door de staat waarin Camille zich bevindt, is het verhaal minder relevant. De grens tussen dé waarheid en háár waarheid is irrelevant. Je wordt meegezogen in de paranoïde gedachten van Camille en dát wordt dan ook de waarheid.

Van de zes overige cast-leden waren er tijdens de première twee die absoluut er uit sprongen. Zij hadden ook de rollen die het belangrijkst waren voor Camille: de moeder die haar altijd tegenwerkte en de vader die haar juist steunde. De rol van moeder Claudel werd gespeeld door Ingrid van Houwelingen die onlangs nog heeft kunnen oefenen voor de rol van de slechte moeder; zij was namelijk te zien in Carrie en ook daar viel haar prettige stem al op.
Bart van der Meer, die de rol van de vader had, hebben we eerder gezien in de Vliegende Hollander. Het meest opvallende bij hem was zijn natuurlijke acteerwerk dat soms nonchalant leek, maar daardoor een warmte uitstraalde dat erg prettig was als rustpunt tussen de heftige scènes.

Camille is, zoals ze zelf aangeeft in de musical, een “ster aan het firmament”. Het is de taak van Musicalworld om de telescoop op deze ster te richten, maar je zult zelf moeten ontdekken of deze ster ook voor jou zal stralen. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat hij opvalt tussen de andere sterren dit seizoen.

Er is tot half mei 2008 een tour gepland door het hele land. Toch speelt deze voorstelling niet zo heel vaak. Wil je de voorstelling zien, kun je er maar beter zo snel mogelijk bij zijn want het zijn over het algemeen de kleinere theaters waarin Camille te zien is. De beste zitplaatsen zijn dan rond de 5e rij waar je het beste totaal-overzicht hebt en toch dicht genoeg op de acteurs zit om de emoties van het gezicht af te lezen.
30 November 2007
Première
Zoetermeer
Stadstheater
http://www.storytellers.nl
camille, paul vaes, janke dekker, storytellers, vliegende hollander, camille claudel