Perspresentatie

Filmgeschiedenis ontmoet theater

Aankomend theaterseizoen is een van de mooiste musicals van Adrew Lloyd Webber, Sunset Boulevard, in een geheel eigen versie in Nederland te zien. Nu ook met alle gefilmde reportages van MWTV.

Uniek aan deze productie is dat de hoofdrol van Norma Desmond gedeeld gaat worden door 2 van de grootste musicaldiva’s die Nederland rijk is; Simone Kleinsma en Pia Douwes. Simone Kleinsma zal de eerste reeks voorstellingen voor haar rekening nemen en de première op 10 oktober in Amsterdam spelen. Pia krijgt haar eigen première op 17 december in Den Haag.

Voor Pia is de rol van Norma Desmond een van haar droomrollen. “Het is een prachtige rol om te spelen. Het karakter van haar is zo complex, dat is bijna niet uit te leggen. Het is een vrouw die ooit een sterrenstatus heeft gehad en in die wereld gebleven is, maar niet gemerkt heeft dat de wereld is veranderd. Ze blijft enorm in haar eigen verleden hangen, is er ook van overtuigd dat de hele wereld nog steeds op haar zit te wachten en dat is natuurlijk heel triest. Maar ook begrijpelijk want hoe ga je met zoiets om als de waarheid naar boven komt.”
Op carrière gebied gaat het Pia voor de wind. Niet alleen vanwege de mooie producties waarin zij te zien is, maar ook vanwege de nieuwe richting binnen haar carrière als jurylid en coach bij tv casting programma’s. Toch is het karakter van Norma voor haar wel heel herkenbaar. “Ik kan heel goed bij dat melancholische stukje en bij het blijven hangen in het verleden van haar komen. Ik zelf ben ook een stukje drama, heb emoties en kan extreem zijn, maar ik leef in deze tijd en ben realistisch dus ik ga daar heel anders mee om. Daarnaast heb ik in mijn carrière natuurlijk meer dramatische rollen gespeeld. Het complexe van de rol, dat gaat de uitdaging worden want Norma schakelt in 1 zin, in 1 woord of in 1 beweging en dat schakelen gaat spannend worden”, aldus Pia.

De rol van Joe Gilles zal gespeeld worden door Antonie Kamerling. Jasper Kerkhof is zijn understudy maar speelt voornamelijk de rol van Artie Green. “Artie is een assistent regisseur die al een aantal jaren in de filmwereld werkt. Het is een leuke, nuchtere en hardwerkende jongen. Hij is verloofd met Betty en ondanks dat hij carrière maakt in Hollywood droomt hij ook van ‘huisje-boompje-beestje’.

Met de rol van Betty Schaefer zal het publiek in Nederland eindelijk kennis gaan maken met een groot talent uit Vlaanderen; Maike Boerdam. “Betty is een jong en erg gedreven meisje. Ze is scriptschrijfster in hart en nieren maar ze durft de grote stap niet te zetten. Ze zit wel op de ‘readers departement’ en leest dus heel veel scripts. Zij maakt de schifting voor de grote bazen wat wel en niet de moeite waard is om te lezen. Daardoor weet ze dus heel goed wat werkt, en wat niet. Dan komt Joe Gilles langs en ze vind zijn schrijfkunst erg goed en probeert hem te pushen om samen te gaan schrijven. Gaandeweg onstaat er een romance tussen die 2 die niet gepland en verwacht was en hen eigenlijk overvalt.”

Zoals we gewend zijn van Stage Entertainment producties gaat ook Sunset Boulevard een geheel eigen en nieuwe versie worden. Dit terwijl Andrew Lloyd Webber juist zo dicht mogelijk bij de originele film wilde blijven.
“Ik denk dat het nieuwe hem vooral gaat zitten in het feit dat Paul nog meer de nadruk gaat leggen op het verschil tussen realiteit en illusie van de karakters zelf. Paul werkt vanuit de inhoud en motivatie van het personage. Net iets verder in de problemen en dillema’s graven om het wat scherper te krijgen”, aldus Jasper. Maike vult aan: “Paul wil echt het verhaal vertellen en het puurder maken. Maar de bekende one-liners zoals ‘I’m ready for my close up now mr. DeMille’ ,enorm goed vertaald door Daniël (Cohen red.), zijn bijvoorbeeld wel dicht bij het origineel gebleven.

Musicalfilms zijn tegenwoordig helemaal hot. Ook Sunset Boulevard ontkomt niet aan een remake. Deze staat gepland voor 2010. Over wie er voor de diverse rollen gecast moeten worden wordt al druk gespeculeerd en zowel Pia als Jasper en Maike doen daar graag aan mee.
Maike: “Maike Boerdam voor de rol van Betty haha. Hollywood call me! Even serieus, ik vind Anne Hathaway wel een goede keuze. Voor de rol van Norma zou ik graag Glenn Close of Barbara Streisand zien. En Joe moet Antonie gewoon doen, ik vind hem echt erg goed gecast en hij is tenslotte toch ook internationaal bezig, dus ik zeg Antonie voor Joe.”
Jasper: “Voor de rol van Artie moeten ze een allendaagse sympathieke jongen casten zoals Jake Gyllenhaal of Freddie Prince jr. Norma is echt een rol voor Glenn Close of Michelle Pfeiffer en voor Joe ga ik voor Hugh Jackman.”
Pia: “Voor de rol van Norma kunnen ze eigenlijk niet om Glenn Close heen, maar ik vind Michelle Pfeiffer of Susan Sarandon ook erg passen. Voor Joe denk ik meteen aan Robbie Williams of Hugh Jackman.”
Sunset Boulevard is vanaf 20 september in de 15 grootste theaters in Nederland te zien.

Het eerste deel:


Simone Kleinsma's sololied integraal uitgezonden:



De videoreportages van Musicalworld.TV zijn in hoge resolutie. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HD-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.

21 August 2008
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.sunsetboulevard.nl
sunset boulevard, simone kleinsma, pia douwes, antonie kamerling, joop van den ende, mamma mia, les miserables, tarzan, evita, glenn close, elaine page, patti lupone, petula clark, andrew lloyd webber