Recensie

Evita: Met de regenboogtour naar België

‘Op zoek naar Evita’ ligt inmiddels al weer een jaar achter ons als ook Vlaanderen écht kennis kan maken met deze Evita.

Terwijl de sneeuw Vlaanderen bedekt onder een romantische dikke deken is het voor musicalminnend Vlaanderen vandaag te doen in het Capitole in Gent. Deze middag beleeft Evita haar première in België met een paar wijzigingen in de cast, maar met dezelfde Brigitte Heitzer die vorig jaar haar eerste eigen hoofdrol in de wacht sleepte met de groots opgezette televisieauditie.

Brigitte heeft een jaar kunnen werken aan haar rol en dat heeft ze dan ook overduidelijk gedaan. Het is heerlijk iemand aan het werk te zien die het materiaal zà³ beheerst. Brigitte heeft zich de rol eigen gemaakt. Zocht men bij ‘Op zoek naar Evita’ nog een ruwe diamant. Inmiddels is deze prachtig geslepen. De rol van Ché is overgenomen door de Vlaamse Jan Schepens. Vocaal erg sterk en hij speelt meer de verteller en minder de sarcast, maar ook de wanhopige man die z’n land ten onder ziet gaan. Filip d’Haeze brengt een prima Magaldi met meer een popgeluid in plaats van het grootse galmende wat je zou verwachten.  Als de maà®tresse zien we Sara Gracia. Zeer klein van stuk, maar gezegend met een prachtige stem. Haar rol is klein, maar ze haalt er uit wat er in.

Met de nieuwe Vlaamse castleden valt het harde van de Nederlandse taal bij het ensemble ineens wel erg op. Buiten dat blijft het ensemble indrukwekkend. Stukken zoals de ‘Requiem’ klinken krachtig en vol van emotie door de zaal. Ook met de energieke choreografieën van Steven Harris weet het ensemble raad in de spaarzame dansmomenten. ‘Buenos Aires’ knalt van het podium af en je snapt waarom Evita dáár wil zijn. Robin van Akker maakte de overstap naar ‘Joseph en de lange titel’ en Esther van Boxtel moest wegens een blessure verstek laten gaan. Dat levert deze middag een nieuw tango koppel op. Mark Jong A Ping en Laurie Reijs dansen de benen onder hun lijf uit, maar toch mist het soms de kracht en expressie van danseres Esther van Boxtel.

Regisseur Matthew Ryan maakte van deze voorstelling echt een nieuwe voorstelling. Deze Evita is anders dan je gewend bent. Het is vreemd dat hij een Musical Award won voor zijn regie van My Fair Lady in 2006 en niet voor zijn regie van Evita. Het is de bevlogenheid van zijn regie, in combinatie met de uitmuntende Nederlandse vertaling van Daniel Cohen, die deze voorstelling vleugels geeft.

Evita is tot 30 november te zien in Gent, daarna nog eind december in Antwerpen. Als afsluiting van een zeer succesvolle tournee speelt de voorstelling in een vijftal steden in Nederland, maar dan is de koek helaas echt op.

22 November 2008
Première
Gent, Belgie
Capitole
http://www.musicals.nl
Evita, Andrew Lloyd Webber, Jan Schepens, Brigitte Heitzer, Filip d'Haeze, Sara Gracia