Perspresentatie

Forbidden Musicals on Tour

Eind maart gaat Forbidden Musicals on Tour van start. Voor de die hard musical liefhebbers is “Forbidden” inmiddels een begrip. Voor het grote publiek een voorstelling die niet gemist mag worden en die men gewoonweg moet ervaren.

Forbidden Musials on Tour is de 2e productie van theater producent Amsterdam Independant Theatre onder leiding van Eelco Claasen: “Amsterdam Independant Theatre wil nieuwe experimentele voorstellingen brengen die zich tijdens de speel periode nog volop ontwikkelen. Onze eerste productie ‘Shhh…it Happens’ was zo’n voorstelling. En ondanks dat het concept Forbidden Musicals niet echt nieuw is in Nederland, is het nog relatief onbekend bij het grote publiek”, aldus Eelco.

Forbidden Musicals is gebaseerd op Forbidden Broadway, een jaarlijks terugkerende voorstelling die al 30 jaar op Broadway te zien is. Michael Diederich, verantwoordelijk voor de regie, legt uit wat het concept van Forbidden precies is.  “Forbidden Musicals is een jaarlijks terugkerende parodie voorstelling waarin we de spot drijven met (al dan niet goede of slechte) voorstellingen, bepaalde scènes uit voorstellingen, collega’s en natuurlijk ook met onszelf. Daarbij passen we teksten van scènes en liedjes aan op de scène. Wat overigens wel leuk is om te vermelden is dat collega acteurs eerder teleurgesteld zijn als we niks over hen vertellen, dan wanneer we dat wel doen”, aldus Michael. Joke de Kruijf vult aan: “Als we collega’s op de hak nemen dan gebeurt dat overigens wel met beleid en gevoel, we zullen nooit iemand zomaar neerhalen. We zijn kritisch maar voorzichtig, want ik hou helemaal niet van sarcasme. We proberen inteligente humor neer te zetten en als je dat goed doet dan kraak je niet iemand af maar belicht je een aspect van een persoon zonder daarbij persoonlijk te worden. Daarbij worden sommige nummers ook door de andere sexe uitgevoerd dan de originele persoon wat het natuurlijk ook meteen een parodie maakt.”

De afgelopen 8 jaar was het de traditie dat Forbidden Musicals alleen in het Werktheater in Amsterdam te zien was voor maar een beperkt aantal voorstellingen. Zo’n 2 jaar geleden kwamen de eerste concrete ideeën voor een mogelijk tour. “Maar het idee ligt er eigenlijk al heel lang”, aldus Michael. “Tijdens Forbidden 3 kwam Patrick van den Hanenberg (theaterrecensent voor de Volkskrant red.) al naar ons toe dat we hiermee het land in moesten. Ook Jaques D’Ancona heeft het meerdere malen tegen ons gezegd. Daarbij werd de schare fans ook steeds groter dat we hebben besloten om dit jaar dan toch op tournee te gaan.”

Naast de 4 vaste castleden, Doris Baaten, Joke de Kruijf, Alberto ter Doest en Michael Diederich, wordt er dit jaar voor het eerst ook met 2 invallers gewerkt. Cystine Carreon zal 7 voorstellingen Joke de Kruijf gaan vervangen. Marjolein Keuning is de vervangster van Doris Baaten die op dit moment, net als Cystine,  in de Nederlandse Fame te zien is. Daarnaast wordt er gewerkt met een ensemble van maar liefst 2 man! Rosalie de Jong en Gijs Geers die beide les hebben gehad van Alberto ter Doest. Cystine licht haar rol toe: “ In eerste instantie had Eelco mij gevraagd of ik de voorstellingen van Doris wilde overnemen vanwege haar verplichtingen bij Fame. Ik ben op dit moment ook te zien in Fame, maar heb wel een bepaald percentage aan te spelen voorstellingen kunnen regelen zodat ik het kan combineren met mijn dochter. De inval voorstellingen van Doris bleken teveel shows te zijn voor mij om te missen bij Fame, dus vandaar dat ik nu de vervangster ben van Joke en Marjolein die van Doris”.

Zoals we van Forbidden gewend zijn wordt er voor de tour ook gewerkt met een ‘Special Guest’, dit maal in de persoon van Gijs Staverman. “Gijs is al eerder presentator geweest bij Forbidden 6 dus hij kent het concept. Daarbij houdt hij enorm van musicals en heeft hij niet alleen een mooie spreekstem, maar ook nog een vrij goede zangstem. Hij zal dan ook meerdere rollen gaan vertolken in deze tour. Bij het blokje van Les Misérables bijvoorbeeld kwamen we één persoon te kort en we vonden dat Gijs de rol van Thernardier ook wel kon doen. En zo zijn we naar meer momenten gaan zoeken waar Gijs iets kan spelen”, vertelt Michael.

Het grootste verschil tussen Forbidden Musicals en Forbidden Musicals on Tour zal de muziek zijn. In verband met de rechten die aan muziek en nummers zitten is deze herschreven maar blijft geinspireerd op het origineel. Als je dus een nummer van bijvoorbeeld Bergstein hoort dan is het geen Bergstein maar je denkt wel ‘hey, dat is toch Bergstein?’. Ook wordt er on Tour gewerkt met een orkestband om zo het geluid van een volledig orkest te evenaren. “Fans zullen deze tour echt heel leuk gaan vinden maar ik moet er wel bij zeggen dat het wat rustiger en minder scherp van toon zal gaan worden dan in Amsterdam omdat we toch een breder publiek willen aantrekken”, aldus Joke.

17 March 2008
N.v.t.
Amsterdam
Werktheater
http://www.forbiddenmusicals.nl
forbidden musical, forbidden broadway, michael diederich, boom chicago, joke de kruijff, the phantom of the opera, chess, les miserables, miss saigon, joe, cyrano, fame, alberto ter doest, cystine carreon, gooische vrouwen, copacabana, grease