Perspresentatie

Evita; work in progress

De afgelopen maanden kon je bijna niet om de musical ‘Evita’ heen. Wegens het tv programma ‘Op zoek naar Evita’ stond deze voorstelling al behoorlijk in de picture. Vandaag kwam de pers in Amsterdam massaal bij een en werden zij getrakteerd op een klein voorproefje uit het bewogen leven van Eva Perà³n.

De verteller, observant en commentator van het verhaal is Che, gespeeld door Stanley Burleson. Stanley: “In het originele stuk van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice kwam Che, wat ‘jongen’ betekent, ook al voor. Maar het was regisseur Harold Prince die vond dat de rol zwaarder gemaakt moest worden zodat het gene wat hij zei meer inpact zou maken. Hij kwam met het idee om het karakter op Che Guevara te baseren, maar daarover verschillen ook de meningen want zijn naam wordt nooit genoemd. Ondanks dat ze beide uit hetzelfde land komen is hij voor en tegen totaal andere dingen dan Evita.
Maar tegelijkertijd is het ook een vechter, een revolutionair die voor de arbeiders en voor de mensen die het slecht hebben opkomt en dat pretendeerde Evita ook te doen, alleen bij haar pakte het minder goed uit omdat zij vooral bezig was haarzelf te profileren.”
Erwin vult aan: “Het is eigenlijk de ene politieke grootheid die over de andere politieke grootheid commentaar levert. Maar het publiek mag ook denken dat het de ene mens tegen de ander mens is, of zelfs iemand die stiekem heimelijk verliefd op haar was. Of misschien is hij wel iemand die een bepaalde mate van jaloezie in zich had voor hetgeen zij wel bereikte en hij niet. Daarmee voeg je een extra laag aan het karakter toe en dan kan het publiek bepalen of hij wel zo onschuldig was als hij deed overkomen, of dat misschien ook hij zijn eigen agenda had.”
“Eigenlijk is het niet zo interessant of hij nou wel of niet Che Guevara is, want ik ben hem niet. Ik moet een eigen versie van het karakter maken met in mijn achterhoofd dat de icoon Che ergens voor staat. Dan snappen de mensen waarom ik met die teksten kom en waarom ik haar aan de kaak stel, zonder haar overigens te veroordelen”, aldus Stanley.

De meningen over wie Evita nou daadwerkelijk was lopen nogal uiteen. De een vindt haar een heldin, een Santa Evita, terwijl de ander haar manipulatief en narcistisch vindt. De voorstelling geeft je zeker een goed inzicht in haar leven en waarom ze bepaalde keuzes maakte en wat dan de gevolgen van die keuzes waren. Maar wat Joop van den Ende Theaterproducties met deze productie graag wil bereiken is dat het publiek aan het einde van de voorstelling zelf de conclusie vormt over de persoon Evita, wie zij was en wat zij voor het land betekend heeft.

Vanaf eind november is ‘Evita’ in de Nederlandse theaters te zien. De première is op 16 december in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.
02 November 2007
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.musicals.nl
evita, brigitte heitzer, joop van den ende, op zoek naar evita, avro, eyeworks, andrew lloyd webber, stanley burleson, roberto de groot, marjolein teepen, pia douwes, willem nijholt, frits sissing