Perspresentatie

Evita; work in progress

De afgelopen maanden kon je bijna niet om de musical ‘Evita’ heen. Wegens het tv programma ‘Op zoek naar Evita’ stond deze voorstelling al behoorlijk in de picture. Vandaag kwam de pers in Amsterdam massaal bij een en werden zij getrakteerd op een klein voorproefje uit het bewogen leven van Eva Perà³n.

‘Evita’ vertelt het verhaal van de Argentijnse Eva Duarte die als buitenechtelijk kind een moeilijke jeugd ervaart. Met hulp van de tangozanger verhuist ze op 15-jarige leeftijd naar Buenos Aires. Daar probeert ze haar ambities om actrice te worden te verwezenlijken. Op het moment dat ze in 1944 kolonel Juan Perà³n leert kennen, neemt haar leven een drastische wending. Ze weet zijn hart voor zich te winnen en wordt twee jaar later, als Perà³n president wordt, de First Lady en heldin van het Argentijnse volk. Alleen Che lijkt Evita’s berekenende handelswijze te doorzien en voorziet haar van vlijmscherp commentaar.

‘Evita’ behoort volgens Stage Entertainment thuis in het rijtje ‘Klassiekers’. Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende Theaterproducties, legt uit: “Evita staat al een aantal jaar op ons verlanglijstje om weer opnieuw in het theater te brengen. Als theaterproductiebedrijf willen we verschillende vormen van musicals binnen het pallet van musicaltheater brengen. Als 1e zijn dat de grote internationale producties die je ook in Londen en New York ziet. Deze brengen wij in onze eigen taal, in een eigen concept en met Nederlandse acteurs. Als 2e komen we met hele nieuwe creaties, zoals dit seizoen bijvoorbeeld ‘Ciske de Rat’. Als laatste willen we grote internationale klassiekers brengen die je 1x op de 10 à  15 jaar weer aan een nieuwe generatie theaterbezoekers kunt laten zien. ‘Evita’ is zo’n klassieker, vandaar dat we na 11 jaar besloten hebben om deze voorstelling nogmaals naar Nederland te halen.”

De rol van Evita zal worden gespeeld door Brigitte Heitzer. Het Nederlandse publiek koos haar in de finale van het tv programma ‘Op zoek naar Evita’. Ewin van Lambaart: “Wij staan volledig achter de keuze van het Nederlandse publiek. Brigitte is een ongelofelijk talent. Het is een enorm zware rol maar ze gaat er echt helemaal voor”. Het is niet ongebruikelijk dat nieuw en jong talent voor deze rol gecast wordt. Brigitte treedt daarmee in de voetsporen van onder andere Elaine Page en Patti LuPone. “Wanneer je als publiek iemand ziet die je nog niet zovaak in andere producties hebt gezien, maakt dat de transformatie van meisje naar diva die Evita doormaakt, een stuk geloofwaardiger. Dat maakt deze rol uitermate geschikt voor jong en nieuw talent”, aldus Erwin.

Roberto de Groot zal in de huid kruipen van Juan Perà³n. “Perà³n is een officier uit het leger. Hij is een grote, statige en charismatische man. Is opgevoed in het leger en dat was toch wel zijn grote passie. Wat niet iedereen weet is dat hij een intelligente man was met veel, met name politieke, kennis van zaken. Maar Perà³n had ook zijn onzekere kant en legde dingen te veel op de waagschaal. Het was Evita die hem steeds een duwtje in de rug moest geven om bepaalde beslissingen te nemen. Ik denk ook dat als hij haar niet had leren kennen, hij het nooit tot president geschopt had”, aldus Roberto. 

02 November 2007
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.musicals.nl
evita, brigitte heitzer, joop van den ende, op zoek naar evita, avro, eyeworks, andrew lloyd webber, stanley burleson, roberto de groot, marjolein teepen, pia douwes, willem nijholt, frits sissing